Παραδέχεται σοβαρές ελλείψεις στον κρατικό μηχανισμό ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού παραδέχθηκε δημοσίως ότι παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις στον τουρκικό κρατικό μηχανισμό ως προς την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μεγάλων σεισμών.

«Μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις επειδή δίνουμε μάχη με τον χρόνο. Μερικές φορές πρέπει να λύσουμε 100 προβλήματα (ταυτοχρόνως)», δήλωσε ο κ. Σοϊλού, ο οποίος αναφέρθηκε σε προβλήματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των νοσοκομείων και την παροχή βασικών υπηρεσιών και αγαθών σε πολλά σημεία που επλήγησαν από τον σεισμό.

Σύμφωνα με το δίκτυο «Αρτί», ο κ. Σοϊλού ανέφερε ότι «η πρώτη μας προτεραιότητα σε αυτόν τον σεισμό είναι η έρευνα και η διάσωση. Όλοι οι μηχανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των δικών μας ομάδων, βρίσκονται στην περιοχή. Δεν υπάρχει ομάδα που να μην είναι στην περιοχή. Αντιμετωπίζουμε έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς της ιστορίας μας. Όλοι κινητοποιήθηκαν για να διασφαλίσουν ότι όλα τα θεσμικά μας όργανα παρέχουν βοήθεια. Μόνο στο Μάρας, 941 κτίρια έχουν κατεδαφιστεί πλήρως μέχρι στιγμής. Αγωνιζόμαστε ενάντια στον χρόνο».

Επικεντρώνεται η διάσωση σε φωνές από τα ερείπια, δήλωσε ο «πρωθυπουργός» Ουστέλ

Για μια ελπιδοφόρα εξέλιξη έκανε λόγο σε γραπτή του δήλωση πριν λίγο ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ ανακοινώνοντας ότι οι εργασίες διάσωσης στα ερείπια του ξενοδοχείου στο Αντίγιαμαν επικεντρώνονται και έχουν εντατικοποιηθεί σε σημείο όπου έχουν ακουστεί φωνές.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μου μεταφέρθηκαν από τη σεισμόπληκτη περιοχή, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ηχητική επαφή στα συντρίμμια όπου βρίσκονται τα παιδιά μας. Οι εργασίες εντατικοποιούνται στο σημείο απ’ όπου έρχεται ο ήχος. Ελπίζουμε να έχουμε καλά νέα. Ο Θεός να μας βοηθήσει».

Νωρίτερα, ένας Τ/κ που βρίσκεται επιτόπου ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από τα ερείπια του ξενοδοχείου, όπου διέμεναν τα παιδιά, οι εκπαιδευτικοί – συνοδοί και οι γονείς τους από την ομάδα βόλεϊ του επαγγελματικού κολεγίου Αμμοχώστου. Στο βίντεο ο Τεμέλ Ουνγκιόρ λέει ότι στο σημείο εκείνο που φαίνεται στην εικόνα, ακούστηκαν φωνές κάτω από τα ερείπια και εκεί έσπευσαν οι διασώστες. Σε άλλο βίντεο, προηγουμένως, από το ξενοδοχείο που κατάρρευσε λέει ότι χρειάζονται γερανό για να σηκώσουν τα μπάζα από το σημείο όπου ακούστηκαν φωνές.

Ο Τζεμ Ντάνα, τ/κ επιχειρηματίας που βρίσκεται εθελοντικά στην περιοχή για να βοηθήσει στον εντοπισμό των παιδιών, μιλώντας σε διαδικτυακή εκπομπή ανέφερε ότι οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες, το κρύο είναι τσουχτερό, εργάζονται μόνοι τους και έχουν ανάγκη από γερανό. «Τα παιδιά κάτω από τα ερείπια φωνάζουν, αλλά δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό. Ολόκληρη η πόλη είναι ένα με το έδαφος».

Το απόγευμα έφτασε στο Αντίγιαμαν και μια ομάδα εθελοντών διασωστών από τα κατεχόμενα με 13 μέλη να βοηθήσει στον εντοπισμό των αγνοουμένων κάτω από τα ερείπια.

Υπενθυμίζεται ότι 24 παιδιά, αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12 – 14 ετών με τρεις εκπαιδευτικούς και οκτώ γονείς, βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα ερείπια του ξενοδοχείου.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.