Πάνω απ’ όλα η ασφάλεια των πολιτών

 

 

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός, όπως και άλλες περιοχές της Κύπρου με την ύπαρξη εκατοντάδων επικίνδυνων οικοδομών που αποτελούν καθημερινή απειλή όχι μόνο για τους ενοίκους αλλά και άλλους πολίτες, επισημάνθηκε κατά καιρούς από διάφορους ειδικούς. Μάλιστα, λίγες μόνο μέρες πριν την κατάρρευση του μπαλκονιού στη Λεμεσό, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου  προειδοποιούσε γραπτώς για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη μη θέσπιση του «Πιστοποιητικού Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων».

Τα τελευταίο αυτό περιστατικό αποτελεί τρανή επιβεβαίωση της αναγκαιότητας για, χωρίς άλλη καθυστέρηση, νομοθετική ρύθμιση του θέματος. Και είναι προς πίστη του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών το γεγονός ότι δηλώνει την πρόθεσή του να ξεκινήσει σειρά επαφών με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες αλλά και τη Βουλή με σκοπό να επιτευχθεί, επιτέλους, η προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης του «Πιστοποιητικού Τακτικής Επιθεώρησης Κτιρίων».

Να θυμίσουμε όμως ότι το πρόβλημα με τα επικίνδυνα κτίρια είχε απασχολήσει πριν μερικά χρόνια την Επιτροπή Εσωτερικών, μετά από κατάθεση δυο σχετικών προτάσεων νόμου από τον τότε βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρίστο Μέση, ο οποίος ήταν άριστος γνώστης του προβλήματος, αφού είχε διατελέσει και δήμαρχος Μέσα Γειτονιάς.

Οι προτάσεις του κ. Μέση αφορούσαν την τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου και του περί Οδών και Οικοδομών Νόμου, ώστε να υποχρεώνονται τόσο οι τοπικές αρχές όσο και οι πολίτες σε συντήρηση επικίνδυνων υποστατικών, διαφορετικά να υπόκεινται σε πρόστιμο ή και σε φυλάκιση.

Και θα πρέπει να πούμε ότι σε πρόταση τού τότε βουλευτή του ΑΚΕΛ οφείλεται η πρόνοια του νόμου που ισχύει σήμερα, και προβλέπει επιβολή προστίμου 1.700 ευρώ ή φυλάκιση ενός χρόνου (ή και τις δυο ποινές) στους παραβάτες. Βέβαια, με δεδομένη τη χαλαρότητα που υπάρχει στην τήρηση των νόμων και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, οι προβλεπόμενες ποινές μοιάζουν με ψύλλο στον κόρφο των παραβατών.

Στις συζητήσεις που έγιναν τότε στην Επιτροπή Εσωτερικών είχε επισημανθεί και η ανάγκη νομοθετικής πρόνοιας για τις συνθήκες διαβίωσης σε πολυκατοικίες και τη θεσμοθέτηση της λειτουργίας διαχειριστικών επιτροπών με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Σε αυτό το θέμα, όμως, δεν έγινε κατορθωτό να παρθεί καμιά σχετική απόφαση.

Και είναι εδώ που καλούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του κόσμου στη Βουλή αλλά και η κυβέρνηση να αντικρίσουν πλέον με περισσότερη σοβαρότητα και αυστηρότητα το όλο θέμα, αφού πρόκειται, πρωτίστως, για την ασφάλεια των πολιτών.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

 

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy