Παραδοξότητες και στρεβλώσεις δεν επιτρέπουν σε εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν διορισμό

Αντιμέτωπη με στρεβλώσεις και παραδοξότητες των σχεδίων υπηρεσίας της εκπαίδευσης ήρθε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας σε συνεδρία της την προηγούμενη εβδομάδα. Συγκεκριμένα, συζήτησε το γεγονός ότι από το 2016 και έπειτα τα σχέδια υπηρεσίας αποκλείουν όσους εκπαιδευτικούς δεν είχαν στο απολυτήριο Λυκείου τους, μια γλώσσα εκ των Αγγλικών, Γερμανικών και Γαλλικών.

Μια παραπονούμενη που ήταν παρούσα στην Επιτροπή ανέφερε πως δεν μπορεί να δώσει εξετάσεις διορισίμων διότι δεν είχε επιλέξει τα Αγγλικά στη Γ’ Λυκείου. Η παραδοξότητα έγκειται στο ότι εδώ και κάποια χρόνια δεν απαιτείται από τους μαθητές στο Λύκειο να έχουν μία εκ των τριών γλωσσών που ζητούν τα σχέδια υπηρεσίας, χωρίς όμως να ενημερώνονται και να γνωρίζουν πως οι επιλογές τους ενδεχομένως να έχουν συνέπειες στο μέλλον.

Οι βουλευτές έκαναν λόγο για τεράστια στρέβλωση από τη στιγμή που το ίδιο το ΥΠΠΑΝ προσφέρει τις επιλογές στους μαθητές στη συνέχεια, το ίδιο Υπουργείο να τους αποκλείει και να τους «τιμωρεί» για τις επιλογές που έκαναν.

Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο πρόβλημα συζητήθηκε άλλες τρεις φορές στην Επιτροπή Παιδείας, ωστόσο οι αρμόδιοι δεν έδωσαν λύση. Οι βουλευτές κάλεσαν εκ νέου τους αρμόδιους να διορθώσουν την κραυγαλέα αυτή στρέβλωση. Η τοποθέτηση του διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, κ. Κυπριανού Λούη, ήταν πως για να επιλυθεί το ζήτημα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση με τον Υπουργό, τον Γενικό Διευθυντή και την Εκπαιδευτική Υπηρεσία και να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι. Εννιά χρόνια προϋπηρεσία, τα τρία στην Κύπρο, αλλά σήμερα το ΥΠΠΑΝ δεν την αναγνωρίζει

Σε επώνυμη καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα μας, μια φιλόλογος αναδεικνύει και καταγγέλλει εις βάρος της διάκριση από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ.

Όπως αναφέρει, πρόσφατα απορρίφτηκε η αίτησή της να ενταχθεί στα επιμορφωτικά προγράμματα του Υπουργείου ως καθηγήτρια Eλληνικών (ΚΙΕ, Σύστημα Μαθητείας, Επιμορφωτικά, ΔΡΑΣΕ). Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως, ενώ η ίδια τα προηγούμενα χρόνια (2018-2021) δίδασκε ως φιλόλογος στα ΚΙΕ και στο Σύστημα Μαθητείας, όταν έκανε ένσταση για την απόρριψή της η αιτιολογία που έλαβε ήταν ότι το πτυχίο δεν πληρούσε τα κριτήρια της προκήρυξης, που παρεμπιπτόντως ήταν η ίδια με αυτή που προσλήφθηκε πριν τρία χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η καταγγέλλουσα, πέραν των τριών χρόνων σε προγράμματα του ΥΠΠΑΝ, έχει προϋπηρεσία άλλα 6 χρόνια ως φιλόλογος στην Ειδική Εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει, εικάζει πως η αιτιολογία με την οποία την απέκλεισαν είναι πως το πτυχίο της από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας με κατεύθυνση την Ψυχολογία δεν πληροί τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Σημειώνεται πως κάνει μόνο εικασίες διότι, όπως σημειώνει, όταν απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έλαβε σαφείς απαντήσεις. Παράλληλα, τονίζει πως αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε αυτό είναι παράνομο, μιας και αντίκειται σε Ευρωπαϊκή Οδηγία, με βάση την οποία όσοι έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στη χώρα κτήσης του πτυχίου τους σε επάγγελμα νομικά κατοχυρωμένο, πλην αυτών που άπτονται της υγείας και της ασφάλειας, μπορούν να εργαστούν χωρίς κανένα πρόσκομμα σε όποια χώρα της Ε.Ε. επιθυμούν, προσθέτοντας πως οι απόφοιτοι της συγκεκριμένης σχολής, στην Ελλάδα αναγνωρίζονται ως φιλόλογοι.

Αποκορύφωμα του τραγέλαφου, όπως η ίδια λέει, είναι πως η αίτησή της και συνεπώς το πτυχίο της έγινε αποδεκτό στο πρόγραμμα “Επιμορφωτικά Κέντρα” και εντάχτηκε στα αρχικά μητρώα. Όταν δε, υπέβαλε ένσταση, διότι δεν της είχε αναγνωριστεί προϋπηρεσία, διαπίστωσε ότι διαγράφηκε από τα αρχικά μητρώα, για να της πουν αργότερα πως τα προηγούμενα χρόνια διορίστηκε… από λάθος.

Η καταγγέλλουσα τόνισε πως το πρόβλημα ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν και άλλοι στο μέλλον, οι οποίοι εισάγονται με παγκύπριες εξετάσεις σε Φιλοσοφική Σχολή στην Ελλάδα, και ενδεχομένως να θέλουν να εργαστούν ως φιλόλογοι.

Ειρηναίος Πίττας

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy