Διχασμένοι καθηγητές και συγχυσμένοι μαθητές εξαιτίας τετραμήνωνΠανικός στα σχολεία υπό την… απειλή του άγνωστου Σχεδίου Β

Το “έλα να δεις” επικρατεί μέσα στα σχολεία ένα μήνα πριν τεθεί σε εφαρμογή η πρόνοια με τις εξετάσεις τετραμήνων για τους μαθητές της Α’ Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών. Την ώρα που εκκρεμεί το νέο δημοψήφισμα των εκπαιδευτικών και οι διάφορες Κινήσεις της ΟΕΛΜΕΚ έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα, με την ηγεσία να μην μπορεί να διαχειριστεί όπως φαίνεται στο παρόν στάδιο νέους τριγμούς και τους μαθητές να είναι σε πλήρη σύγχυση, το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως οι εξετάσεις θα γίνουν. Ήδη, όπως είχε δηλώσει και τις προηγούμενες ημέρες ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Παιδείας Σπύρος Αντωνέλλος, υπάρχει Σχέδιο Β το οποίο και θα μπει σε εφαρμογή εάν χρειαστεί.

Ερωτηθείς σχετικά χθες από αέρος στο ΡΙΚ ποιο είναι το Σχέδιο Β, ο κ. Αντωνέλλος αρκέστηκε να πει ότι αυτό «βρίσκεται στο μυαλό του Υπουργού Παιδείας Κ. Χαμπιαούρη και πως αυτός θα το μοιραστεί με τους συνεργάτες του για να μπει σε εφαρμογή εάν χρειαστεί». Eπίσης ο κ. Αντωνέλλος έκανε λόγο για μύθο ότι δεν μειώθηκε η ύλη από τους επιτηρητές όλων των ειδικοτήτων.

Σημείωσε ότι τα πράγματα κυκλοφορούν παραποιημένα από τους εκπαιδευτικούς. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι εκπαιδευτικοί έχουν παρανοήσει το σύστημα αξιολόγησης και κάνουν ότι να ‘ναι στα σχολεία, γι’ αυτό το Υπουργείο Παιδείας αναγκάζεται να βγάζει επεξηγηματικές και όχι άλλες εγκυκλίους.

Ο κ. Αντωνέλλος σημείωσε ότι πρέπει να επικρατήσει ηρεμία. Πάντως, το Υπουργείο με κάθε ευκαιρία επισημαίνει την πρόνοια των κανονισμών που θέλει όσους μαθητές και μαθήτριες δεν δώσουν τις εξετάσεις του Δεκεμβρίου, να παραπέμπονται ως ανεξεταστέοι τον Ιούνιο.

Αυτός που κερδίζει είναι η παραπαιδεία

Η κατάσταση είναι τραγική και ζούμε ένα πρωτοφανές μπάχαλο, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Μιλώντας χθες στον «Άστρα», ο κ. Κωνσταντινόπουλος είπε ότι η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών δεν θα είναι απλός θεατής της τραγικής αυτής κατάστασης, η οποία όπως είπε πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Χαρακτήρισε δε απαράδεκτο το γεγονός ότι το Υπουργείο αποποιείται τις ευθύνες του και ρίχνει την μπάλα αλλού. Υπέδειξε ότι δεν μπορεί να σφυρίζει το Υπουργείο αδιάφορα, προσθέτοντας ότι οι τελευταίοι που φταίνε είναι οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εφαρμόζουν από την αρχή της χρονιάς τις εναλλασσόμενες εγκυκλίους του Υπουργείου.

Σημείωσε ακόμα ότι οι μόνοι που κερδίζουν από αυτό είναι η παραπαιδεία και τα φροντιστήρια. Για τη χθεσινή συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΣΕΜ είπε ότι τους μαθητές τούς απασχολεί το θέμα των εξετάσεων ανά τετράμηνο, αλλά όχι το υπόλοιπο σύστημα αξιολόγησης. Κάλεσε επίσης τους καθηγητές να στηρίξουν τη στάση εργασίας την ώρα διεξαγωγής των εξετάσεων τον Δεκέμβριο.

Για τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι οι νομοθεσίες δεν εξαρτώνται από τα δημοψηφίσματα των εκπαιδευτικών, είπε ότι οι εκπαιδευτικοί έδειξαν ότι έχουν αξιοπρέπεια προσθέτοντας ότι τέτοιοι εκβιασμοί τούς πεισμώνουν περισσότερο.

Ελένη Κωνσταντίνου