Παραιτήθηκε η Έμιλυ Γιολίτη από την ΑΗΚ εξαιτίας ασυμβίβαστου

Παραιτήθηκε η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Έμιλυ Γιολίτη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της κ. Γιολίτη, η απόφαση αυτή είναι επακόλουθο της ενημέρωσής της για θέμα ασυμβίβαστου από την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή για την απόφασή της να παραιτηθεί, ερωτηθείσα σχετικά με το γιατί ανέλαβε την Προεδρία της Αρχής ενώ γνώριζε ότι υπήρχε ασυμβίβαστο, η κ. Γιολίτη απάντησε τα εξής:

«Δεν υπάρχει κατά την νομική μου κρίση, και κατά την κοινή λογική ομολογουμένως, κανένα ασυμβίβαστο. Η ενημέρωση προς την Επιτροπή έγινε καλή τη τάξει και για σκοπούς διαφάνειας κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου. Ενημέρωσα πως έχω πελάτες οι οποίοι είναι πελάτες και της Αρχής, και λόγω της έκτασης του φορτίου που ζήτησαν, το προηγούμενο ΔΣ της ΑΗΚ το 2018, αποφάσισε την ανέγερση υποσταθμού για να καλύψει τις ανάγκες ηλεκτροδότησης τους».

Η κ. Γιολίτη θέλησε να ξεκαθαρίσει επίσης πως, «οι πελάτες της δεν είναι ούτε ανταγωνιστές, ούτε συνεργάτες, ούτε προσφοριοδότες της ΑΗΚ, ούτε λειτουργούν σε παρεμφερή με την ενέργεια τομείς». Όπως είπε, «οι πελάτες μου ήθελαν ηλεκτροδότηση του έργου τους και στράφηκαν στον μόνο, προς το παρόν, πάροχο ηλεκτροπαραγωγής στην Κύπρο. Είναι δηλαδή πελάτες της ΑΗΚ όπως είμαστε όλοι μας».

Ερωτηθείσα για το αν είχε τρόπους ώστε να παρέχει προνομιακή μεταχείριση στους πελάτες της από την θέση της Προέδρου της ΑΗΚ, απάντησε πως «η ΑΗΚ είναι δημόσιος ρυθμιζόμενος οργανισμός, άρα το ΔΣ δεν έχει την ευχέρεια να εξασφαλίσει για κανένα πελάτη προνομιακή μεταχείριση». Υπογράμμισε δε πως, «στα επί μέρους θέματα υλοποίησης δήλωσα από την αρχική μου επιστολή την πρόθεση μου να εξαιρούμαι από το ΔΣ, πράγμα που έπραξα».

Τέλος, σε ερώτηση γιατί παραιτήθηκε 5 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, σημείωσε πως η επιστολή της προς την Επιτροπή Ασυμβίβαστου στάληκε τον Ιανουάριο, με την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Το εύρημα ασυμβίβαστου ανακοινώθηκε σήμερα, 1 Ιουλίου, 5 μήνες μετά. Την ερώτηση αυτή θα πρέπει να την απευθύνετε στην Επιτροπή», κατέληξε.

Αυτούσια η ανακοίνωση παραίτησης της κ. Γιολίτη

“Με ευθύνη και συνέπεια στις αρχές χρηστής διοίκησης, έλαβα την απόφαση παραίτησης από την Προεδρία της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Η απόφαση αυτή είναι επακόλουθο της σημερινής ενημέρωσής μου για θέμα ασυμβίβαστου από την Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμά της σε συνέχεια επιστολής που αυτοβούλως της παρέδωσα τον Ιανουάριο 2019, με την ανάληψη των καθηκόντων μου, κοινοποιώντας την ταυτόχρονα και στον Γενικό Ελεγκτή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη του και το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής, τη Διεύθυνση και τους Εργαζόμενους για την άριστη συνεργασία. Εύχομαι δύναμη και καλή συνέχεια στο δύσκολο έργο που επιτελούν, για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της ΑΗΚ.”

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.