Πάνω από 60 φορτηγά με απόβλητα απομακρύνθηκαν από τον ποταμό Καλόγηρο

Τριάντα φορτηγά με λάστιχα και 35 με διάφορα απόβλητα απομακρύνθηκαν πρόσφατα από τον ποταμό Καλόγηρο, αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Παρασκευή το Δήμος Λακατάμιας, σημειώνοντας ότι παρ’ όλες τις εκκλήσεις τους προς το κοινό συνεχίζουν να εντοπίζονται πολλαπλές εστίες με κλαδεύματα και ογκώδη αντικείμενα σε διάφορα σημεία του Δήμου.

Ο Δήμος αναφέρει ότι με τη βοήθεια και τη συμμετοχή των δημοτών, «μπορούμε να διατηρήσουμε όλους του Δήμους καθαρούς», σημειώνοντας ότι «δεν αποτελεί εξαίρεση από τον κανόνα που επικρατεί στους άλλους Δήμους», και, παρ’ όλο που φροντίζει να καθαρίζει τα απόβλητα, «υπάρχουν πολλαπλά παραδείγματα, χώρων που καθαρίστηκαν τη μια μέρα από συνεργεία του Δήμου και την επομένη ήταν πάλι σκυβαλότοπος».

«Πρέπει να αναλογιστούμε όλοι, τόσο την προσπάθεια που καταβάλλει το προσωπικό του Δήμου, αλλά και το μεγάλο οικονομικό κόστος που χρειάζεται, για απομάκρυνση των τεράστιων ποσοτήτων άχρηστων υλικών που μαζεύονται», σημειώνει.

Προσθέτει ότι πριν λίγες μέρες, αναγκάστηκε, «για ακόμα μια φορά», να επέμβει για να καθαρίσει την κοίτη του ποταμού Καλόγηρου, αναφερόμενος σε «ασυνειδησία» ορισμένων ιδιωτών αλλά και επαγγελματιών, «οι πράξεις των οποίων, όχι μόνο δημιουργούν οχληρία, αλλά αλλοιώνουν την κοίτη του ποταμού και προκαλούν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή».

Σημειώνεται ότι, από το χώρο απομακρύνθηκαν 30 φορτηγά με λάστιχα και 35 φορτηγά με διάφορα απόβλητα (ογκώδη αντικείμενα, έπιπλα, συσκευές, συσκευασίες, εξαρτήματα αυτοκινήτων, οργανικά απόβλητα, κλαδεύματα, μπάζα).

«Αυτό από μόνο του μαρτυρά την ακατάσχετη απόρριψη αποβλήτων στον ποταμό. Το οικονομικό κόστος για την απομάκρυνσή τους ήταν τεράστιο, αλλά το πιο θλιβερό απ’ όλα είναι ότι πολλά από τα απόβλητα θα μπορούσαν να ανακυκλωθούν», λέει ο Δήμος.

Σημειώνει ότι, δουλειά των Δήμων δεν είναι μόνο να μαζεύουν τους τεράστιους σωρούς που δημιουργούνται «από διάφορους ασυνείδητους», αλλά να παρέχουν στους δημότες τους λύσεις και να φροντίζουν όπως αυτές εφαρμόζονται σωστά.

Αναφέρει ότι, «λύσεις υπάρχουν», όπως τη δωρεάν υπηρεσία των Πράσινων σημείων Δήμων Λευκωσίας (για ογκώδη απόβλητα, κλαδεύματα κ.τ.λ.), το Πρόγραμμα ‘Πληρώνω όσο Πετάω’ (ΠοΠ), στις προπληρωμένες βιοδιασπώμενες σακούλες για φύλλα, κομμένο γρασίδι, χόρτα κήπου και κλαδεύματα, αλλά και μεταφορά ογκωδών αποβλήτων (π.χ. οικιακές συσκευές, έπιπλα, χαλιά κ.τ.λ.) από εξουσιοδοτημένους Βοηθούς Μεταφορείς, στα Πράσινα Σημεία, έναντι πληρωμής.

Άλλες λύσεις, είναι ο χώρος εναπόθεσης κλαδευμάτων (κλαδεύματα, γρασίδι, φύλλα και χόρτα), έναντι πληρωμής, η ανακύκλωση (PMD & Χαρτί), με συλλογή από τις οικίες κάθε Πέμπτη βράδυ, ενώ σημειώνεται ότι το γυαλί συλλέγεται στους σταθμούς ανακύκλωσης του Δήμου.

Ο Δήμος αναφέρει ότι υπάρχει και δυνατότητα ανακύκλωσης ειδών ρουχισμού και υπόδησης, στους ειδικούς κάδους που βρίσκονται στα σημεία ανακύκλωσης του Δήμου, και μπαταριών, σε ειδικό κάδο που βρίσκεται στο Δημαρχείο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy