Ανοιχτός ορίζοντας/ Ορίζοντας

Παρ(εξήγησις) της Γλυκείας Χώρας Κύπρου

B Book Fest

Η διαφθορά ήταν ανέκαθεν χαρακτηριστικό των ανθρώπινων κοινωνιών. Ωστόσο, ποτέ άλλοτε δεν έλαβε τις διαστάσεις που λαμβάνει στις μέρες μας. Οι αθέμιτες συναλλαγές, οι απάτες, οι υπεξαιρέσεις χρημάτων, η δωροδοκία, η κατάχρηση εξουσίας, η ευνοιοκρατία, η πολιτική διαπλοκή, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, είναι μόνο μερικές από τις μορφές διαφθοράς που εκδηλώνονται με τέτοια συχνότητα σήμερα, που το άκουσμά τους παύει πλέον να εκπλήσσει.

[…] Σε αυτή τη σαθρή κατάσταση οι πνευματικοί άνθρωποι αν μένουν σιωπηλοί δεν καθίστανται απλά συνένοχοι, αλλά γίνονται και συνεργοί της, καθώς έχουν ιδιαίτερη ευθύνη, μέσα από την τέχνη τους, να αναδεικνύουν και να καταγγέλλουν τις κοινωνικές παθογένειες. Αλλιώς ο Ονήσιλος θα φρυάξει και πάλι μη αντέχοντας άλλο, θα αρπάξει το καύκαλό του και θα το θρυμματίσει απάνω στο κεφάλι μας. Και τότε θα είναι τραγικά αργά.

[…] Με αυτές τις σκέψεις προχωρήσαμε στην έκδοση της συλλογής είκοσι επτά διηγημάτων, μέσα από τα οποία, νομίζουμε, αποτυπώνεται γλαφυρά η αλλοτρίωση και η διαφθορά του ατόμου και της κοινωνίας μας. Όλοι σχεδόν οι πεζογράφοι μας στοιχίστηκαν πρόθυμα δίπλα στην ιδέα της «μαχόμενης», γιατί όχι, λογοτεχνίας. Από τους παλαιότερους μέχρι τους νεότερους.

Από το εισαγωγικό κείμενο του Χρήστου Αργυρού και του Χρίστου Χατζήπαπα που βρίσκεται στη Συλλογή

 

  • Nicosia Book Fest
  • Λογοτεχνική Σκηνή, Κυριακή 10 Οκτωβρίου, 18 :45
  • Είκοσι έξι πεζογράφοι σμίγουν τις ιστορίες τους σε μια συλλογή, μέσα από την οποία αποτυπώνεται γλαφυρά η αλλοτρίωση και η διαφθορά του ατόμου και της κοινωνίας μας. Συντονίζει ο Χρίστος Χατζήπαπας

177447422 2887579888226490 3054592335804390566 N

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.