Ραγδαία είναι η εξάπλωση του νέου κορονοϊού παγκοσμίως, ενώ με ταχείς, δυστυχώς, ρυθμούς, αυξάνεται διαρκώς και ο αριθμός των νεκρών.

Η μία μετά την άλλη, οι κυβερνήσεις εξετάζουν ή λαμβάνουν μέτρα αυστηρότατου περιορισμού στις μετακινήσεις, φτάνοντας ακόμα και στη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας.

Από τη βαριά «πληγωμένη» Ιταλία και την Ισπανία, που βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι τη Γαλλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, που επιβάλλουν αυστηρό περιορισμό μετακινήσεων, η «Γηραιά Ήπειρος» επιχειρεί να θωρακιστεί.

Συγκεκριμένα, μέσα στο επόμενο 24ωρο αναμένεται να αποφασίσει η Γερμανία εάν θα επιβάλει γενική απαγόρευση εξόδου, ενώ υπενθυμίζεται ότι το μέτρο της απαγόρευσης της άσκοπης κυκλοφορίας εξετάζει και η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου “Τζον Χόπκινς”, που ενημερώνονται διαρκώς από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι θάνατοι παγκοσμίως έχουν φτάσει τους 11.906 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 286.932. Το καλό νέο; Περίπου 89.899 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Δραματική είναι η κατάσταση στην Ιταλία. Η γειτονική χώρα μετρά πλέον 4.032 νεκρούς και 47.021 κρούσματα. 5.129 άνθρωποι θεωρούνται πλέον ιαθέντες.

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό αυξάνεται δραματικά και στην Ισπανία. Σήμερα, ανήλθε στους 1.326 από τους 1.002 χθες, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας. Ο αριθμός των καταγεγραμμένων περιστατικών αυξήθηκε στα 24.926, από 19.980, που είχε ανακοινωθεί χθες.

Η Κίνα (χωρίς το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο), στο μεταξύ απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία στα τέλη Δεκεμβρίου, έχει 80.976 κρούσματα, 71.150 ιαθέντες και 3.248 θανάτους.

Βαρύτατος ο απολογισμός και στο Ιράν. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε το Σάββατο κατά περισσότερους σε 1.556 και ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί ξεπερνάει πλέον τους 20.000, όπως δήλωσε αξιωματούχος της υγείας.

Τα πρώτα θύματα μετρούν πλέον η Σιγκαπούρη, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ.