Παραδοχή Συλλούρη για μονόπλευρες νομοθεσίες υπέρ των τραπεζών

Η Βουλή έκανε μονόπλευρες νομοθεσίες, οι οποίες είναι υπέρ των τραπεζών, είπε σήμερα ο Πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη διαφάνεια ο κόσμος μπορεί να γνωρίζει ποια είναι τα συγκρουόμενα συμφέροντα βουλευτών ή πολιτικών προσώπων.

Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων της Δεύτερης Συνόδου της 11ης βουλευτικής περιόδου, ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε πως δεν θεωρεί ότι ένας βουλευτής, ο οποίος έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, δεν μπορεί να ψηφίσει μια σχετική νομοθεσία, που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, για να προσθέσει ότι η Βουλή και η πολιτεία δεν κατάφεραν ή δεν θέλησαν να βάλουν περιορισμό στην αξιολόγηση του κατά πόσο ένα δάνειο επιδεχόταν τόσο ψηλά επιτόκια.

Κληθείς να σχολιάσει τα όσα χθες λέχθηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή, ότι δηλαδή υπάρχουν 3 χιλιάδες λογαριασμοί συνδεδεμένοι με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, εκ των οποίων το 1/3 των συγκεκριμένων λογαριασμών -που είναι 202 εκατομμύρια-  είναι κόκκινα δάνεια, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής έχει υπόψη του ό,τι δηλώνεται στο πόθεν έσχες, αφού είναι καταγεγραμμένα όλα εκεί και τα ξέρει όλος κόσμος, γιατί είναι αναρτημένα και στην ιστοσελίδα της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι αν υπάρχει κάποιος, που θεωρεί ότι κάποιος βουλευτής απέκρυψε κάτι, τότε μπορεί να το καταγγείλει ή να το πει, για να σημειώσει πως αυτή είναι η διεκπεραίωση που γίνεται με βάση το νόμο.

«Από εκεί και πέρα», είπε, «είναι προσωπικά ζητήματα του κάθε ενός. Δεν θεωρώ ότι ένας βουλευτής, ο οποίος έχει μη εξυπηρετούμενο δάνειο, δεν μπορεί να ψηφίσει. Σε πολλές χιλιάδες έγιναν μη εξυπηρετούμενα τα δάνεια τους, όχι γιατί ήταν κακοπληρωτές, αλλά λόγω των πρακτικών των τραπεζών».

Συνέχισε λέγοντας ότι «κάναμε τις τράπεζες να είναι άγρια θηρία και να μην αρχίσουμε να ακολουθούμε τη φιλοσοφία που μας προέβαλαν οι τράπεζες ότι όλοι οι Κύπριοι έγιναν στρατηγικοί κακοπληρωτές».

«Κακοπληρωτές έγιναν και λόγω της κρίσης και λόγω των αυξημένων επιτοκίων που βάζουν οι τράπεζες και αρνούνται να τα δουν και ως Βουλή και ως πολιτεία δεν καταφέραμε ή δεν θελήσαμε να βάλουμε έναν περιορισμό στην αξιολόγηση κατά πόσο ένα δάνειο επιδεχόταν τόσο ψηλά επιτόκια. Υπάρχει και το ζήτημα των εγγυητών, για το οποίο έχω προσωπική άποψη, γιατί γνωρίζετε ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν οι εγγυητές, ιδιαίτερα μετά τη κρίση. Κάναμε μονόπλευρες νομοθεσίες -και είναι πολιτική τοποθέτηση και δεν έπαψα να έχω πολιτικές απόψεις, επειδή έγινα Πρόεδρος της Βουλής- υπέρ των τραπεζών και καμιά ανταπόκριση δεν δείχνουν οι τράπεζες», τόνισε ο κ. Συλλούρης.

Ερωτηθείς, αν μπορεί ως Πρόεδρος της Βουλής, μέσα από το πόθεν έσχες να ελέγξει  κατά πόσο οι βουλευτές, που έχουν κόκκινα δάνεια πρέπει να το δηλώνουν ως σύγκρουση συμφέροντος κατά τη ψήφιση μιας σχετικής νομοθεσίας, ο κ. Συλλούρης απάντησε: «Με τη ίδια λογική ότι επειδή έχεις ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο δεν πρέπει να ψηφίζεις για τις τράπεζες, αν έχεις αυτοκίνητο δεν πρέπει να ψηφίζεις για την αύξηση ή μείωση του πετρελαίου».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «η σύγκρουση συμφέροντος βουλευτή ή οποιουδήποτε άλλου αξιωματούχου, πέραν από το ότι καθορίζεται από νόμο και τις διεθνείς πρακτικές, πρέπει να έχει  άμεσο προσωπικό συμφέρον», για να διερωτηθεί στη συνέχεια «αν επειδή ο ίδιος έχει εγκλωβισμένο διαμέρισμα, δεν δικαιούται να ασχολείται με το νόμο περί εγκλωβισμένων διαμερισμάτων;».

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει τρόπος ο κόσμος να γνωρίζει ποια είναι τα συγκρουόμενα συμφέροντα, ο κ. Συλλούρης είπε πως «η λύση είναι η διαφάνεια», για να σημειώσει πως «ένας βουλευτής υπόκειται σε έλεγχο και πριν γίνει βουλευτής και κατά τη διάρκεια που είναι βουλευτής και μετά από το Φόρο Εισοδήματος, όπως και ο οποιοδήποτε πολίτης.

«Δεν εξαιρούνται οι βουλευτές. Και μη μου πείτε ότι αυτός ο έλεγχος δεν είναι αποτελεσματικός, γιατί δεν είναι αποτελεσματικός για κανέναν πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, αναφέρθηκε σε περισσότερη διαφάνεια στο σύνολο, σημειώνοντας ότι θα ήταν καλή ιδέα, όχι μόνο οι βουλευτές, αλλά και οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, καθώς και μεγάλες εταιρείες να βάζουν τις περιουσίες τους στην ιστοσελίδα.

«Υπάρχουν πολλοί βουλευτές που κατά τη γνώμη σας χρωστούν εκατομμύρια; Εάν υπάρχει ένας, δύο ή πέντε ή όλοι οι βουλευτές που χρωστούν εκατομμύρια αυτό το πράγμα θα τον σταματήσει από το να ψηφίσει για νόμο που αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Δηλαδή, με άλλα λόγια υποθέτω η σύγκρουση συμφερόντων αυτού του βουλευτή είναι να μην ψηφίσει νομοθεσία, που να διευκολύνει τις τράπεζες να του πάρουν την περιουσία. Πόσες νομοθεσίες ήρθαν εδώ που δεν ψηφίστηκαν υπέρ των τραπεζών;», διερωτήθηκε.

Είπε ακόμα ότι «αν έπρεπε να γίνεται κριτική θα έπρεπε να γίνεται για το ανάποδο». «Πόσοι επηρεάστηκαν από τις τράπεζες ή πόσοι εκβιάστηκαν από τις τράπεζες αν είχαν μη εξυπηρετούμενα δάνεια;», είπε.

Σε ερώτηση πώς προτίθεται ως Πρόεδρος της Βουλής να αντιστρέψει το κλίμα περί μονόπλευρων νομοθεσιών και αν ενδεχομένως ψηφιστούν νομοθεσίες που θα αντιστρέφουν αυτή τη κατάσταση, ο κ. Συλλούρης είπε: «Έκαμα μια πολιτική τοποθέτηση, η οποία είναι συνεπής και συνέχεια των πολιτικών μου προτάσεων και νομοσχεδίων, που κατέθεσα στη Βουλή την κρίσιμη περίοδο. Νομίζω ότι μπορεί αυτά τα δείτε και να τα μελετήσετε. Δεν νομίζω να έχω κάτι καινούργιο να εισηγηθώ πέραν την εισήγησης που έκανα όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τι ήταν το ελάχιστον ποσοστό, που όφειλαν οι τράπεζες να εξασφαλίσουν, πριν τα πουλήσουν».

«Δεν θα επανέλθω και εκ των υστέρων να επαναφέρω τις προτάσεις μου. Ω γέγονε γέγονε. Αλλά δεν μπορώ από την άλλη να ακούω προπαγάνδα ότι υπάρχουν πολιτικοί  με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και άρα αυτό τους οδήγησε να ψηφίσουν νομοσχέδια να προστατεύουν από ποιους; Από τις τράπεζες. Αυτή η τοποθέτηση εξυπηρετεί την προπαγάνδα από μέρους των τραπεζών πολύ ευθαρσώς. Αυτή είναι η άποψη μου», είπε.

Συστάσεις της Ομάδας Κρατών κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO) 

Σε σχέση με την GRECO, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «η Κύπρος είναι από τις καλύτερες χώρες σήμερα είτε αρέσει, είτε όχι όσον αφορά τη λειτουργία της Βουλής», για να σημειώσει πως «για το πόθεν έσχες υπάρχει μελέτη, η οποία είναι προς τέλος και θα την πάρουμε και στην GRECO, για να τη συζητήσουμε, υπολογίζω αρχές του νέου χρόνου».

Νωρίτερα, κατά την παρουσίαση έργου της Βουλής, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι στην πρώτη Έκθεση Συμμόρφωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον Τέταρτο Γύρο Αξιολόγησης, ο οποίος αφορά την πρόληψη της διαφθοράς, σε σχέση με μέλη των κοινοβουλίων, δικαστές και δημόσιους κατηγόρους, η GRECO, ειδικά όσον αφορά το κυπριακό κοινοβούλιο, καλωσορίζει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει και τα οποία έχουν την προοπτική να οδηγήσουν σε συμμόρφωση με τις πλείστες συστάσεις.

Τι θα γίνει με την 56η έδρα

Σε σχέση με την εξέλιξη που υπάρχει με την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Ανώτατο Δικαστήριο για την 56η έδρα, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι «η Βουλή εκφράζει πρωτίστως το σεβασμό της προς το δημοκρατικό αποτέλεσμα και κάνει προσπάθειες νομοθετικές από τη στιγμή που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το κυβερνών κόμμα δεν προχωρούν στη στήριξη της αλλαγής του συντάγματος».

«Δεν μπορούμε να πούμε, επειδή δεν υπάρχει η διάθεση από τον Πρόεδρο να ακούσει τον σύμβουλό του για να αλλάξει το σύνταγμα, ότι εμείς πρέπει να δέσουμε τα χέρια μας. Θα συνεχίσουμε να στέλνουμε το πολιτικό μήνυμα η πλειοψηφία ότι σεβόμαστε το δημοκρατικό αποτέλεσμα και δεύτερον ότι με διαφάνεια στέλνουμε και την πολιτική μας τοποθέτηση ότι πρέπει να λυθεί αυτό ζήτημα».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy