Παραδοχή ότι δεν δόθηκαν τα εργαλεία στην ΑΗΚ για να μπορέσει να μειώσει τις τιμές

Υπουργός Ενέργειας: Παραδέχθηκε λάθη και υποσχέθηκε αλλαγή πορείας

«Δεν δώσαμε εργαλεία στην ΑΗΚ για να μειωθούν οι τιμές»

Στην παραδοχή ότι δεν δόθηκαν τα αναγκαία εργαλεία στην ΑΗΚ για να μπορέσει να σπρώξει προς τα κάτω τις τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα προέβη ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, στο Παγκύπριο Συνέδριο της ΣΗΔΗΚΕΚ (ΠΕΟ) – ΑΗΚ. Υποσχέθηκε επίσης αλλαγή πορείας με όραμα ένα πράσινο ενεργειακό μέλλον.

«Παρόλο που είμαι πρόσφατος στο υπουργείο, έντιμα σας λέω ότι δεν δώσαμε αρκετά εργαλεία στην ΑΗΚ για να μπορέσει να είναι ο “price setter” (ρυθμιστής τιμών), αυτός που καθορίζει την τιμή του ηλεκτρισμού προς τα κάτω όχι προς τα πάνω. Δεν την αφήσαμε, την περιορίσαμε. Την περιορίσαμε με διάφορεςπολιτικές σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Δεν ξέρει πού πάει και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε τους εργαζόμενους να βγαίνουν έξω με απεργίες για να υποστηρίξουν τα δικαιώματά τους, διότι ο Οργανισμός δεν ξέρει πού πάει», πρόσθεσε.

Ο Γ. Παπαναστασίου επεσήμανε ότι το κόστος εισαγωγών ενέργειας επιβαρύνει σημαντικά την κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι «η τιμή του ηλεκτρισμού πρέπει να πάει κάτω, θα δώσουμε εκείνα τα εργαλεία στην ΑΗΚ για να σπρώξει (τις τιμές) από εκεί και κάτω. Θα της δώσουμε το φυσικό αέριο, θα της δώσουμε ελευθερία στην πράσινη παραγωγή για να μπορέσει να μας δείξει η Αρχή τι μπορεί να κάνει», συνέχισε. Τόνισε επίσης ότι «η ΑΗΚ αποτελεί τον κύριο ενεργειακό πυλώνα της χώρας».

Εκτίμησε πάντως ότι θα υπάρξουν «αντιδράσεις γεωπολιτικές» για το σχεδιασμό έλευσης φυσικού αερίου, αλλά σημείωσε ότι «θα φέρουμε το φυσικό αέριο από τη γειτονιά, μπορεί και δικό μας, δεν θα το χάσουμε δεξιά κι αριστερά το φυσικό αέριο, επειδή τούτος ο τόπος το έχει ανάγκη. Πρώτα η Κύπρος μετά οι υπόλοιποι. Όσοι μας έβαζαν παράσιτα, να καταλάβουν ότι τα παράσιτα θα αποβάλλονται πλέον», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Νικολέτος, ανέφερε ότι: «Το όραμά μας είναι ξεκάθαρο: Ένα πράσινο ενεργειακά μέλλον. Η αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών αλλά και συστημάτων αποθήκευσης της πράσινης ενέργειας γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Απαιτούνται επενδύσεις σε νέες υποδομές και εξοπλισμό, καθώς και ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων και σχετικών ρυθμιστικών πλαισίων. Ως εκ τούτου, χρειάζεται να βρεθούν οι τρόποι ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αυτών στα υπάρχοντα συστήματα παραγωγής και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε.

 

Φυσικό αέριο
«Δεν μπορεί ο τόπος να στηρίζεται σε αποφάσεις των άλλων. Τούτος ο λαός πρέπει να στηριχθεί στα πόδια του και θα τον στηρίξουμε πάνω στις δικές του αποφάσεις. Θα φέρουμε το φυσικό αέριο από τη γειτονιά, μπορεί και δικό μας, δεν θα το χάσουμε δεξιά κι αριστερά το φυσικό αέριο, επειδή τούτος ο τόπος το έχει ανάγκη. Πρώτα η Κύπρος μετά οι υπόλοιποι», είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy