Με παρακάλια ο Υπ. Οικονομικών ζητά συγκράτηση των επιτοκίων! – Επιστολές σε τράπεζες

Επιστολές σε τράπεζες και εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων για εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι €350.000 

 

Τη λήψη μέτρων για συγκράτηση των αυξανόμενων δανειστικών επιτοκίων για εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι €350.000, ζητά με επιστολές του προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και τον Γενικό Διευθυντή Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων και Διαχειριστριών Εταιρειών Πιστωτικών Διευκολύνσεων, ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός. Πρόκειται ουσιαστικά για παρακάλια και εκκλήσεις προς τους τραπεζίτες, οι οποίοι καθορίζουν τις πολιτικές τους στη βάση των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο κ. Κεραυνός επισημαίνει πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες όπως και η Κύπρος, αντιμετωπίζουν το σοβαρό πρόβλημα του πληθωρισμού και συνεπακόλουθα τη συνεχή αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ως συνέπεια των εξελίξεων αυτών δημιουργούνται σοβαρά οικονομικά προβλήματα κυρίως μεταξύ των μεσαίων στρωμάτων και ειδικά μεταξύ των δανειοληπτών για ανέγερση ή αγορά πρώτης κατοικίας, που αφορά στην πλειοψηφία νεαρά ζευγάρια.

«Σε συνέχεια των πιο πάνω και των εποικοδομητικών διαβουλεύσεων με τις τράπεζες και τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι σε αυτή την οικονομική συγκυρία οι τράπεζες θα μπορούσαν να απορροφήσουν σε κάποιο βαθμό μέρος της αύξησης των δανειστικών επιτοκίων, σε σύγκριση με τον περασμένο Ιούλιο του 2022, με σχεδόν ελάχιστη επίπτωση για τις ίδιες τις τράπεζες», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Προσθέτει πως «η αναφορά σε δανειστικά επιτόκια θα πρέπει να αφορά μόνο εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια για σκοπούς ανέγερσης ή αγορά πρώτης κατοικίας, μέγιστης αξίας €350.000 σε σημερινές τιμές αγοράς, των οποίων το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο».

Όπως επισημαίνει ο Υπουργός Οικονομικών, «η θετική ανταπόκριση των τραπεζών στο θέμα αυτό θα ανακουφίσει αριθμό νοικοκυριών και θα διατηρήσει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα του χαρτοφυλακίου των τραπεζών».

Εξάλλου, στην επιστολή του προς τον Γενικό Διευθυντή Συνδέσμου Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, ο Υπουργός Οικονομικών αναφέρει πως «η συνεχής αύξηση των βασικών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των πλείστων κυμαινόμενων δανειστικών επιτοκίων, γεγονός που προκαλεί ανησυχίες για την οικονομική αντοχή και φερεγγυότητα των δανειοληπτών με πιθανό αποτέλεσμα τη χειροτέρευση των οικονομικών συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών».

Καλεί τις εταιρείες να εξετάσουν «την εισαγωγή σχεδίων που αποσκοπούν είτε στην παγοποίηση επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο είτε σε επιστροφή τόκων σε εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €350.000».

 

Εξυπηρετούμενα, οικιστικά
Ο υπουργός ζητά την εισαγωγή σχεδίων που αποσκοπούν είτε στην παγοποίηση επιτοκίων στο σημερινό επίπεδο είτε σε επιστροφή τόκων σε εξυπηρετούμενα δάνεια με εξασφάλιση την κύρια κατοικία. Σημειώνει ότι αυτό θα πρέπει να αφορά μόνο εξυπηρετούμενα οικιστικά δάνεια για σκοπούς ανέγερσης ή αγορά πρώτης κατοικίας, μέγιστης αξίας €350.000 σε σημερινές τιμές αγοράς, των οποίων το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy