Στο παρά πέντε αποφεύχθηκε η ρήξη φαρμακοποιών με ΟΑΥ

Στο παρα πέντε αποφεύχθηκε η σημερινή κινητοποίηση των φαρμακοποιών και η ρήξη με τον ΟΑΥ καθώς κατά τη χθεσινή τρίωρη συνάντηση η ατμόσφαιρα ήταν εκρηκτική, επικράτησαν ψηλοί τόνοι, με έντονες διαφωνίες αλλά και αποχωρήσεις από την αίθουσα της σύσκεψης.

Η ρήξη αποφεύχθηκε μετά την πρόταση του προέδρου του ΟΑΥ για αύξηση του προϋπολογισμού στα €33,7 εκατομμύρια ευρώ για το 2023. Οι φαρμακοποιοί ζήτησαν χρόνο να διαβουλευθεί το διοικητικό τους συμβούλιο, ενώ στη συνέχεια παρενέβη διαδικτυακά και ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του ΟΑΥ, η αμοιβή των φαρμακοποιών για το 2023 θα ανέλθει στα €33,7 εκατομμύρια με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί κανένα κονδύλι ως αναδρομική αποζημίωση για το έτος 2022.

Επίσης με το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 θα επαναξιολογηθούν τα δεδομένα και αφού ληφθούν υπόψη οι μελέτες στις οποίες θα προχωρήσει ο ΟΑΥ αλλά και η μελέτη που διεξάγεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες για λογαριασμό του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, θα αποφασιστεί από κοινού κατά πόσον θα χρειαστεί νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος.

Το ΔΣ των φαρμακοποιών θα επαναξιολογήσει την κατάσταση τον Απρίλιο και οι δυο πλευρές συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy