Πάνω από €1 δισ. πλήρωσαν οι καταναλωτές για ρύπους και ΦΠΑ στο κράτος, αλλά τσιγκουνεύεται να επιστρέψει ψίχουλα

Σαν… τοκογλύφος συμπεριφέρεται στους πολίτες το κράτος

Αν είναι να κάνουμε τον συμψηφισμό πόσα χάνει και πόσα κερδίζει το κράτος από τους φορολογούμενους, τότε- αλήθεια- μπορεί το κράτος να μας προκύψει και… τοκογλύφος!

Ο Πρόεδρος, για να δικαιολογήσει την αναπομπή του νόμου που ψήφισε η αντιπολίτευση για μείωση του ΦΠΑ στο 9% στον ηλεκτρισμό, μίλησε για απώλεια εσόδων της τάξης των €75 εκ. ετησίως. Δεν μας είπε πόσα βάζει στα ταμεία, αλλά η μαθηματική πράξη είναι απλή, αφού το διπλάσιο (από 9% στο 19% ΦΠΑ) του 75 είναι €150 εκ. Αυτό ετησίως. Πόσα εισέπραξε το κράτος όλα αυτά τα χρόνια που καλείτο η ΑΗΚ να επωμιστεί τα βάρη, κύριοι της κυβέρνησης; Πόσα από το ΦΠΑ και πόσα από τα δικαιώματα ρύπων που αγόρασε η ΑΗΚ και επιστράφηκαν από την ΕΕ στα ταμεία του κράτους;

Σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΗΚ, η μείωση προς όφελος των καταναλωτών πέρσι και για έξι μήνες μεταφράστηκε ως εκροή €32 εκ. από το ταμείο του Οργανισμού. Για φέτος η εκροή από τη μείωση για 4 μήνες υπολογίστηκε στα €24 εκ. Σύνολο €56 εκ. Η ΑΗΚ δεν είχε καμιά υποχρέωση έναντι των καταναλωτών να το πράξει, αν αυτό ήταν σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Υποχρεώθηκε από το κράτος να το κάνει και αφού πήρε την άδεια της ΡΑΕΚ. Το κράτος εισέπραξε τα δύο αυτά χρόνια 300 εκ. από την ΑΗΚ μόνο από ΦΠΑ. Το λιγότερο.

Επιπλέον, όμως, το κράτος βάζει στα ταμεία του τα δικαιώματα από τους ρύπους που η ΑΗΚ και ο καταναλωτής πληρώνουν αυτή τη στιγμή €88 ευρώ το ένα (δικαίωμα) από €16 το ένα που πλήρωνε το 2016! Αυτό σημαίνει ότι όσης έκπτωσης επωφελήθηκε ο καταναλωτής από την ΑΗΚ, στην ουσία απορροφήθηκε από τις υψηλές τιμές πετρελαίου και των δικαιωμάτων ρύπων. Το κράτος θα εισπράξει μόνο για το 2021 €160 εκ. από τα δικαιώματα ρύπων που αγοράζει η ΑΗΚ (προκαταρκτικοί υπολογισμοί). Το βάρος από αυτό το κόστος το επωμίστηκαν οι καταναλωτές της ΑΗΚ, κύριε Πετρίδη. Δεν σας ανήκουν.

Πολύ περισσότερο που η ίδια η αρμόδια Επίτροπος, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Κ. Μαυρίδη, αναφέρει ότι: «Η αξιοποίηση των εσόδων από το τρέχον Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών (ΣΕΔΕ) για τη χρηματοδοτική στήριξη κοινωνικών πτυχών που αφορούν νοικοκυριά χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, και ιδίως τους ενεργειακά φτωχούς και ευάλωτους καταναλωτές, είναι ένα από τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της τρέχουσας εκτίναξης των τιμών της ενέργειας που περιλαμβάνεται στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 10 παράγραφος 3 της οδηγίας για το ΣΕΔΕ». Και ο ηλεκτρισμός είναι είδος πρώτης ανάγκης! Ένα βασικό αγαθό για όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως εισοδηματικής κατάστασης.

Για σκοπούς ολοκληρωμένης ενημέρωσης, ζητήσαμε τα στοιχεία από την ΑΗΚ σε ό,τι αφορά το κόστος που πλήρωσε ο καταναλωτής από τα δικαιώματα ρύπων που αγόρασε η Αρχή από το 2017 και εντεύθεν.

Για το 2017 πληρώθηκαν €12,238 εκ.

Το 2018 €38,474 εκ.

Το 2019 €67,020 εκ. Το 2020 €74,660 εκ.

Το 2021 €165 εκ. (προκαταρκτικά στοιχεία).

Την τελευταία πενταετία δηλαδή ο καταναλωτής της ΑΗΚ πλήρωσε πάνω από €356 εκ. σε δικαιώματα ρύπων και πάνω από €750 εκ. σε ΦΠΑ.

Δηλαδή πάνω από €1 δισ. μπήκαν από την τσέπη του καταναλωτή στην τσέπη του κράτους…

Νίκη Κουλέρμου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.