Πανικός στην κυβέρνηση για το ψήφισμα της Βουλής για τα «χρυσά» διαβατήρια

Κούσιος: «Είναι θέμα του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα προβληματιστεί»

Πανικός επικρατεί στις τάξεις της κυβέρνησης σε σχέση με το ψήφισμα για τα «χρυσά» διαβατήρια, το οποίο ετοιμάστηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και αναμένεται να εγκριθεί από την Ολομέλεια της Βουλής κατά την αυριανή συνεδρία.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ερωτηθείς χθες κατά πόσο γίνονται σκέψεις προκειμένου η μελέτη του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής να μη γίνει μόνο από τον Γενικό Εισαγγελέα, δήλωσε χθες ότι το θέμα εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα. Εξέφρασε επίσης την βεβαιότητα ότι «ο Γενικός Εισαγγελέας θα προβληματιστεί για αυτό το θέμα και θα πάρει τις αποφάσεις του».

Στο ψήφισμα, το οποίο ετοιμάστηκε από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Οικολόγους και Αλληλεγγύη, ζητείται η άμεση δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, αλλά και η ανάθεση της εξέτασης των ενδεχόμενων αδικημάτων συλλογικά στους Εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας, αντί στον Γενικό Εισαγγελέα και τον Βοηθό Γενικού Εισαγγελέα, οι οποίοι διετέλεσαν και οι δύο μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και ως εκ τούτου «στερούνται αντικειμενικής αμεροληψίας», αφού συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων για παράνομες ή/και παράτυπες πολιτογραφήσεις. Καλείται επίσης το Ανώτατο Δικαστήριο -σε περίπτωση άρνησης ή παράλειψης του Γ. Εισαγγελέα και του Βοηθού του να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας- να ενεργήσει αυτεπάγγελτα με τον τρόπο και σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος. Επισημαίνεται ακόμη ότι στην ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής δίνονται στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τις παράνομες πολιτογραφήσεις και είναι 51,81% του συνόλου, καθώς και για εκείνες που είναι εντός του ορθού νομικού πλαισίου, αλλά δεν πληρούν κάποια κριτήρια και όρους που ίσχυαν κατά τον ουσιώδη χρόνο.