Του Χριστάκη Κουμπάρου
Η επέτειος 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή 1922 – 2022 αποτελεί τον τελευταίο καιρό ευκαιρία για εκδηλώσεις µε παραλληλισµό µε την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου. Στα πλαίσια εκδηλώσεων για την επέτειο, οµιλητές πέραν της έκφρασης πόνου για χαµένες πατρίδες, προβαίνουν σε αναστοχασµό και νέα θεώρηση παλαιότερων ιδεών και αντιλήψεων για να µεταφέρουν θέσεις που προβάλλονται έντονα το τελευταίο διάστηµα από τον προεδρικό υποψήφιο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και από άλλα στελέχη του ∆ΗΣΥ, καθώς και από κυβερνητικούς αξιωµατούχους όπως ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης.
Σε Κληρικολαϊκή Συνέλευση που πραγµατοποίησε η Ιερά Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αµµοχώστου στις 14/10/2022 κύριος οµιλητής µε θέµα «Ελληνισµός – Ξεριζωµός, Μικρά Ασία – Κύπρος» ήταν ο καθηγητής ∆ιεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και βουλευτής Αθηνών της Νέας ∆ηµοκρατίας ∆ηµήτρης Καιρίδης.
Ο κ. Καιρίδης αφού έκανε µια ιστορική αναδροµή περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε και τα γεγονότα που προηγήθηκαν µέχρι και το τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας, έκαµε αναφορά και στην Κύπρο, τον συνεχιζόµενο πόλεµο Ουκρανίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, την απειλή από τον ηγεµονισµό της Τουρκίας και την αδυναµία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαδραµατίσει το ρόλο της και να υπερασπιστεί τα κράτη-µέλη της.
Τόνισε ότι η ουδετερότητα δεν προστάτευσε την Κύπρο µετά το 1974 και ότι όσα παράπονα και αν έχουµε από τους συµµάχους µας για την πολιτική των δύο µέτρων και δύο σταθµών, αυτά δεν πρέπει να µας αποπροσανατολίζουν, γιατί ανήκουµε στη ∆ύση και µαζί τους θα πορευθούµε. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η προτροπή για υποβολή αίτησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, πράγµα που θα διασφαλίσει όπως είπε τη θέση της Κύπρου έναντι της τουρκικής βουλιµίας.
Ο κ. Καιρίδης εκφράζοντας τις θέσεις του κόµµατός του, της Νέας ∆ηµοκρατίας, παραγνωρίζει το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αποδείχθηκε ο κακός δαίµονας της Κύπρου και ότι τα δεινά που βίωσε και συνεχίζει να βιώνει ο λαός της Κύπρου οφείλονται στη νατοϊκή συνωµοσία.
Με την οµιλία του έκανε µια ανεπίτρεπτη παρέµβαση στα εσωτερικά ζητήµατα της Κύπρου στηρίζοντας θέσεις και απόψεις υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές αντίθετες µε την εκφρασµένη θέληση του κυπριακού λαού. Απέφυγε να αναφέρει αν η συµµετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ απέτρεψε την Τουρκία που είναι επίσης µέλος του ΝΑΤΟ να επιβουλεύεται τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Ελλάδας στο Αιγαίο και αλλού. Ούτε αναφέρθηκε στην πρόσφατη έκθεση της Κοµισιόν, η οποία µπορεί από τη µια να κάνει επικριτικές αναφορές για την Τουρκία, αλλά καταλήγει µε τη σαφή δήλωση ότι «η Τουρκία παραµένει για την Ε.Ε. εταίρος-κλειδί»!
∆υστυχώς, για τον βουλευτή της Νέας ∆ηµοκρατίας, στην Κύπρο «η µνήµη όπου την αγγίξεις πονεί». Όλα αυτά τη στιγµή που βιώνουµε ακόµα την κατοχή του 37% του εδάφους µας και παρακολουθούµε καταγγέλλοντας απλά τη σαλαµοποίηση του Κυπριακού µε τον επιχειρούµενο νέο εποικισµό και της Αµµοχώστου.
