Πανικός στο Προεδρικό – Προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή να ματαιωθεί η συνεδρία της Επ. Θεσμών

Άγρια κόντρα ξέσπασε μεταξύ του Προεδρικού και της Επιτροπής Θεσμών, σε σχέση με τη συνεδρία για τα Pandora Papers. Μάλιστα το Προεδρικό κατέβαλε προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή για να ματαιωθεί η συνεδρία, ενώ στη συνέχεια ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έστειλε επιστολή με την οποία προανήγγειλε ότι θα απαντήσει γραπτώς σε περίπτωση που εμπλακεί το όνομά του κατά τη συζήτηση.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΗ κόντρα ξεκίνησε μετά τις δηλώσεις του διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Πέτρου Δημητρίου, και του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Μάριου Πελεκάνου.

Συγκεκριμένα ο Π. Δημητρίου δήλωσε την Τρίτη σε τηλεοπτικό σταθμό (Alpha) ότι «κανένα κόμμα δεν θεώρησε σκόπιμο να κληθεί η Προεδρία παρά το γεγονός ότι ένα κόμμα ετοιμάζεται να διενεργήσει πορείες κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας», καθώς και ότι «η υποκρισία και ο δηθενισμός μπορούν να μας πάρουν ως ενός σημείου και έχουμε ξεπεράσει τα όρια σε αυτό τον τόπο», ενώ ο Μ. Πελεκάνου επιχείρησε να προκαταλάβει τη συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου λέγοντας ότι «εν λεπτομερεία θα διαπιστωθεί από τις καταθέσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών […] ότι η κυβέρνηση έλαβε και λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα συμμόρφωσης με τις Οδηγίες της ΕΕ». Αναφερόμενος επίσης στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης ΑΚΕΛ, είπε τρεις φορές ότι «ως κυβέρνηση απαξιούμε».

Η Επιτροπή Θεσμών κατά την έναρξη της συνεδρίας συζήτησε το θέμα και χαρακτήρισε «άτοπες και προσβλητικές» τις αναφορές του Π. Δημητρίου.

Επίσης λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών παρέλαβαν επιστολή από τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην οποία αναφέρει τα ακόλουθα:
«Ενόσω η όλη συζήτηση θα περιοριστεί στα μέτρα που έλαβε ή σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για πάταξη της φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και καταπολέμηση ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, γίνεται κατανοητή η μη πρόσκληση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αφού έχουν κληθεί προς τούτο τα καθ’ ύλη αρμόδια υπουργεία, θεσμοί και σύλλογοι των εμπλεκόμενων επαγγελματιών. Επειδή παρά ταύτα η εξέταση του θέματος προέκυψε ύστερα από τη δημοσιοποίηση από το BBC και την εφημερίδα Guardian των Pandora Papers και ενόψει των διαστρεβλωτικών ισχυρισμών που προβάλλουν κάποιοι, όσον αφορά τουλάχιστον τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θεωρώ πως κρίνεται απαραίτητο όπως κατατεθούν στην Επιτροπή τα ακριβή κείμενα των δημοσιευμάτων του BBC και της εφημερίδας Guardian που αναφέρονται στον Πρόεδρο της Κύπρου και αυτούσιο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου».

«Θέλω να σας ενημερώσω πως όχι μόνο δεν θα αρνηθώ αλλά αντιθέτως θεωρώ απολύτως αναγκαίο εάν κατά τη συζήτηση υπάρξει η όποια εμπλοκή του ονόματός μου δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η ετοιμότητά μου να απαντήσω γραπτώς».

Σημειώνεται ότι το αίτημα για συζήτηση των Pandora Papers στην Επιτροπή Θεσμών υποβλήθηκε από το ΑΚΕΛ.

Επισημαίνεται επίσης ότι ο ΔΗΣΥ επιχείρησε αρχικά να μπλοκάρει τη συζήτηση, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να κάνει στροφή υπό το βάρος της κατακραυγής της κοινωνίας. Ακόμη, επισημαίνεται ότι οι δύο ευρωβουλευτές του ΔΗΣΥ καταψήφισαν το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καλεί τις Αρχές να πραγματοποιήσουν έρευνες για τα Pandora Papers.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.