Παραδίδεται σήμερα στον ΠτΔ η έρευνα για τον 14χρονο Στυλιανό

Μέτρα ασφάλειας και προστασίας για τα δύο αδέλφια του

 

Σήμερα παραδίδεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Επίτροπο Διοίκησης, Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη, το πόρισμα της έρευνας για το θάνατο του 14χρονου Στυλιανού, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «Χαραυγής».

Η έρευνα της Επιτρόπου Διοικήσεως για τυχόν ευθύνες αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με το θάνατο του παιδιού, περιλαμβανομένων και πειθαρχικών αδικημάτων από πράξεις ή παραλείψεις, αλλά και τυχόν ποινικών αδικημάτων, ολοκληρώθηκε εντός της δίμηνης προθεσμίας που προβλεπόταν στους όρους εντολής της.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως αναφέρθηκαν κατά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή της και είχαν ανακοινωθεί από την αρμόδια Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα αφορά τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τις Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, την Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας και την Αστυνομία, αλλά και οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία που τυχόν να εμπλέκεται στην υπόθεση.

Προσεκτικές οι ΥΚΕ για τα δύο αδέλφια του Στυλιανού

Οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για προστασία και ασφάλεια των παιδιών, των δύο αδελφών του Στυλιανού, ανέφερε στη «Χαραυγή» η κα Μαρία Κυρατζή, διευθύντρια των ΥΚΕ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο την κάλυψη των βασικών αναγκών των παιδιών, αλλά και ανάγκες όσον αφορά την επικοινωνία και ψυχολογική στήριξη.

Ταυτόχρονα, η κα Κυρατζή σημείωσε ότι οι ΥΚΕ οφείλουν να προστατεύσουν και την οικογένεια γενικότερα, εξαιτίας των συνθηκών του θανάτου του 14χρονου Στυλιανού.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Χαραυγής», η κα Κυρατζή ανέφερε ότι δόθηκαν στην Επίτροπο Διοίκησης όλες οι πληροφορίες που ζητήθηκαν στα πλαίσια της διερεύνησης τυχόν ευθυνών αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών σε σχέση με το θάνατο του παιδιού.

Σημειώνεται ότι η κα Λοττίδη με την ανάληψη της συγκεκριμένης έρευνας είχε διασαφηνίσει ότι τα πορίσματα του Γραφείου της δεν είναι δικαστικές αποφάσεις και άρα δεν είναι δεσμευτικού χαρακτήρα.

«Ο ρόλος μας είναι διαμεσολαβητικός και προβαίνουμε σε εισηγήσεις», είχε διευκρινίσει η κα Λοττίδη, προσθέτοντας ότι αν οι εισηγήσεις αυτές δεν εισακουστούν από μια εμπλεκόμενη υπηρεσία, τότε αυτή θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.

Αν οι εξηγήσεις, ανέφερε, που θα δοθούν, δεν είναι ικανοποιητικές τότε το πόρισμα της διαβούλευσης αποστέλλεται στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέχεια στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Υπενθυμίζεται ότι ο αντίστοιχος φάκελος με τα αποτελέσματα της αστυνομικής διερεύνησης παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία αρχές Οκτωβρίου και αναμένονται οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην έρευνα της Αστυνομίας καταγράφονται μεταξύ άλλων τα περιστατικά κατά τα οποία η Αστυνομία έλαβε κλήσεις για να παρέμβει σε σχέση με όσα βίωνε ο άτυχος Στυλιανός.

Άννα Μισιαούλη

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.