Παρακολούθηση των έργων στο Βιολογικό θέλει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων

Παρατήρηση των έργων στο Βιολογικό Σταθμό ζητά το ΣΑΚ

Φωτογραφία Αρχείου


Δικαίωμα παρακολούθησης των εργασιών ανέγερσης του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων ζητά το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων.

Όπως αποκαλύψαμε στη «Χ» την περασμένη Κυριακή, το έργο έχει ξεμπλοκάρει μετά από στασιμότητα επτά χρόνων και τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για την κατασκευή του Βιολογικού αλλά και για τη λειτουργία και συντήρησή του για περίοδο 20 ετών. Μετά από τα παθήματα επτά ολόκληρων χρόνων όμως, το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων, παρά το γεγονός ότι υπεύθυνο για το συμβόλαιο ανέγερσης του Σταθμού είναι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ζητά πλέον καθεστώς παρατηρητή των εργασιών από τη στιγμή που θα αναλάβει το κόστος λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού με ένα ποσό άνω των 18 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Κοκκινοχωρίων και δήμαρχος Δερύνειας, Άντρος Καραγιάννης, απέστειλε στις 10 Ιουλίου 2020 επιστολή στην αναπληρώτρια διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Παναγιώτα Χατζηγεωργίου, με την οποία επισημαίνει ότι το ΣΑΚ πρέπει να αποκτήσει δυνατότητα στενής παρακολούθησης του έργου, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια ν’ ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της 20ετούς σύμβασης λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού. Μάλιστα, ο κ. Καραγιάννης ξεκαθαρίζει ότι το ΣΑΚ επιθυμεί και θα έχει τη δυνατότητα να έχει φυσική και διά ζώσης παρακολούθηση των εργασιών, αφού πολύ σύντομα θα ανεγείρει τα προσωρινά του γραφεία σε κρατική γη δίπλα στο εργοτάξιο του Βιολογικού στην περιοχή Άχνας μέχρι τη μόνιμη στέγασή του μέσα στις εγκαταστάσεις του σταθμού όταν ολοκληρωθεί.

Όπως αποκαλύψαμε, το ΤΑΥ ενημέρωσε στις 3 Ιουλίου το ΣΑΚ ότι ξεκαθαρίστηκε η διαδικασία ανάθεσης, η οποία εκκρεμούσε από τον Ιούλιο του 2013. Το έργο ανατίθεται στην εταιρεία Cyfield και τo ΣΑΚ θα υπογράψει συμβόλαιο λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού για 20 χρόνια έναντι 18,863,418 ευρώ συν ΦΠΑ.

Τάσος Περδίος