Παρακαλάει για δανεικά το Κίεβο

Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ απηύθυνε σήμερα έκκληση για μια σύνοδο των διεθνών δανειστών ώστε να δοθούν στη χώρα του επιπλέον κεφάλαια για να αποφύγει τον κίνδυνο της πιθανής χρεοκοπίας.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο ο Γιάτσενιουκ τόνισε τη δέσμευση της κυβέρνησής του να προχωρήσει σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, ούτως ώστε να εξασφαλίσει μερικά δισεκατομμύρια δολάρια σε οικονομική βοήθεια από τους δυτικούς εταίρους της χώρας. Αλλά, όπως είπε, χρειάζεται να βάλουν περισσότερα χρήματα στο τραπέζι οι διεθνείς δανειστές.

“Για να επιβιώσουμε, για να αποτραπεί η χρεοκοπία, χρειαζόμαστε μια διεθνή σύνοδο δωρητών και τη βοήθεια των δυτικών εταίρων μας για την υιοθέτηση ενός σχεδίου ανάκαμψης της Ουκρανίας”, είπε ο Γιάτσενιουκ. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε δημοσίευμα των Financial Times για την επίσκεψη αυτή την εβδομάδα στο Κίεβο στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τις συνομιλίες σχετικά με το πακέτο οικονομικής διάσωσης ύψους 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ήδη έχει εγκριθεί, και ενώ με βάση τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού η “μαύρη τρύπα” στην οικονομία της Ουκρανίας ανέρχεται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια.

“Το επόμενο έτος, εκτός από αυτό το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – και αυτό δεν το λέμε εμείς, το γράφουν οι Financial Times – είναι απαραίτητα 15 δισεκατομμύρια δολάρια”, είπε ο Γιάτσενιουκ. Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας περιέγραψε το σχέδιο της κυβέρνησής του για την οικονομική μεταρρύθμιση, στο οποίο περιλαμβάνεται η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, η αύξηση των τιμολογίων ενέργειας και η ιδιωτικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων σε μια προσπάθεια να ξεριζώσει την ενδημική διαφθορά η οποία έχει ωθήσει την Ουκρανία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Το Κίεβο που έχει λάβει μέχρι στιγμής δύο δανειακές δόσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΔΝΤ, συνολικού ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει τεράστιο πρόβλημα εξ αιτίας της κατρακύλας των συναλλαγματικών αποθεμάτων του τα οποία βρίσκονται σε χαμηλό δεκαετίας, αφενός λόγω της ανάγκης να αποπληρώσει το χρέος για την αγορά ρωσικού φυσικού αερίου και αφετέρου για την προσπάθειά της να στηρίξει το εθνικό νόμισμα.

Η ουκρανική οικονομία ταυτόχρονα έχει επιβαρυνθεί με το κόστος του πολέμου κατά των φιλορώσων αυτονομιστών, το κλείσιμο των πολύ σημαντικών μονάδων χαλυβουργίας και ανθρακωρυχείων στα ανατολικά της χώρας και την καταστροφή των υποδομών στις επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ δυο περιοχές που αντιπροσώπευαν το 1/6 του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και το 1/4 της βιομηχανικής παραγωγής της Ουκρανίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.