Πάπας Φραγκίσκος: Ίσως το «γάβγισμα» του ΝΑΤΟ να διευκόλυνε τον θυμό του Πούτιν

Ο Ποντίφικας Φραγκίσκος παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην εφημερίδα Corriere della Sera. Μια συνέντευξη με σημαντικές δηλώσεις και που δημοσιεύεται την ημέρα της επέμβασής του στο γόνατο. “Είμαι έτσι (με το πόδι) εδώ και καιρό, δεν μπορώ να περπατήσω” τονίζει ο ίδιος ενώ υποδέχεται τους δημοσιογράφους καθισμένος.

Αναφερόμενος στο πολυσυζητημένο σενάριο ταξιδιού του στο Κίεβο, ο Πάπας Φραγκίσκος διευκρινίζει πως “την πρώτη μέρα του πολέμου τηλεφώνησα στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι” ενώ δεν τηλεφώνησε στον Πούτιν, εφόσον “ήθελα να κάνω μια ξεκάθαρη χειρονομία για να τη δει όλος ο κόσμος, και για αυτό πήγα στον Ρώσο Πρέσβη”.
Ύστερα από είκοσι μέρες πολέμου, ο Πάπας ζήτησε από τον Καρδινάλιο Παρολίν “να στείλει στον Πούτιν το μήνυμα ότι είμαι πρόθυμος να πάω στη Μόσχα”, κάτι στο οποίο ο Ρώσος Πρόεδρος δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί. “Εξακολουθούμε να επιμένουμε, αν και φοβάμαι πως ο Πούτιν δεν μπορεί και δεν θέλει να έχει (αυτή) τη συνάντηση αυτή τη στιγμή”. Και πρόσθεσε: “Αλλά τόση βαρβαρότητα πώς να μην την σταματήσεις; Πριν από είκοσι πέντε χρόνια ζήσαμε το ίδιο πράγμα με τη Ρουάντα”.

Πάνω σε αυτό το θέμα, ο Πάπας Μπεργκόλιο τόνισε πως “δεν πρόκειται να πάω στο Κίεβο προς το παρόν” εφόσον “νιώθω ότι δεν πρέπει να πάω”. “Πρώτα πρέπει να πάω στη Μόσχα, να συναντήσω τον Πούτιν. Είμαι όμως ένας παπάς, τι να κάνω; Ό,τι μπορώ κάνω. Αν ο Πούτιν άνοιγε την πόρτα…” τόνισε ο Ποντίφικας.

Στο σημείο αυτό η συζήτηση περνάει και στον επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχη Κύριλλο. Αν ο Κύριλλος είναι ο άνθρωπος που μπορεί ‘να πείσει’ τον Πούτιν, το άρθρο τονίζει πως “ο Ποντίφικας κουνάει το κεφάλι του” και λέει: “Μίλησα με τον Κύριλλο για σαράντα λεπτά μέσω Zoom. Τα πρώτα είκοσι, με ένα χαρτί στο χέρι, μου διάβασε όλες τις δικαιολογίες για τον πόλεμο. Άκουσα και του είπα: Δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτό. Αδελφέ, δεν είμαστε κληρικοί του Κράτους, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της πολιτικής, αλλά του Ιησού. Είμαστε ποιμένες των ίδιων αγίων λαών του Θεού, γι αυτό και πρέπει να αναζητήσουμε την Ειρήνη και να κάνουμε τα όπλα να σιγήσουν”.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επίσης πρόσθεσε πως “ο Πατριάρχης δεν μπορεί να μετατραπεί σε παπαδάκι του Πούτιν” και τόνισε πως η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ των δύο θρησκευτικών ηγετών στην Ιερουσαλήμ στις 14 Ιουνίου “θα ήταν η δεύτερη πρόσωπο με πρόσωπο”. Αν και δεν έχει ουδεμία σχέση με τον πόλεμο “τώρα όμως συμφωνεί κι αυτός: ας σταματήσουμε, θα μπορούσε να είναι ένα διφορούμενο μήνυμα”.

Όπως υπογραμμίζει το άρθρο, η ανησυχία του Πάπα Φραγκίσκου είναι ότι ο Πούτιν, προς το παρόν, δεν θα σταματήσει τις εχθροπραξίες. Ο Ποντίφικας αναλύει τους λόγους του πολέμου στην Ουκρανία, και λέει χαρακτηριστικά πως ίσως “το γαύγισμα του ΝΑΤΟ στην πόρτα της Ρωσίας” να έσπρωξε τον Πούτιν σε “έναν θυμό που δεν ξέρω αν προκλήθηκε, αλλά ίσως να διευκολύνθηκε, ναι”.

Παραμένοντας στον πόλεμο στην Ουκρανία και στο ερώτημα αν είναι σωστό να προμηθεύονται οι Ουκρανοί όπλα από τη Δύση, ο Ποντίφικας εμφανίζεται αμφίβολος (“δεν μπορώ να απαντήσω”) αλλά προσθέτει πως “αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι σε αυτή τη χώρα δοκιμάζονται όπλα. Οι Ρώσοι ξέρουν πλέον ότι τα τανκς είναι ελάχιστα χρήσιμα και σκέφτονται άλλα πράγματα. Οι πόλεμοι γίνονται για αυτό: για να δοκιμάσουμε τα όπλα που έχουμε παράξει”.
Μάλιστα σε αυτό το σημείο, και επικαλούμενος το ότι “η εμπορία όπλων είναι σκάνδαλο, λίγοι αντιτίθενται” ο Πάπας θυμήθηκε ένα γεγονός που συνέβη στο λιμάνι της Γένοβας προ ολίγων ετών, όταν “ένα πλοίο φορτωμένο με όπλα τα οποία έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα μεγάλο φορτηγό πλοίο για να τα μεταφέρει στην Υεμένη” και που “οι λιμενικοί δεν ήθελαν να το κάνουν, είπαν: ας σκεφτούμε τα παιδιά της Υεμένης”. Ο Ποντίφικας σχολίασε “είναι μικρό πράγμα, αλλά μια ωραία χειρονομία. Θα έπρεπε να υπάρχουν τόσες πολλές τέτοιες (χειρονομίες)”.

Το άρθρο της Corriere della Sera υπογραμμίζει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουσε ο Ποντίφικας Φραγκίσκος εδώ και αρκετά χρόνια, δηλαδή πως “βρισκόμαστε σε μια πραγματικότητα που μπορεί όντως να οδηγήσει σε παγκόσμιο πόλεμο”. Κάνοντας λόγο στην Ουκρανία, ο Πάπας είπε πως “δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί ότι ένα ελεύθερο κράτος μπορεί να κάνει πόλεμο σε ένα άλλο ελεύθερο κράτος. Στην Ουκρανία ήταν οι άλλοι που δημιούργησαν τη σύγκρουση. Η μόνη κατηγορία ενάντια στους Ουκρανούς είναι ότι αντέδρασαν στο Ντονμπάς, αλλά μιλάμε για δέκα χρόνια πριν. Αυτό το επιχείρημα είναι παλιό”.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ο Ποντίφικας μιλά για “μη αρκετή βούληση για την Ειρήνη” και για το γεγονός πως, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Βίκτορ Όρμπαν στο Βατικανό, ο Ούγγρος Πρόεδρος “μου είπε ότι οι Ρώσοι έχουν σχέδιο, ότι όλα θα τελειώσουν στις 9 Μαΐου” αν και ο Πάπας τόνισε πως “είμαι απαισιόδοξος, αλλά πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή χειρονομία για να σταματήσουμε τον πόλεμο”.

Σε ότι αφορά την Ιταλική πολιτική, ο Πάπας Μπεργκόλιο τόνισε πως “η Ιταλία κάνει καλή δουλειά” και πως “η σχέση με τον Μάριο Ντράγκι είναι πολύ καλή, είναι ένας άμεσος και απλός άνθρωπος” και πως “στο παρελθόν, όταν ήταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, του ζητούσα συμβουλές”. Εξέφρασε τον θαυμασμό του για τον πρώην ΠτΔ Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και για τον τωρινό ΠτΔ Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ δήλωσε τον σεβασμό του προς την πολιτικό Emma Bonino, με την οποία “δεν συμμερίζομαι τις ιδέες, αλλά γνωρίζει την Αφρική καλύτερα από τον καθένα. Μπροστά σε αυτή τη γυναίκα λέω, chapeau (βγάζω το καπέλο)”. Γενικότερα “συνιστά σε όλους σοβαρότητα και ικανότητα διαχείρισης των επιτυχιών της στιγμής, που συχνά γίνονται εφήμερες”.

Κλείνοντας, ο Ποντίφικας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για το έργο τους. “Συνεχίστε στις εφημερίδες να ερευνάτε την πραγματικότητα, να την πείτε. Είναι μια υπηρεσία προς τη χώρα για την οποία θα σας ευχαριστώ πάντα”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy