Πάνω από 1 δις τα απροσδόκητα έσοδα της κυβέρνησης από την ακρίβεια

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Υπερ-έσοδα (ή απροσδόκητα κέρδη) έχει και η κυβέρνηση από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό, αλλά και τις αυξημένες τιμές στα αγαθά και τις υπηρεσίες.

Πρόκειται για έσοδα της τάξης του 1 δις ευρώ που επιβεβαιώνουν τόσο το Υπουργείο Οικονομικών, όσο και η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που προσκόμισε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης των αναπομπών των νόμων για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και για κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, το κράτος εισέπραξε από πληρωμές ΦΠΑ ποσό πέραν του €1 δισ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Μάλιστα, το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως τα έσοδα του κράτους από την άμεση και έμμεση φορολογία θα συνεχίσουν να αυξάνονται για ακόμη τρία χρόνια τουλάχιστον.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, για τους δημοσιονομικούς λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα «τα συνολικά έσοδα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022 αυξήθηκαν κατά €689,5 εκ. (+16,7%) και ανήλθαν στα €4.808,2 εκ. σε σύγκριση με €4.118,7 εκ. την αντίστοιχη περίοδο του 2021». Δηλαδή, τα συνολικά έσοδα της κυβέρνησης μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 1 δις.

Τα καθαρά έσοδα του ΦΠΑ (μετά την αφαίρεση των επιστροφών) αυξήθηκαν κατά €192,0 εκ. (+19,0%) και ανήλθαν στα €1.203,2 εκ. σε σύγκριση με €1.011,2 εκ. το 2021. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα €400 εκ. Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει δώσει τουλάχιστον δώδεκα εργαλεία προς τα κράτη-μέλη της ΕΕ για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ανάμεσα σ’ αυτά:

• Παραχώρηση έκτακτης στήριξης σε καταναλωτές που πλήττονται από την ενεργειακή φτώχεια. Σημειώνεται ότι η Κύπρος είναι «πρωταθλήτρια» στην Ευρώπη, αφού το ποσοστό της ενεργειακής φτώχειας φτάνει στο 20,9%, ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι μόλις 8,2%. Παρά ταύτα, ούτε αυτό το εργαλείο αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση, πέρα από τα ψίχουλα της εφάπαξ χορηγίας προς ορισμένες ευάλωτες ομάδες.

• Αξιοποίηση των «απροσδόκητων κερδών» του κράτους λόγω των υψηλών τιμών για στήριξη των καταναλωτών.

• Χρήση των εσόδων από τους ρύπους για στήριξη των καταναλωτών. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να έχει φέτος έσοδα ρεκόρ από τους ρύπους. Μάλιστα, στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ο οποίος κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, το κονδύλι για κάλυψη των εξόδων δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου που καταβάλλονται στο ΧΑΚ ως εκπλειστηριαστή αυξήθηκε κατά 540,5 εκατ. ευρώ (από 683,8 εκατ. ευρώ σε 1,22 δις ευρώ) λόγω των αυξημένων εσόδων που αναμένεται να έχει η κυβέρνηση. Παρά ταύτα, ούτε αυτό το εργαλείο, το οποίο δόθηκε από την Κομισιόν, αξιοποιήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

• Επιδότηση των καυσίμων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

• Διευκόλυνση της πρόσβασης σε συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Σημειώνεται ότι αντί αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει φρένο στις αναπτύξεις της ΑΗΚ σε έργα ΑΠΕ.

Αντ’ αυτών η κυβέρνηση διά του κ. Πετρίδη κουνούσε το δάκτυλο προχθές στην αντιπολίτευση κραδαίνοντας μια επιστολή που Θεός ξέρει πότε πρόλαβε να την πάρει (η Βουλή ψήφισε την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και τους ρύπους στις 14 Ιουλίου και η επιστολή έφερε ημερομηνία 27 Ιουλίου!), ότι τάχατες αυτά που ψήφισε η Βουλή είναι «ασύμβατα» με το κεκτημένο…

Τα υπερ-έσοδα και κέρδη που έχει η κυβέρνηση από την ακρίβεια είναι όντως ασύμβατα με τις συστάσεις της Κομισιόν, αλλά και αποκαλυπτικά για την αναλγησία της μπροστά στο φορτίο της ακρίβειας που κουβαλούν οι πολίτες.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.