Παράγουμε περισσότερες εκθέσεις απ’ όσες μπορούμε να καταναλώσουμε

Του Παναγιώτη Πενταλιώτη


«Λαμπρό να τους κάψει, ξεπούλησαν τον κόπο των γονιών μας και άφησαν τις τράπεζες να θησαυρίζουν ανενόχλητες. Ξαναψηφίστε τους να μας πάρουν και τα βρακιά», έγραφε ένα σχόλιο κάτω από την είδηση για τη νέα έρευνα ξεπουλήματος του Συνεργατισμού από την κυβέρνηση, ενώ το επόμενο σχόλιο άλλου χρήστη γράφει: «Θα τους ψηφίσουν και όσα μας έμειναν θα μας τα πάρουν με άλλες τράπεζες»… και δυστυχώς, έχουν δίκαιο!

Τα δύο σχόλια συνοψίζουν την όλη αντίδραση της κοινωνίας με αφορμή την έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Η έρευνα δεν λέει κάτι το καινούργιο, απλά επιβεβαιώνει αυτά που ξέραμε εδώ και τόσα χρόνια, ότι ο Συνεργατισμός ήταν εμπόδιο για την κυβέρνηση και τον ξεπούλησε, αφότου τον αφαίμαξε.

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε τα πάρτι του φίλου του Χάρη Γεωργιάδη με τις εταιρικές του κάρτες, τα δανεικά και αγύριστα και τις διαγραφές. Ποιος δεν θυμάται το μονόπρακτο του Αβέρωφ Νεοφύτου που, τάχα μου, κάλεσε τα κανάλια για να κάνει κατάθεση σε υποκατάστημα του Συνεργατισμού για να δείξει ότι έχει εμπιστοσύνη προς αυτόν; Ειδικά στα σκετσάκια ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι κινητός θίασος.


Τον ξεπούλησαν με διαδικασίες που μπάζουν από παντού -και όταν λέμε «μπάζουν» εννοούμε ότι μοιάζουν όπως τη διαδικασία με την οποία δημιουργήθηκε θέση για τον Βίκτωρα Παπαδόπουλο στο Υπουργείο Εξωτερικών για να ενημερώνει τους ξένους για το Κυπριακό! (το ποιο;)

Σύμφωνα με τον Γενικό Ελεγκτή, με αποφάσεις παράνομες, που συνιστούν συνταγματική εκτροπή, δεν δίστασαν να παραπλανήσουν ακόμα και τον Γενικό Εισαγγελέα, με μοναδικό στόχο να φύγει από τη μέση ο Συνεργατισμός. Τι πιο σύνηθες γι’ αυτήν την κυβέρνηση εδώ και τόσα χρόνια; Ξεπούλησαν τον Συνεργατισμό, τα λεφτά των πολιτών δηλαδή, με λεφτά των πολιτών τα οποία «δώρισαν» σε ιδιώτη.

Παραπλάνησαν τον Γενικό Εισαγγελέα, πήραν αποφάσεις χωρίς την έγκρισή του, δεν έλαβαν την άποψη και τη θέση του Γενικού Λογιστηρίου, όπως προβλέπεται, με εσφαλμένη και αβάσιμη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του Νίκου Αναστασιάδη για τον Συνεργατισμό, ενώ καταλήγει ότι «ο τρόπος χειρισμού του θέματος δεν ήταν συμβατός, όχι μόνο με τη νομοθεσία, αλλά ούτε και με την υποχρέωση για τήρηση/εφαρμογή των αρχών της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της καλύτερης διαχείρισης των πόρων του δημοσίου». Αν το πιο πάνω δεν αποτελεί κακοδιαχείριση των χρημάτων του κράτους, τότε τι ειναι;


Είναι το παρακάτω: το κράτος να εγγυάται την Ελληνική Τράπεζα για τα δάνεια που πήρε από τον Συνεργατισμό και να την αποζημιώνει ανάλογα –μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια, η Ελληνική ήδη ζήτησε αποζημιώσεις ύψους 112,2 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, το σχέδιο έχει διάρκεια δώδεκα χρόνια και αναμένεται να δοθούν αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα έκθεση επιβεβαιώνει το πόρισμα της Επιτροπής Αρέστη για το πώς η κυβέρνηση κατάφερε να ξεπουλήσει ακόμα έναν οργανισμό όπως αυτή ξέρει, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα, αλλά το κυριότερο χωρίς να την πληρώνει κανένας από αυτούς. Γι’ αυτό ερχόμαστε στα σχόλια των πολιτών: «Ξαναψηφίστε τους να μας πάρουν και τα βρακιά»; «Θα τους ψηφίσουν και όσα μας έμειναν θα μας τα πάρουν με άλλες τράπεζες»… τα βρακιά;

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.