Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν το 2021

Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν λόγω πολέμων, βίας και φυσικών καταστροφών, επισημαίνει στον απολογισμό δράσης της για το 2021 η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Αυτά τα 4 εκατομμύρια, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Αρμοστείας, προστίθενται στους 80 εκατομμύρια ανθρώπους που χρειάστηκε να εγκαταλείψουν τα πάντα μέσα στα τελευταία χρόνια. Οικογένειες, γυναίκες, άντρες, παιδιά που σε μερικές μόνο στιγμές άφησαν πίσω την καθημερινότητά τους αναζητώντας λίγη ασφάλεια.

Οι συγκρούσεις στην Υεμένη

Στον απολογισμό δράσης δίνεται μια αδρή εικόνα της κατάστασης που επικρατεί διεθνώς και καταρρίπτονται οι διάφορες αιτιάσεις, ότι άνθρωποι φεύγουν από τις χώρες τους στα καλά καθούμενα και χωρίς να υπάρχει σημαντικός λόγος. Καταγράφοντας το τι συνέβη το 2021, αναφέρεται μεταξύ άλλων στον εκτοπισμό 200.000 ανθρώπων στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία τον Ιανουάριο του 2021, στις συγκρούσεις στην Υεμένη τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου, στις βιαιότητες στο Τιγκρέι που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του περασμένου χρόνου, στην κρίση στο Αφγανιστάν του Αυγούστου του ίδιου χρόνου, η οποία έφερε εκατοντάδες ανθρώπους σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τον Οκτώβριο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας, στην κλιματική κρίση που έχει σοβαρές επιπτώσεις για όσους ξεριζώθηκαν και στις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που διαφεύγουν από τις συγκρούσεις για το νερό στο Καμερούν. 200.000 εκτοπίστηκαν στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία Στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) μετά τις εκλογές η αβεβαιότητα αυξήθηκε ιδιαίτερα, αναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να αναζητήσουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Μέχρι το τέλος του μήνα, πάνω από 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν εξαιτίας της βίας. Από αυτούς, 100.000 διέφυγαν σε γειτονικές χώρες, με περίπου χίλιους ανθρώπους να περνάνε τα σύνορα καθημερινά. Οι υπόλοιποι παρέμειναν εκτοπισμένοι στην ίδια τους τη χώρα. Οι συγκρούσεις στην Υεμένη Οι συγκρούσεις που ξεκίνησαν ξανά τον Φεβρουάριο στην περιοχή Marib της Υεμένης προσθέτουν επιπλέον πόνο στους εκατοντάδες ανθρώπους που βρίσκονται εκτοπισμένοι και σε μεγάλη ανάγκη. Η κατάσταση στην Υεμένη έγινε γρήγορα η σοβαρότερη ανθρωπιστική κρίση του κόσμου από την έναρξη των συγκρούσεων το 2015. Οι εκτοπισμοί, η φτώχεια και η πείνα απειλούν τη ζωή περισσότερων από 20 εκατομμύρια ανθρώπων, ανάμεσά τους και 4 εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένων.

 

Φωτιά σε καταυλισμό στο Μπαγκλαντές

Στον καταυλισμό Kutupalong στο Μπαγκλαντές, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό του κόσμου, μία καταστροφική φωτιά στέρησε τον Μάρτιο 2021 τις ζωές 15 προσφύγων και τραυμάτισε πάνω από Οι συγκρούσεις στην Υεμένησυγκρούσεις στην Υεμένη00 ανθρώπους, καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα του καταυλισμού.

Οι βιαιότητες στο Τιγκρέι

Σύμφωνα με τον απολογισμό του 2021, οι βιαιότητες στο Τιγκρέι επιδείνωσαν την ανθρωπιστική κρίση στην Αιθιοπία. Οι βιαιότητες των ενόπλων ομάδων στην περιοχή αυτή της Αιθιοπίας γίνονται ακόμα εντονότερες, κάνοντας τις κοινότητες να υποφέρουν ακόμη περισσότερο. Ένα μήνα πριν, βομβαρδισμοί στην περιοχή κόστισαν πολλές ζωές και άφησαν πίσω εκατοντάδες τραυματίες. Η περιοχή δεν έχει ακόμα ανακάμψει και η ανθρωπιστική κρίση στο βόρειο τμήμα της Αιθιοπίας εντείνεται. Συνθήκες όπως η ακραία πείνα, ο εκτοπισμός, οι παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το μεγάλο ποσοστό έμφυλης βίας και η αναγκαστική επιστροφή των προσφύγων απειλούν τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

 

Η κρίση στο Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από τις εκτεταμένες συγκρούσεις, αφού μεσολάβησε μια περίοδος σοβαρής επιδείνωσης, προκαλεί τώρα επιπλέον ανασφάλεια και καταστροφές σε μια χώρα εξαντλημένη. Τα πολλαπλά μέτωπα συγκρούσεων, σε συνδυασμό με την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, αναγκάζουν τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να ξεφύγουν από τη βία, την πείνα και την καταπάτηση των ανθρωπί νων δικαιωμάτων.

 

Σοβαρή απειλή η πανδημία

Η πανδημία παραμένει απειλή για πρόσφυγες σε χώρες με ανεπαρκή χρηματοδότηση. Παρά την πρόοδο στη μάχη κατά του COVID-19, η Υ.Α. ανακοινώνει ότι η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικότατη απειλή για τις ζωές και την επιβίωση των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με τους περισσότερους να ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι περιορισμοί στα ταξίδια, την εργασία και τα σχολεία -καθώς και η απειλή των αποδυναμωμένων συστημάτων υγείας- δημιουργούν προκλήσεις για τη βασική επιβίωση των προ σφύγων και κυρίως των πιο ευάλωτων ομάδων, όπως οι ηλικιωμένοι.

 

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας

Εκατοντάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο προσπαθούν να επιβιώσουν ενώ βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα σύνορα μεταξύ της Λευκορωσίας και της Πολωνίας από τα μέσα του περασμένου Αυγούστου. Ζουν σε αυτοσχέδ ιους καταυλισμούς, χωρίς κατάλληλο καταφύγιο και σταθερή παροχή τροφής και νερού. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά αναγκάζονται να κοιμηθούν στο ύπαιθρο χωρίς να έχουν φάει για ώρες. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες βίωσαν και τον χειμώνα που μας πέρασε.

 

Η κλιματική κρίση απειλή για τους πρόσφυγες

Η κλιματική κρίση είναι μια μεγάλη απειλή για όλη την ανθρωπότητα. Το 90% των προσφύγων και το 70% των εσωτερικά εκτοπισμένων παγκοσμίως προέρχονται από περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν κυρίως τους ανθρώπους που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες -οι οποίες μάλιστα φιλοξενούν τους περισσότερους εκτοπισμένους. Αυτό συμβαίνει σε χώρες όπως η Ονδούρα στην Κεντρική Αμερική, όπου οι φυσικές καταστροφές γίνονται όλο και πιο συχνές, κάνοντας δυσκολότερη τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων που έχουν ήδη εκτοπιστεί λόγω της ένοπλης βίας.

Δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Καμερούν

Διαμάχες ξέσπασαν τον περασμένο Δεκέμβριο στην περιφέρεια του Απώτερου Βορρά στο Καμερούν για τα περιορισμένα αποθέματα νερού, καθώς η κλιματική κρίση οξύνει τις υπάρχουσες εντάσεις. Τα τελευταία 60 χρόνια η λίμνη Τσαντ έχει συρρικνωθεί κατά 95%. Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη βία, έχει αναγκάσει τουλάχιστον 100.000 ανθρώπους να εκτοπιστούν, κατά κύριο λόγο γυναίκες και παιδιά. Αν και κάποιοι παραμένουν στο Καμερούν, οι περισσότεροι περνούν στα σύνορα του Τσαντ, όπου αντιμετωπίζουν δύσκολες συνθήκες.

 

Σοβαρές επιπτώσεις για τους πρόσφυγες:

Πέραν από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι πρόσφυγες, εσωτερικοί ή εξωτερικοί, αντιμετωπίζουν μια σειρά από άλλα σοβαρά προβλήματα, μερικά από τα οποία είναι: • Εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα διακίνησης κάθε χρόνο. Οι γυναίκες, τα νεαρά κορίτσια και ιδιαίτερα τα ασυνόδευτα, συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αυτού. • Τα παιδιά πρόσφυγες που ταξιδεύουν μόνα βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απέναντι στα κυκλώματα διακίνησης. • Η κοινωνικοοικονομική κρίση που επιφέρει η πανδημία έχει κάνει τους νέους που αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν ακόμα πιο ευάλωτους. Η αυξανόμενη φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση έχει αυξήσει τα φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, παιδικής εργασίας και ανήλικων γάμων.

 

Μιχάλης Μιχαήλ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy