Παρακολουθήσεις: Αν η κυβέρνηση ήταν αθώα, θα διέτασσε διερεύνηση και πλήρη εξιχνίαση

  • Δεν αποκλείεται η κάθοδος και στην Κύπρο του ειδικού κλιμακίου που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Η υπόθεση φαίνεται να έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτή των «χρυσών» διαβατηρίων, αφού και τότε η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα
  • Επιβάλλεται η δημιουργία ερευνητικής επιτροπής για τις παρακολουθήσεις στην Κύπρο
  • Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παραδέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον συνέταιρο του Ταλ Ντίλιαν (Σαχάκ Αβνί) και ότι ο ΔΗΣΥ προμηθεύτηκε απόαυτόν συστήματα ασφαλείας
  • Ο ευρωβουλευτής (τέως της ΕΔΕΚ) Δημήτρης Παπαδάκης άφησε να νοηθεί ότι κόμματα κατέχουν κατασκοπευτικό εξοπλισμό και ότι ο ίδιος παρακολουθείτο
  • Ο Β. Γενικός Εισαγγελέας το 2010 ενέγραψε εταιρεία του Σαχάκ Αβνί, στην οποία ήταν συνέταιρος ο αδερφός του

Του Γιάννη Κακαρή

Οι αποκαλύψεις για παρακολου­θήσεις πολιτικών και δημοσιογρά­φων στην Ελλάδα έφεραν σε ιδιαί­τερα δύσκολη θέση την κυβέρνηση Μητσοτάκη και υποχρέωσαν σε πα­ραίτηση τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Παναγιώτη Κοντολέων και τον Γενι­κό Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Σε διάγγελμά του ο κ. Μητσο­τάκης αποποιήθηκε κάθε ευθύνης αναφέροντας ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, αν και η ΕΥΠ υπάγεται στο γραφείο του. Προσπά­θησε, πίσω από δικαιολογίες περί «λάθους» και «ολισθήματος», να κρύψει τη βασική πτυχή του σκαν­δάλου των παρακολουθήσεων, που δεν είναι άλλη από την απόλυτη προσήλωσή του στη διαμόρφω­ση ενός σκοτεινού κι επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου που σταθερά υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δεν προσπάθησε καν να δώσει απαντήσεις για τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator, το οποίο δημιούργησε η Intellexa.

Αν η εταιρεία Intellexa δεν σας λέει κάτι, τότε καλό θα ήταν να σας θυμίσουμε ότι πρόκειται για την ίδια εταιρεία η οποία είναι εγγεγραμμέ­νη στην Κύπρο και συνδέεται με την υπόθεση του κατασκοπευτικού βαν. Εταιρεία του πρώην Ισραηλινού πράκτορα Ταλ Ντίλιαν, συνεργάτη και συνέταιρου του άλλου εμπλε­κόμενου στην υπόθεση «βαν», Σα­χάκ Άβνι.

Προφανώς, ο κάθε πολίτης απαι­τεί να χυθεί φως στην υπόθεση και ιδιαίτερα στην όποια διασύνδεσή της με την Κύπρο, έχοντας υπόψη το κουκούλωμα, με συνοπτικές δι­αδικασίες, της υπόθεσης του κατα­σκοπευτικού βαν.

Η κυβέρνηση όμως και η Γενι­κή Εισαγγελία κάνουν πως πρώτη φορά ακούν για αυτή την εταιρεία. Δεν βλέπουν καμία σύνδεση με την υπόθεση της Κύπρου. Αποποιούνται κάθε ευθύνης για τη δραστηριότητα του Ντίλιαν και των εταιρειών του στην Κύπρο, υποστηρίζοντας πως κάθε διασύνδεση αποτελεί «λαϊ­κισμό» και προσπάθεια της αντιπο­λίτευσης να κεφαλαιοποιήσει πολι­τικά το ζήτημα.

Σας θυμίζει κάτι αυτή η αντί­δραση; Θυμηθείτε ότι και τότε, με το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβα­τηρίων, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε με στόμφο ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μέχρι που κινητοποιή­θηκε η Ευρώπη για να μας τραβήξει τ’ αφτί και οι πομπές της κυβέρνη­σης και των μεγάλων συμφερόντων να μας κάνουν ρεζίλι διεθνώς.

Σφίγγει ο κλοιός και για την Κύπρο

Η υπόθεση των παρακολουθήσε­ων που ξέσπασε στην Ελλάδα έχει κινήσει το ενδιαφέρον των ευρω­παϊκών θεσμών και δεν φαίνεται να πέφτει στα μαλακά, αφού αναμένε­ται να σταλεί στην Ελλάδα κλιμάκιο ερευνητών. Μάλιστα, δεν αποκλείε­ται η κάθοδος και στην Κύπρο του ειδικού κλιμακίου που συνέστησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η Κομισιόν αναμένει από τις εθνικές Αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξο­δικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύ­νη των πολιτών.

Την ίδια ώρα, η επικεφαλής της εξεταστικής επιτροπής PEGASUS του ευρωκοινοβουλίου για τα σκάν­δαλα παρακολουθήσεων, μέσω επιστολής ζητά εξηγήσεις από τον Ταλ Ντίλιαν για το ρόλο που δια­δραμάτισε η Κύπρος στην εξαγωγή συστημάτων παρακολούθησης. Η εισηγήτρια της Επιτροπής, Σόφι Ιντ’ Βελντ, ζητά από τον πρώην κατά­σκοπο να προσδιορίσει τη σχέση της Intellexa με τις κυβερνήσεις της Ελ­λάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.

Αμείλικτα ερωτήματα

Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, ως αντιπρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοι­νοβουλίου για την εξέταση της χρή­σης λογισμικών παρακολούθησης, έθεσε το θέμα της Κύπρου ζητώ­ντας να δοθούν εξηγήσεις από την Υπουργό Δικαιοσύνης Στέφη Δρά­κου.

Ωστόσο η κα Δράκου μετά από αρκετές μέρες απάντησε με μια μπαγιάτικη δήλωση αποφεύγοντας την ουσία. Τα ερωτήματα που καλεί­ται να απαντήσει η κυβέρνηση και η υπουργός είναι απλά: Έχει στην κατοχή της η κυπριακή κυβέρνηση λογισμικά παρακολούθησης; Από πού, πότε, πώς και για ποιο λόγο τα προμηθεύτηκε; Έχει γίνει ποτέ χρήση τέτοιων λογισμικών από την κυβέρνηση;

Το ΑΚΕΛ ζητά επιτακτικά απα­ντήσεις σε σωρεία ερωτημάτων που προκύπτουν και σημειώνει ότι «όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν η κυβέρνη­ση ήταν αθώα, θα διέτασσε πρώτη από όλους διερεύνηση και πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης». Μάλιστα, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, είχε πρόσφατα τηλεφωνική επικοινωνία και με τον ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ειδικά για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων σε Κύπρο και Ελλάδα.

Η κυβέρνηση του Συναγερμού οφείλει να απαντήσει, γιατί η υπό­θεση του μαύρου βαν έμεινε ουσια­στικά ανεξιχνίαστη και ατιμώρητη. Να απαντήσει για τον Ισραηλινό πράκτορα Ταλ Ντίλιαν και τη δρά­ση των εταιρειών του στη χώρα μας. Για τις σχέσεις των εταιρειών του και άλλων Ισραηλινών πρώην πρακτόρων με την Αστυνομία, την ΚΥΠ αλλά και με πολιτικά πρόσωπα. Να διερευνήσει τη δράση της NSO Group -της εταιρείας που ανέπτυξε το διαβόητο λογισμικό Pegasus- η οποία χρησιμοποιεί την Κύπρο για εξαγωγές των προϊόντων της αλλά και για ανάπτυξη συστημάτων και λογισμικών.

Να δημιουργηθεί ερευνητική επιτροπή και στην Κύπρο

Η κυβέρνηση, η Νομική Υπη­ρεσία και η Πολιτεία γενικότερα έχουν άμεσο και επείγον καθήκον να προχωρήσουν στην πλήρη διε­ρεύνηση όσων έχουν συγκαλυφθεί και αποσιωπηθεί όταν εντοπίστη­κε η εγκληματική δραστηριότητα παραβίασης του Συντάγματος και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δι­καιωμάτων Κυπρίων – Ευρωπαίων πολιτών, όπως ορθά δήλωσε ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Αλλά πώς μπορεί κάποιος να αναμένει από την κυβέρνηση κάτι τέτοιο; Υπενθυμίζεται ότι αρ­κετά είναι τα στοιχεία μέχρι στιγμής που δείχνουν ότι η κυβέρνηση, η Γενική Εισαγγελία και ο ΔΗΣΥ εν­δεχομένως να έχουν διαπλεκόμενα συμφέροντα.

– Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρα­δέχθηκε ότι είχε σχέσεις με τον συνέταιρο του Ταλ Ντίλιαν (Σαχάκ Αβνί) και ότι ο ΔΗΣΥ προμηθεύτηκε απόαυτόν συστήματα ασφαλείας.

– Ο ίδιος ο Βοηθός Γενικός Εισαγ­γελέας στο παρελθόν είχε πάρε δώσε με τον Σαχάκ Αβνί, ενώο αδερφός του κ. Αγγελίδη ήταν και συνέταιρός του στην εταιρεία S9S. Σύμφωνα με τα κρατικάαρχεία, η συγκεκριμένη εταιρεία (S9S) εγγράφηκε στον Έφο­ρο Εταιρειών στις 10 Νοεμβρίου 2010 απότο δικηγορικόγραφείο Αγγελίδης, Ιωαννίδης, Λεωνίδου ΔΕΠΕ. Πρόκειται για το δικηγορικόγραφείο στο οποίο ο Σάββας Αγγε­λίδης ήταν συνέταιρος μέχρι την υπουργοποίησήτου το 2018.

– Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης σε δηλώσεις του άφη­σε να νοηθεί ότι κόμματα κατέχουν κατασκοπευτικό εξοπλισμό και ότι ο ίδιος παρακολουθείτο.

– Στο παρελθόν είχε γίνει παρα­δοχή ότι η κυβέρνηση παρακολου­θούσε τον τέως Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού και τον τότε απεσταλμέ­νο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.