Κούφιες υποσχέσεις Κυβέρνησης και Κεντρικής Τράπεζας για επιτόκια

Οι τράπεζες όχι μόνο δεν έχουν μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια αλλά έχουν επιβάλει και νέες αυξήσεις το τελευταίο διάστημα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, μετά την ολοκλήρωση των τεστ αντοχής των τραπεζών τον Οκτώβριο του 2014 είχε υποσχεθεί μείωση των δανειστικών επιτοκίων και προώθηση των αναδιαρθρώσεων. Ανάλογες υποσχέσεις μοίρασαν και αξιωματούχοι της κυβέρνησης.

Παρά ταύτα, όπως προκύπτει μέσα από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, το Δεκέμβριο τα επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια αυξήθηκαν από 4,74% σε 5,04%, ενώ τα επιτόκια στα επιχειρηματικά δάνεια αυξήθηκαν από 5,83% σε 5,88%.

Τα επιτόκια στην Κύπρο είναι τα πιο υψηλά μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωζώνης μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από την αμέσως επόμενη χώρα. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη στα στεγαστικά δάνεια είναι 2,81% (διαφορά διακόσιες είκοσι τρεις μονάδες σε σχέση με την Κύπρο), ενώ στα επιχειρηματικά δάνεια είναι 3% (διαφορά διακόσιες ογδόντα οκτώ μονάδες σε σχέση με την Κύπρο).

Το θέμα με τα υψηλά επιτόκια και τη μη προώθηση των αναδιαρθρώσεων στα δάνεια συζητήθηκε την Τρίτη στο Προεδρικό, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να υποδεικνύει για μια ακόμα φορά στη Διοικητή, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, την επείγουσα μείωση των επιτοκίων. Προς το παρόν το μόνο που εκκρεμεί είναι οι δεσμεύσεις της Κεντρικής Τράπεζας ότι θα μελετηθεί…

ΑΚΕΛ: Απραξία Κεντρικής Τράπεζας

Το ΑΚΕΛ, διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Γιώργου Λουκαΐδη, κατήγγειλε χθες την Κεντρική Τράπεζα για απραξία και ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων με σκοπό τη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Επίσης κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τερματισμό των παράνομων χρεώσεων από τις τράπεζες.

«Η πρακτική των συνεχών χρεώσεων σε υφιστάμενα δάνεια δεν έχει σταματήσει, παρά τις προσπάθειες της Βουλής να θέσει τέρμα στις καταχρηστικές χρεώσεις. Οσον όμως τα δάνεια των νοικοκυριών φορτώνονται με υπερχρεώσεις και αυξημένους τόκους τόσο περισσότερο η εξυπηρέτησή τους θα καθίσταται δυσκολότερη. Γι’ αυτό και απαιτούνται άμεσα μέτρα που να τερματίζουν αυτά τα φαινόμενα και θα δίνουν στην κοινωνία και την οικονομία τη δυνατότητα να ανασάνει από το υπερβολικό βάρος των δανείων» υπέδειξε ο Γ. Λουκαΐδης.

Ακόμη σχολιάζοντας τις πρόσφατες εξαγγελίες του Συνεργατισμού για μείωση των δανειστικών επιτοκίων στα στεγαστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «επειδή η εξαγγελία αυτή δεν είναι καινούργια αλλά είχε επαναληφθεί σε διάφορες περιπτώσεις και στο παρελθόν, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει την ανάγκη όπως αυτή τη φορά οι εξαγγελίες να μην μείνουν λόγια κενά περιεχομένου αλλά να λάβουν το συντομότερο σάρκα και οστά».

Ο Γ. Λουκαΐδης κάλεσε την Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα να προχωρήσει σε μείωση των δανειστικών επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν το 7% και 8%, να προωθήσει τη μείωση του επιτοκίου για τους συνεπείς και τακτικούς δανειολήπτες, όπως είχε εξαγγελθεί, να προχωρήσει σε θαρραλέες και δίκαιες αναδιαρθρώσεις δανείων στο πλαίσιο του χαρακτήρα του Συνεργατισμού, διαγράφοντας υπερχρεώσεις, τόκους υπερημερίας, αλλά και τόκους εκεί και όπου είναι αναγκαίο και, να προωθήσει το συντομότερο δυνατό νέα σχέδια με χαμηλότοκα δάνεια και με απλοποίηση των διαδικασιών, τα οποία θα εξυπηρετήσουν όχι μόνο τους δανειολήπτες αλλά και τον ίδιο το Συνεργατισμό και την οικονομία γενικότερα.

Μείωση των επιτοκίων και προώθηση των αναδιαρθρώσεων ζήτησαν και άλλα κόμματα. Επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, εισηγήθηκε τη μείωση του φόρου πάνω στους τόκους από 30% σε 12,5%, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μείωσης των καταθετικών επιτοκίων και κατ’ επέκταση των δανειστικών.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy