Πάνος Χατζηνικολάου: Δεν αναμένονται επεισόδια ακραίας βροχόπτωσης στην Κύπρο

Δεν αναμένει να βιώσει η Κύπρος επεισόδια ακραίας βροχόπτωσης, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ, ο Αναπληρωτής καθηγητής ερευνητής στο κέντρο αριστείας για το κλίμα και την ατμόσφαιρα στο ινστιτούτο Κύπρου Πάνος Χατζηνικολάου, παραπέμποντας στα ευρήματα σχετικής εργασίας στο Ινστιστούτο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Όρια» ανέφερε ότι θα αυξηθούν τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον περισσότερο όμως θα πλήξουν τα παράλια της Βόρειας Μεσογείου περιλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Ανέφερε ότι απαιτούνται αλλαγές στα διαχειριστικά συστήματα της κοινωνίας ενώ την ίδια ώρα τόνισε ότι θα πρέπει να χαρτογραφηθούν οι επικίνδυνες ζώνες αλλά και οι υποδομές που μπορεί να επηρεαστούν από μια μεγάλη κακοκαιρία.

Ο Πάνος Χατζηνικολάου ανέφερε ότι τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν φέτος με τις ψηλές θερμοκρασίες στο βόρειο ημισφαίριο αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή, ανατρέχοντας σε δύο σημαντικούς παράγοντες.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι για κάθε ένα βαθμό κελσίου που αυξάνεται η θερμοκρασία στον αέρα, η υγρασία αυξάνεται κατά 7%. Αλυσιδωτά εξήγησε, με την παγκόσμια θέρμανση αναμένεται κι αύξηση των υδρατμών που δημιουργούν τα νέφη και τις βροχοπτώσεις.

Επίσης ανέφερε ότι φέτος οι θερμοκρασίες των ωκεανών είναι κατά πολύ υψηλότερες από το κανονικό.

Υπάρχουν είπε, προβλέψεις σύμφωνα με τις οποίες η βροχόπτωση στη Μεσόγειο θα συνεχίσει να μειώνεται τα επόμενα χρόνια κατά παράδοξο τρόπο, ωστόσο η λιγότερη βροχόπτωση θα πέφτει σε λιγότερα επεισόδια με πολύ πιο έντονο τρόπο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy