Με αφορμή

Αυτός ήταν ο φίλος μου ο Γιώργος , γι’ αυτό τιμούμε τη μνήμη του

Με αφορμή … την εκδήλωση που διοργανώνει, το ΑΚΕΛ Λεμεσού με τη στήριξη και συνεργασία με το Κανάλι 6 για τον Γιώργο Λώρη με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του ο Πανίκος Τριμικλινιώτης μιλά στον Ορίζοντα:

Με τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Γιώργου Λώρη  η Επαρχιακή Επιτροπή του ΑΚΕΛ Λεμεσού και το ΚΑΝΑΛΙ 6 διοργανώνουν, στις 14 Νοεμβρίου 2022 στο ΡΙΑΛΤΟ Λεμεσού, εκδήλωση μνήμης για τον άνθρωπο, τον συναγωνιστή, τον ηθοποιό, τραγουδιστή και δημοτικό σύμβουλο. Φίλοι του Γιώργου ηθοποιοί, μουσικοί και τραγουδιστές θα ζωντανέψουν μνήμες, ο καθένας με το δικό του τρόπο, με αφηγήσεις, με τραγούδια  και θα τις προσφέρουν στο κοινό για να θυμηθούμε όλοι μαζί τον αξιόλογο ηθοποιό και τραγουδιστή που έφυγε από κοντά μας τόσο νωρίς.

Για ένα ολόκληρο χρόνο η οικογένεια του και οι στενοί του φίλοι τον ένοιωθαν ακόμα δίπλα τους, απλά δεν μπορούσαν να τον αγγίξουν. Γι’ αυτό είπαμε όλοι μαζί να καλέσουμε όσους τον εκτιμούσαν και τον αγαπούσαν να βρεθούμε σε ένα μεγάλο χώρο,  να τον θυμηθούμε και να τραγουδήσουμε εις μνήμη του. Το έχουμε ανάγκη.

Έφυγε ξαφνικά ο Γιώργος και πολύ νωρίς ηλικιακά. Δεν προετοίμασε κανέναν μας για το φευγιό του. Έπεσε, αυτό που λέμε, στις επάλξεις του μεροκάματου. Κυριακή βράδυ επεστρέψαμε από το ξενοδοχείο που εργαζόμασταν και το πρωΐ της Δευτέρας έφυγε από τη ζωή πριν προλάβει να πάει στο πρωϊνό του ημερήσιο μεροκάματο. Πώς μπορείς να ξεχάσεις εύκολα το Γιώργο;

Όσο για τη δική μου σχέση με το Γιώργο θα έλεγα έτσι απλά τη μικρή γνωστή φράση η οποία κρύβει πολλά και μεγάλα νοήματα : «Χαρά σε εκείνον που τον έχει φίλο». Εκεί όμως που πραγματικά δοκιμάζεσαι  είναι όταν κάποιον, εκτός από φίλο, τον έχεις και συνεργάτη. Ναι, το μουσικό μας ντουέτο «Λώρης και Πανίκος» έζησε τριανταεπτά ολόκληρα χρόνια. Χωρίς προβλήματα; Αντίθετα. Πολλές συζητήσεις και  αντιπαραθέσεις. Δεν στάθηκαν όμως ικανές να διαταράξουν τη σχέση.

Δεν μπορείς εύκολα να διαλύσεις μια σχέση φιλίας και συνεργασίας με έναν άνθρωπο όπως ο Γιώργος που κουβαλούσε μέσα του πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά όπως φιλότιμο, προθυμία, ευγένεια, ταπεινότητα, αγνότητα ! Αν βαθμολογούσαμε τη πονηριά από το ένα μέχρι το δέκα, ο Γιώργος θα είχε βαθμό ένα. Παραμέριζε το προσωπικό συμφέρον μπροστά στο κοινό καλό. Αυτά χαρακτήριζαν το Γιώργο σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη. Τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά; Γουστόζικο ντύσιμο, λαμπερή φυσιογνωμία αλλά πάνω απ’ όλα μια λεβέντικη περηφάνια.

Νοιώθω τυχερός που κουβαλώ μέσα μου τόσες μνήμες, τόσες ιδιαίτερες στιγμές που ζήσαμε μαζί με το Γιώργο και πολλές από αυτές είναι άγνωστες σε πάρα πολλούς. Κάποιες από αυτές τις στιγμές θεωρώ ότι είναι μεγάλες, κάποιες είναι μικρές, περαστικές και άλλες, κάποιες, που όταν ερχόντουσαν μας ταπείνωναν. Θα αναφέρω ενδεικτικά κυρίως συναισθήματα που εκπηγάζουν από τη φιλική και επαγγελματική μου σχέση με το Γιώργο:

Η τεράστια χαρά που δώσαμε αλλά συνάμα και εισπράξαμε από το κόσμο που επισκεπτόταν τη  ταβέρνα μας «Ο Βασιλικός», για να μας ακούσει, από το 1992 μέχρι και το 2003 που την κλείσαμε.

Με αφορμή μια σχέση που δημιουργήσαμε με  πελάτη της ταβέρνας μας, μας δόθηκε η ευκαιρία και η πρόσκληση να επισκεφθούμε για πέντε συνεχή χρόνια τη Γαλλία και κυρίως το Παρίσι και τη Λίλλη σε τουριστικές εκθέσεις όπου προβάλαμε με το δικό μας τρόπο τη Κύπρο μας.

Έμεινε ανυποχώρητα χαραγμένο στη μνήμη μου το θάρρος που είχε ο Γιώργος να έρχεται κάθε βράδυ να τραγουδά στη ταβέρνα μας, μπροστά στο κόσμο με το ίδιο κέφι και χαρά, παραμερίζοντας πολλες φορές δύσκολες προσωπικές στιγμές και προβλήματα που τον βασάνιζαν, ακόμα και μικρά προβλήματα υγείας.  Τίμιος  πιστός στο καθήκον.

Αυτός ήταν ο φίλος μου ο Γιώργος, γι’ αυτό τιμούμε τη μνήμη του.

Πανίκος Τριμικλινιώτης

G.Loris P.Trimis σε εκδηλωση του ΑΚΕΛ

Θέατρο Ριάλτο, Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022, στις 19:30. (70’)

Εισιτήρια: Είσοδος Ελεύθερη (απαραίτητη η εξασφάλιση δελτίων εισόδου)

Στην εκδήλωση θα προβληθεί οπτικό υλικό για τη ζωή και την δράση του τιμώμενου και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα από ηθοποιούς και μουσικούς, φίλους του Γιώργου Λώρη με αφηγητή τον Πανίκο Τριμικλινιώτη. Συμμετέχουν: Κώστας Βήχας, Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νεόφυτος Ταλιώτης, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Ηλιάνα Χαλκιά, Βάσος Αργυρίδης, Νίκος Βήχας, Άδμητος Πιτσιλλίδης.
258170618 4701561699864607 2368101968638499032 n 1920x1440 1
Παράσταση από το Θέατρο 81: Γιώργος Λώρης, Κώστας Βήχας, Μιχάλης Παπαευαγόρου

Ο Γιώργος Λώρης γεννήθηκε στην Πάφο το 1958. Ο πατέρας του, δικηγόρος και μετέπειτα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ανδρέας Λώρης είχε στο μεταξύ διοριστεί δικαστής στη Μόρφου γι’ αυτό  όλη η οικογένεια μετακόμισε εκεί και μετά στη Λεμεσό. Στα μαθητικά του χρόνια  ασχολήθηκε με την κολύμβηση, τη μουσική και το θέατρο. Ενόσω ήταν ακόμη  στον στρατό έδωσε εξετάσεις και κέρδισε υποτροφία στο Εθνικό Θέατρο Αθηνών.

Η φοιτητική του διαδρομή 1978-1981 ήταν σημαντική και η δραστηριοποίηση του στην αριστερή φοιτητική οργάνωση «Προοδευτική» μαζί με τις προοδευτικές καταβολές της οικογένειας του σημάδεψαν την μετέπειτα του πορεία στα κοινά.  Συμμετείχε στις μουσικές εκδηλώσεις της  «Προοδευτικής» στην Αθήνα και όταν τα καλοκαίρια επέστρεφε στην  Κύπρο συνέχιζε να προσφέρει με το τραγούδι του στα ετήσια  Παγκύπρια  Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ.  Το 1979 έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικής στο Σότσι  της Σοβιετικής Ένωσης.

Επιστρέφοντας στην Κυπρο μετά τις σπουδές του το 1981 κατοίκησαν με τη σύζυγο του Σόφη στη Λευκωσία και συνεργάστηκε με το ΡΙΚ σε διάφορες  παραγωγές. Εκεί ξεκίνησαν τα πρώτα θεατρικά του βήματα. Ήταν ιδρυτικό μέλος του θιάσου «Ελεύθερο Θέατρο», το οποίο τον επόμενο χρόνο, το 1981, μετονομάστηκε σε «Θέατρο 81» και της ΕΘΑΛ το 1988. Έπαιρνε μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις του Λαϊκού Κινήματος, στα Φεστιβάλ ΠΟΓΟ, ΕΚΑ, ΕΔΟΝ σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Το 1986 και 1987 βιοπορίστηκε τραγουδώντας μόνος τα βράδια στη μπουάτ « Ο Νήλιος». Το 1988-1989  δημιούργησε με τον φίλο του Πανίκο Τριμικλινιώτη το γνωστό αργότερα  «Duo  Λώρης και Πανίκος» και  δούλεψαν μαζί σε διάφορες ταβέρνες ενώ το 2003 δημιούργησαν τη δική τους ταβέρνα «Ο Βασιλικός» στην οποία τραγουδούσαν. Παράλληλα συνέχισε μέχρι το 1994, τις συνεργασίες του με το ΡΙΚ, σε παιδικές και άλλες εκπομπές από ραδιόφωνο και τηλεόραση.

Το 1986 και το 1991 εκλέγηκε Δημοτικός Σύμβουλος Λεμεσού με τον συνδυασμό του ΑΚΕΛ Αριστερά και υπηρέτησε για δυο θητείες. Το 1995 εκλέγηκε  μέλος της ΕΕ ΑΚΕΛ Λεμεσού και της  Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Συνέχισε τη συνεργασία με τον Πανίκο Τριμικλινιώτη και παρουσίαζαν τα βράδια μουσικό πρόγραμμα (2003-2021) στο Ξενοδοχείο Columbia στο Πισσούρι.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy