Πάνω από 230 είδη πουλιών περνούν από την Κύπρο κατά τη μετανάστευσή τους

Της Γιώργιας Ερωτοκρίτου
• Πετροχελίδονα, μελισσοφάγοι, γκρίζοι ερωδιοί, χιονάτες, πελλοκατερίνες, γελαδάρηδες και αλκυόνες κάνουν στάση στην Κύπρο
• Ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός πουλιών στην Κύπρο είναι περίπου 400 είδη

 

Πετροχελίδονα, μελισσοφάγοι, γκρίζοι ερωδιοί, χιονάτες, πελλοκατερίνες, γελαδάρηδες και αλκυόνες είναι μερικά από τα εκατοντάδες είδη πουλιών που «κάνουν στάση» στην Κύπρο, για να ξεκουραστούν, να φωλιάσουν και να τραφούν μετά το επικό ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων. Αυτόν το μαγικό κόσμο των πουλιών και της μετανάστευσης θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν όσοι δώσουν το «παρών» τους στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος στις 12 Μαΐου 2018, στις 16:00, στο Πάρκο Αθαλάσσας. Αφορμή στάθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Αποδημητικών Πτηνών που γιορτάζεται κάθε χρόνο το δεύτερο Σαββατοκύριακο Μαΐου.

Κατά τη διάρκεια της εξόρμησης, μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τα πουλιά και τη μετανάστευση. Το σημείο συνάντησης είναι στο παρατηρητήριο πουλιών του Πάρκου Αθαλάσσας, όπου εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να γίνουν παρατηρητές πουλιών για λίγη ώρα, καθώς ο Σύνδεσμος θα παρέχει κιάλια και τηλεσκόπια, ενώ θα μοιράζει και τον οδηγό αναγνώρισης πουλιών για νέους εξερευνητές.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση είναι δωρεάν και ανοιχτή σε μικρούς και μεγάλους. Τα παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα, ενώ η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο 22455072 ή στο [email protected].

230 είδη μεταναστευτικών πουλιών στην Κύπρο
Εντυπωσιακός είναι πάντως ο αριθμός των πουλιών που διέρχονται από την Κύπρο κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης την άνοιξη και το φθινόπωρο. Εκατοντάδες χιλιάδες πουλιά περνούν από το νησί μας. Η θέση της Κύπρου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα πουλιά, καθώς βρίσκεται σε έναν από τους κυριότερους μεταναστευτικούς διαδρόμους της Μεσογείου.
Με την Αφρική στα νότια της, την Τουρκία και την Κεντρική Ευρώπη στα βόρεια και τη Συρία και Μέση Ανατολή στα ανατολικά, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό σταθμό για τα μεταναστευτικά πουλιά που χρησιμοποιούν το νησί δύο φορές το χρόνο καθώς ταξιδεύουν μεταξύ Αφρικής, Ευρώπης και Ευρασίας. Συγκεκριμένα, πάνω από 230 είδη περνούν από την Κύπρο κατά τη μετανάστευσή τους και ακόμα περίπου 30 μεταναστευτικά είδη φωλιάζουν στην Κύπρο. Ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός πουλιών στην Κύπρο είναι περίπου 400 είδη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστευτικών Πουλιών ξεκίνησε το 2006 και αποτελεί μια ετήσια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης των μεταναστευτικών πουλιών και των οικοτόπων τους. Τα μεταναστευτικά πουλιά πραγματοποιούν επικά ταξίδια κάθε χρόνο, διασχίζοντας πολλά σύνορα και συνδέοντας χώρες, πολιτισμούς και ηπείρους μέσω των μεγάλων μεταναστευτικών διαδρομών τους.
Ορισμένα μεταναστευτικά πουλιά επιδεικνύουν αξιοθαύμαστη αντοχή, καθώς στη διάρκεια της ζωής τους πετάνε τρεις φορές την απόσταση Γης – Σελήνης και πίσω. Ορισμένα ταξιδεύουν πάνω από 10.000 χιλιόμετρα χωρίς ούτε μία στάση.

Απειλές και κίνδυνοι για τα μεταναστευτικά πουλιά

Αν και η μετανάστευση είναι ένα φυσικό θαύμα, είναι επίσης και ένα επικίνδυνο ταξίδι που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα απειλών, που συχνά προκαλούνται από ανθρώπινες δραστηριότητες. Και όσο πιο διαφορετικοί οι άνθρωποι και οι συνήθειές τους στις χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών των πουλιών, τόσο ποικίλες είναι και οι απειλές που αντιμετωπίζουν τα πουλιά. Καθώς τα μεταναστευτικά πουλιά εξαρτώνται από πολλές περιοχές, η απώλεια περιοχών στις οποίες περνούν το χειμώνα ή κάνουν στάση κατά τη μετανάστευση θα μπορούσε να έχει δραματική επίδραση στις πιθανότητες επιβίωσής τους.
Εξάλλου, ουκ ολίγες είναι οι φορές που αποδημητικά πουλιά αντιμετωπίζουν θανάσιμες απειλές στα σημεία όπου σταματούν για να βρουν τροφή, να ξεκουραστούν ή να αναπαραχθούν. Περισσότερα από τα μισά είδη μεταναστευτικών πουλιών εμφανίζουν μείωση πληθυσμών κατά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, λόγω απειλών όπως το κυνήγι και η καταστροφή των οικοσυστημάτων. Επίσης, πολλά είδη πουλιών της άνοιξης προτιμούν αγροτικές περιοχές στις οποίες έζησαν για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Όμως η γεωργία έχει αλλάξει κατά πολύ τον τελευταίο περίπου μισό αιώνα. Οι περισσότεροι αγρότες ψεκάζουν τις φυτείες τους με χημικά, τα οποία σκοτώνουν τα έντομα και τα ζιζάνια. Υπάρχουν πλέον λιγότερες ανεπηρέαστες περιοχές στις οποίες τα πουλιά θα βρουν έντομα και σπόρους για να φάνε και λιγότεροι φράκτες, δέντρα και παλιά κτίρια για να κτίσουν τις φωλιές τους. Παράλληλα, τα ψηλά κτίρια, οι δρόμοι, οι ηλεκτρικοί πάσσαλοι, οι ανεμογεννήτριες και οι κεραίες από τα οποία εξαρτάται η μοντέρνα ζωή μπορεί να επιβαρύνουν τη ζωή των πουλιών.
Μόνο το 9% απολαμβάνει πλήρη προστασία
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία ερευνητές με επικεφαλής τη δρ Κλερ Ράνγκε του Πανεπιστημίου της Κουίνσλαντ μελέτησαν το 2015 1.450 είδη μεταναστευτικών πουλιών. Διαπίστωσαν πως μόνο το 9% απολαμβάνει πλήρη προστασία στη διάρκεια του ταξιδιού. Το αντίστοιχο ποσοστό προστασίας για τα μη μεταναστευτικά πουλιά φθάνει το 45%. Ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία και η Βενεζουέλα προσφέρουν προστασία σε πάνω από το 80% των μεταναστευτικών πουλιών, ενώ σε άλλες, όπως η Ινδία και η Κίνα, το ποσοστό προστασίας δεν ξεπερνά το 10%. Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στη Βόρεια Αφρική, στην Κεντρική και στην Ανατολική Ασία.
Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου σε ανακοίνωσή του τονίζει μεταξύ άλλων ότι απαιτείται διεθνής συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων χωρών, Μη Κυβερνητικών Οργανισμών και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, κατά μήκος ολόκληρης της μεταναστευτικής διαδρομής ενός είδους, για να συντονιστούν οι προσπάθειες διατήρησης και προστασίας του.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy