Παπασταύρου: «Μου πρότειναν να εξαγοράσουμε παιχνίδια, είτε παίκτες, είτε διαιτητές»

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας Σταύρος Παπασταύρου αποκάλυψε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία της Ομόνοιας παράγοντες άλλων ομάδων ή άνθρωποι σχετικοί με το ποδόσφαιρο έχουν προτείνει, είτε σε ίδιο, είτε σε άλλα μέλη της Ομόνοιας, να εξαγοράσουν κάποιο παιχνίδι, είτε αντίπαλους παίκτες, είτε διαιτητές.

«Κάποιοι μάλιστα μας είπαν και την ενιαία τιμή που υπάρχει για κατάκτηση πρωταθλήματος ή κατάκτηση κυπέλλου, δηλαδή να πληρώσουμε για να κατακτήσουμε κάποιο τρόπαιο. Μας είπαν ακόμη και να συμμαχήσουμε με κάποιους, να τους δώσουμε δηλαδή κάτι και να μας δώσουν αυτοί κάτι άλλο. Πάρε – Δώσε», πρόσθεσε. 


Υπογράμμισε, επίσης, ότι εάν δεν μπορεί η καλύτερη ομάδα να κερδίζει το κάθε παιχνίδι ή να κερδίσει το πρωτάθλημα ή να λάβει τη θέση που της αξίζει στη βαθμολογία επειδή το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρό και τίμιο, τότε θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του ποδοσφαίρου είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να δουλέψει για το καλό του.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ομόνοιας, ο κ. Παπασταύρου μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου ανέφερε πως στόχος της ομάδας για τη φετινή σεζόν είναι η έξοδος στην Ευρώπη.

«Δεν θα αλλάζουμε τον στόχο μας ανάλογα με το αποτέλεσμα των αγώνων κάθε βδομάδα. Σε κάθε παιχνίδι θέλουμε και διεκδικούμε τη νίκη. Ό,τι καλύτερο έρθει είναι ασφαλώς καλοδεχούμενο», σημείωσε.

Είπε, παράλληλα, ότι είναι Πρόεδρος της Ομόνοιας τους τελευταίους 18 μήνες και όλη αυτήν την περίοδο έχει μάθει αρκετά τόσο για την Ομόνοια όσο και για το κυπριακό ποδόσφαιρο.

Για το κυπριακό ποδόσφαιρο, είπε ο κ. Παπασταύρου έμαθε αυτά που γνωρίζουν εδώ και χρόνια όσοι βρίσκονται στο χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου, δηλαδή «πώς δουλεύουν κάποιες ομάδες και κάποιοι παράγοντες, πώς λειτουργούν κάποιοι διαιτητές, τι τους καθοδηγεί και τι όχι, πώς λειτουργεί εσωτερικά η ΚΟΠ και τι δείχνει προς τα έξω στον κόσμο, για τα σικέ παιχνίδια για στοιχηματικούς και άλλους λόγους, πώς ο ΚΟΑ διαχειρίζεται σοβαρά ζητήματα όπως το δικό μας για το Μακάρειο στάδιο, για εξαγορές ποδοσφαιριστών ώστε να έχουν μειωμένη απόδοση, για τον υπόκοσμο που όχι μόνο υπάρχει στο ποδόσφαιρο της Κύπρου, αλλά είναι και ιδιαίτερα δραστήριος».

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας ανέφερε, επίσης, ότι μετά την ανακοίνωση που είχαν εκδώσει σχετικά με το κυπριακό ποδόσφαιρο, περίμεναν περίπου δύο βδομάδες για να διαπιστώσουν τι ενέργειες σχετικές με τα όσα είχαν αναφέρει θα έκανε η ΚΟΠ, άλλες ομάδες, η Αστυνομία και το Κράτος.

«Μέσα σε αυτές τις δύο βδομάδες ακούσαμε αρκετά από πολλούς, ακόμα και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι επιβεβαίωσαν όσα είχαμε αναφέρει και τις ανησυχίες μας. Δυστυχώς είδαμε ελάχιστες ενέργειες οι οποίες περισσότερο έγιναν για εντυπωσιασμό παρά για να λύσουν επί της ουσίας τα σοβαρότατα προβλήματα που υπάρχουν», είπε.

Για πολλούς και διάφορους λόγους, συνέχισε, «έχουμε πλέον πολύ λίγη μέχρι καθόλου εμπιστοσύνη ότι αυτοί που βρίσκονται σε θέσεις κλειδιά στο Κράτος και στο ποδόσφαιρο είναι διατεθειμένοι να λάβουν τις δύσκολες και τολμηρές αποφάσεις για να αλλάξουν αρκετά πράγματα ώστε το όλο σύστημα να δουλέψει όπως πρέπει».

«Πιστεύουμε πως αρκετοί στο ποδόσφαιρο είτε έχουν συνηθίσει, είτε βολεύονται από την κατάσταση όπως είναι σήμερα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπασταύρου ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με μοναδικό γνώμονα το καλό της Ομόνοιας και γενικά του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Ανέφερε ότι επίσης ότι ολοκλήρωσαν την Έκθεση τους αναφορικά με το κυπριακό ποδόσφαιρο και την ηγεσία του.

«Θα την αποστείλουμε ολόκληρη στην ΟΥΕΦΑ και ένα μέρος της στον ΚΟΑ και την ΚΟΠ. Θα είμαστε στη διάθεση της ΟΥΕΦΑ και θέλουμε να δουλέψουμε μαζί της, με τις συμβουλές και την τεχνογνωσία της, ώστε να τους βοηθήσουμε και παράλληλα να μας βοηθήσουν και αυτοί στη διερεύνηση των στοιχείων, πληροφοριών και γεγονότων που περιλαμβάνονται στην έκθεση», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «ο λόγος που θα δώσουμε ένα μέρος της Έκθεσης στον ΚΟΑ και στην ΚΟΠ είναι πάρα πολύ απλός. Το Κράτος δεν μας έδειξε ή δεν μας έπεισε ότι μπορούμε να του εμπιστευθούμε αυτά τα στοιχεία και τις πληροφορίες και στο τέλος της ημέρας να μην μπλέξουν ή ακόμα χειρότερα να κινδυνεύσουν οι άνθρωποι που μας τα έχουν δώσει».

Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Παπασταύρου, σχεδόν κάθε μήνα έχουμε βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων σχετικών με το ποδόσφαιρο, υπογραμμίζοντας την κάθετη αντίθεση της ομάδας του με αυτές.

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας ανέφερε επίσης ότι «το Κράτος δεν μας έχει δείξει πραγματική βούληση για να διερευνήσει και να εξιχνιάσει γεγονότα που έχουν συμβεί και πληγώσει το ποδόσφαιρό μας τα τελευταία τουλάχιστο δέκα χρόνια».

Όπως είπε, την τελευταία βδομάδα η προσοχή έχει στραφεί στο Στοίχημα, λες και αυτό είναι το μοναδικό πρόβλημα στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

«Μάλιστα, δεν σας κρύβουμε πως νιώθουμε ότι μερικοί αισθάνονται ανακουφισμένοι που έχει αναδειχθεί το Στοίχημα ως το μείζον πρόβλημα στο ποδόσφαιρο, καθώς πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα ξεχάσουμε τα δικά τους λάθη, παραλείψεις, σκοπιμότητες και παρανομίες σε βάρος του ποδοσφαίρου», σημείωσε.

Ναι, αναγνώρισε, «το Στοίχημα είναι ένα σοβαρότατο πρόβλημα και θα πρέπει να εξαλειφθεί το συντομότερο δυνατό». Όμως, πρόσθεσε, «σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει το Στοίχημα να σκεπάσει όλα τα υπόλοιπα θλιβερά που βουλιάζουν το Κυπριακό ποδόσφαιρο στη βρωμιά και τη διαφθορά, τα οποία δυστυχώς – εάν δεν δράσουμε άμεσα – θα το οδηγήσουν με ακρίβεια στην καταστροφή».

Ανέφερε, ακόμη, ότι θα δημιουργήσουν μια ιστοσελίδα στα αγγλικά, στην οποία θα ανεβάζουν λάθη διαιτητών ή οτιδήποτε άλλο κακό, βρώμικο και παράνομο συμβαίνει στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

«Μέσα από αυτήν την ενέργεια θέλουμε να ρίξουμε φως και να καταδείξουμε όλα αυτά που κρατούν αιχμάλωτο το Κυπριακό ποδόσφαιρο και δεν το αφήνουν να μεγαλώσει όπως του αξίζει. Μάλιστα, για τα διαιτητικά λάθη θα προσλάβουμε πρώην διαιτητή ο οποίος θα αναλάβει να τα εντοπίζει, ενώ επίσης θα λαμβάνουμε υπόψη μας και αναλύσεις άλλων ειδικών. Ο στόχος μας δεν είναι να ντροπιάσουμε το κυπριακό Ποδόσφαιρο, αλλά να σταματήσουμε τους ανθρώπους που το προσβάλλουν», είπε.

Ο κ. Παπασταύρου είπε πως ξεκινώντας από αυτή τη βδομάδα και για κάθε βδομάδα «– πραγματικά ευχόμαστε να μην χρειαστεί να το κάνουμε – θα αποστέλλουμε στην ΟΥΕΦΑ όλα τα λάθη, παραλείψεις, κακώς έχοντα και παράνομα γίνονται στο Κυπριακό ποδόσφαιρο».

«Όχι μόνο σε βάρος της Ομόνοιας, αλλά σε βάρος της οποιασδήποτε ομάδας ή ατόμου σχετικά με το ποδόσφαιρο», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας ανέφερε, παράλληλα, ότι για γεγονότα που έγιναν ή γίνονται, αρχίζοντας από σήμερα, θα δημιουργήσουν ένα email, στο οποίο οποιοδήποτε άτομο υπό οποιανδήποτε ιδιότητα, είτε ανώνυμα, είτε επώνυμα, θα μπορεί να αποστέλλει πληροφορίες, ενημέρωση και στοιχεία σχετικά με παρανομίες στο κυπριακό ποδόσφαιρο.

«Το email αυτό θα το διαχειρίζεται δικηγόρος, ο οποίος θα έχει την ευθύνη να διερευνά τις υποθέσεις, να τις διασταυρώνει και να προσπαθεί να τις τεκμηριώνει. Όλες οι τελικές εκθέσεις θα δίνονται στον Γενικό Εισαγγελέα και στην ΟΥΕΦΑ», είπε.

Εξήγησε ότι «σκεφτήκαμε τη λύση αυτή διότι γνωρίζουμε ότι αρκετοί, για ευνόητους λόγους, φοβούνται να μιλήσουν. Μέσω αυτής της ενέργειας θέλουμε να συγκεντρώσουμε και άλλα αποδεικτικά στοιχεία τα οποία θα βοηθήσουν το Κράτος, την Αστυνομία και την ΚΟΠ να λειτουργήσουν σωστά».

«Πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτοί που παρανομούν να αναγκαστούν να ομολογήσουν χωρίς να χρειαστεί η μαρτυρία από αυτόν που τους έχει καταγγείλει, εφόσον τα στοιχεία θα είναι ακράδαντα και αδιαμφισβήτητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπασταύρου διαβεβαίωσε ότι ποτέ δεν πρόκειται να αποκαλύψουν ονόματα ανθρώπων που τους έστειλαν ή θα τους αποστείλουν στοιχεία, εκτός βέβαια και εάν οι ίδιοι το επιθυμούν.

«Επιπλέον, ενημερώνουμε πως θα δίνεται χρηματική αμοιβή σε όσους μας φέρουν στοιχεία ή πληροφορίες. Αυτή η χρηματική αμοιβή θα είναι μεταξύ €5.000 και €25.000. Αυτό το μέτρο θα ισχύει μέχρι το τέλος της τρέχουσας σεζόν. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε αυτά τα βήματα αφού είχαμε και προσωπικές εμπειρίες από όλα αυτά που αναφέραμε. Πριν αλλά και μετά που ήρθα στην Ομόνοια, είχα ενημερωθεί για αρκετά κακώς έχοντα στο κυπριακό ποδόσφαιρο και δεν σας κρύβω ότι πάντα ένιωθα ότι όλα αυτά ήταν παραφουσκωμένα, κατασκευασμένα ή και αναληθή», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «ήθελα να πιστεύω ότι όλα αυτά δεν ήταν αλήθεια, αλλά δυστυχώς από την ημέρα που ανέλαβα την Προεδρία της Ομόνοιας παράγοντες άλλων ομάδων ή άνθρωποι σχετικοί με το ποδόσφαιρο έχουν προτείνει, είτε σε εμένα, είτε σε άλλα μέλη της Ομόνοιας, να εξαγοράσουμε κάποιο παιχνίδι, είτε αντίπαλους παίκτες, είτε διαιτητές».

«Κάποιοι μάλιστα μας είπαν και την ενιαία τιμή που υπάρχει για κατάκτηση πρωταθλήματος ή κατάκτηση κυπέλλου, δηλαδή να πληρώσουμε για να κατακτήσουμε κάποιο τρόπαιο. Μας είπαν ακόμη και να συμμαχήσουμε με κάποιους, να τους δώσουμε δηλαδή κάτι και να μας δώσουν αυτοί κάτι άλλο. Πάρε – Δώσε», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπασταύρου επανέλαβε ότι η Ομόνοια δεν πρόκειται να μπει στην παράγκα, αλλά θα σταθεί απέναντι και θα την πολεμήσει.

«Με ό,τι δυνάμεις και μέσα διαθέτει. Προσωπικά δεν πρόκειται να κάνω εκπτώσεις στον χαρακτήρα και τα ιδανικά είτε της Ομόνοιας, είτε των δικών μου, είτε των υπόλοιπων μελών της ομάδας. Ούτε πρόκειται να ζητήσω ποτέ από κάποιον που δουλεύει στην Ομόνοια να κάνει κάτι τέτοιο», είπε. «Από την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να επιτρέψω να κάνουν θύμα την Ομόνοια, τον κόσμο της ή εμένα προσωπικά», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας είπε ότι εάν δεν μπορεί η καλύτερη ομάδα να κερδίζει το κάθε παιχνίδι ή να κερδίσει το πρωτάθλημα ή να λάβει τη θέση που της αξίζει στη βαθμολογία επειδή το κυπριακό ποδόσφαιρο δεν είναι καθαρό και τίμιο, τότε θα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η ηγεσία του ποδοσφαίρου είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να δουλέψει για το καλό του.

«Σε τέτοια περίπτωση ο Πρόεδρος της ΚΟΠ καθώς και τα ηγετικά στελέχη σε κάθε πόστο του κυπριακού ποδοσφαίρου θα πρέπει να παραιτηθούν και να επιτρέψουν σε άλλους να αναλάβουν την ηγεσία του Ποδοσφαίρου, οι οποίοι και θα μπορούν και θα είναι πρόθυμοι να κάνουν ό,τι χρειάζεται», συμπλήρωσε.

Ο κ. Παπασταύρου επανέλαβε πως ο στόχος τους δεν είναι να ντροπιάσουν το κυπριακό ποδόσφαιρο, αλλά να συμβάλουν για να έρθουν καλύτερες μέρες.

«Δεν πρέπει να φοβόμαστε να λέμε τις αλήθειες, ούτε να διστάζουμε να προχωρήσουμε σε ενέργειες. Όλοι μας ξέρουμε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Δεχόμαστε ότι, κατά καιρούς, έχουν παρουσιαστεί κρούσματα διαφθοράς στο ποδόσφαιρο σε όλο τον κόσμο», είπε. Όμως, σημείωσε, «αυτό δεν θα πρέπει να αποτελεί για εμάς άλλοθι ώστε να μην κάνουμε αυτά που πρέπει. Ενδεικτικά να σας αναφέρω πως έρευνα της FIFPro το 2016 έδειχνε την Κύπρο στη 2η στον κόσμο με το 40,5% των παικτών να γνωρίζουν ή έστω να αντιλαμβάνονται έστω έναν αγώνα του πρωταθλήματος που ήταν στημένος, με πρώτη χώρα στη σχετική λίστα το Κονγκό».

Ο κ. Παπασταύρου είπε ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για όλες αυτές τις αναφορές, αποφάσεις, ενέργειες και πληροφορίες που έχει αναφέρει.

« Όλη η ευθύνη είναι δική μου και όχι οποιουδήποτε», κατέληξε.