Παραδοχή από Υπ. Εσωτερικών: Ο φράκτης δεν θα λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης

Την αγωνία τους εξέφρασαν σήμερα οι Κοινοτάρχες των κοινοτήτων που γειτνιάζουν με την γραμμή αντιπαράταξης στη δυτική Λευκωσία, λόγω των κυβερνητικών χειρισμών για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.

Χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι κατά την τελευταία τους συνάντηση την Τρίτη με τον Υπουργό Εσωτερικών, ο Νίκος Νουρής τους είπε πως πως όσοι παράτυποι μετανάστες συλληφθούν εντός της νεκρής ζώνης, θα τους αφήνουν μέσα στη νεκρή ζώνη.


Τόσο οι κοινοτάρχες όσο και η ομάδα πρωτοβουλίας που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή εξέφρασαν προβληματισμό ως προς το κατά πόσον όσοι εντοπίζονται, θα ανατρέξουν στα σπίτια τους για να βρουν νερό και φαγητό.

Την ίδια ώρα ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών παραδέχθηκε ότι ο υπό κατασκευή φράκτης στην περιοχή δεν θα λύσει το πρόβλημα με τις αυξημένες ροές προσφύγων ενώ σημείωσε ότι στις κοινότητες Μάμμαρη και Δένεια δεν θα τοποθετηθεί φράκτης καθώς είναι εντός της Νεκρής Ζώνης.

Εξάλλου ανέφερε ότι ο φράκτης δεν στήθηκε εντός της νεκρής ζώνης αλλά στα όρια της και όπως είπε, δεν χρειαζόταν έγκριση του ΟΗΕ.


Σημείωσε πάντως ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει γονατίσει καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν 31 χιλιάδες αιτήσεις προς εξέταση.

Δαμιανού: Υπάρχει και λαθρεμπόριο

Από την γραμμή αντιπαράταξης της περιοχές Αστρομερίτη Δένειας, δεν περνούν μόνο παράτυποι μετανάστες αλλά γίνεται και λαθρεμπόριο και μέρος του προβλήματος είναι και επίορκοι αστυνομικοί κάτι που γνωρίζουν τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατήγγειλε σήμερα ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού.

Ο κ. Δαμιανού επέκρινε την κυβέρνηση για τη λήψη σπασμωδικών όπως είπε, μέτρων και παράλληλα απηύθυνε δημόσια, ερώτηση προς τον γενικό εισαγγελέα, κατά πόσον έδωσε έγκριση για τη δημιουργία φρακτών και καγκελόπορτών αφου όπως είπε πρόκειται για ζητήματα που άπτονται θεμελιωδών δικαιωμάτων όπως το δικαίωμα της ελεύθερης Διακίνησης.


Εκ μέρους του ΔΗΣΥ, ο Νίκος Σύκας μίλησε για εθνικό πρόβλημα ενώ εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Κωστής Ευσταθίου έκανε λόγο για υβριδικό πρόβλημα για το οποίο απαιτούνται λύσεις
Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου ζήτησε από τους κοινοτάρχες εάν το θέλουν , να υποβάλουν καταγγελία στην ΕΕ και θα δικαιωθούν διότι όπως είπε, παραβιάζονται, το δικαίωμα της ελεύθερης κυκλοφορίας και τα προσωπικά δεδομένα.

Επεσήμανε ότι αντί να διορίζονταν 300 ειδικοί αστυνομικοί θα ήταν καλύτερο να διοριστούν 50-100 δικαστές για να ξεκαθαρίσουν γρήγορα οι αιτήσεις Ασύλου.

Περνούσαν ολόκληρα κοπάδια

Για την ύπαρξη φαινομένων λαθρεμπορίου μίλησε ο Κοινοτάρχης Κατωκοπιάς Νίκος Κωνσταντίνου.
Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ανέφερε ότι τουλάχιστον βάσει του τί ακούγεται, παλαιότερα περνούσαν από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές ολόκληρα κοπάδια ζώων ενώ τώρα είπε, φαίνεται ότι περνούν εμπορεύματα.


Τόνισε τη δυσκολία που υπάρχει στην αστυνόμευση της περιοχής σημειώνοντας πως δεν είναι δουλειά των κοινοτικών αρχών να εντοπίζουν τέτοιες παραβάσεις.

Ως προς το ζήτημα της τοποθέτησης φυσικών εμποδίων, ανέφερε ότι με λογικές προτάσεις και μέτρα μπορούν να βρεθούν λύσεις και ανέφερε ότι ο προβληματισμός του είναι ως προς το ποιες άλλες λύσεις μπορούν να βρεθούν για να αποφευχθεί η τοποθέτηση συρματοπλεγμάτων.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.