Παραιτήσεις επί παραιτήσεων στην Αναπτυξιακή Εταιρεία ΛάρνακαςΑλλεπάλληλες παραιτήσεις δημάρχων και κοινοταρχών υπήρξαν το τελευταίο διάστημα από το Διοικητικό Συμβούλιο της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου οι οποίες, όπως πληροφορούμαστε, δεν ήταν άσχετες με τα χρέη τα οποία οδήγησαν τελικά στην εκποίηση του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας στη Σκαρίνου.

Όπως αποκαλύψαμε το περασμένο Σάββατο στη «Χ», το Κέντρο το οποίο κτίστηκε με δημόσιο χρήμα βρέθηκε υποθηκευμένο για τεράστιο ποσό και τελικά δόθηκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ έναντι της διαγραφής μεγάλου μέρους του χρέους.

Η διοίκηση και η διεύθυνση της εταιρείας καλούνται να εξηγήσουν πώς και γιατί ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος συστάθηκε για να παρέχει στήριξη σε φορείς και επιχειρήσεις για εξεύρεση ευρωπαϊκών κονδυλίων, βρέθηκε σε αυτή τη δεινή οικονομική θέση και κατέληξε να χάνει την ιδιοκτησία ενός έργου που χρηματοδοτήθηκε με δημόσιο χρήμα.

Πάντως, τα τελευταία δύο τουλάχιστον χρόνια, υπήρξαν αλλεπάλληλες παραιτήσεις δημάρχων και κοινοταρχών από το Διοικητικό Συμβούλιο όταν διαπιστώθηκε το εύρος της έκθεσης με δάνεια στον πρώην Συνεργατισμό και υπήρξαν ενδείξεις για κακοδιαχείριση.

Όπως έχουμε αποκαλύψει, η Αναπτυξιακή Εταιρεία υποθήκευσε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας για τρία δάνεια και συνολικό ποσό που έφτασε τις 818 χιλιάδες ευρώ.

Τα δάνεια κατέστησαν μη εξυπηρετούμενα με αποτέλεσμα την εκποίηση του Κέντρου.

Όλα αυτά αποκαλύπτονται μέσα από απαντητική επιστολή του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη. Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει τα τρία δάνεια με συνολικό υπόλοιπο 818.873 ευρώ εκτός των τόκων, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας – Αμμοχώστου αναγκάστηκε στην ουσία να παραδώσει το κτίριο στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων ΚΕΔΙΠΕΣ. Οι δύο πλευρές κατέληξαν, όπως σημειώνει ο υπουργός, σε αναδιάρθρωση με απόκτηση του ακινήτου, μερική διαγραφή χρέους και έκδοση νέου δανείου.

Η λύση που συμφωνήθηκε προέβλεπε παραχώρηση του ακινήτου στη Σκαρίνου έναντι ποσού 523.500 ευρώ από το χρέος, διαγραφή ποσού 230.075 ευρώ και έκδοση νέου δανείου 76.000 ευρώ.

Επίσης συμφωνήθηκε ότι η Αναπτυξιακή Εταιρεία θα διατηρήσει το Κέντρο, αλλά ως ενοικιάστρια πλέον με σύμβαση ενοικίασης 5 χρόνων με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα 5 χρόνια και ενοίκιο χιλίων ευρώ το μήνα.

Όπως αποκαλύπτει ο υπουργός, η συμφωνία έγινε με την έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αναπτυξιακής Εταιρείας και στις 31 Ιουλίου 2019 το Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λάρνακας στη Σκαρίνου μεταβιβάστηκε στην ΚΕΔΙΠΕΣ. Ερωτηθείς σχετικά από τη «Χ» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας – Αμμοχώστου, Βασίλης Κωνσταντίνου, επιβεβαίωσε την εκποίηση του Περιβαλλοντικού Κέντρου.

Ρωτήσαμε τον κ. Κωνσταντίνου γιατί υποθηκεύτηκε το έργο από τη στιγμή που χρηματοδοτήθηκε χωρίς χρέος από το δημόσιο και η απάντηση που έδωσε ήταν ότι τα δάνεια εξασφαλίστηκαν για τις ανάγκες της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας μεταξύ των οποίων η αγορά της γης όπου κτίστηκε το Κέντρο.

Τάσος Περδίος