Παρακολουθούν τα iPhones τους κατόχους τους;

Μια ανεξάρτητη ερευνητική οµάδα υποστηρίζει ότι µια σειρά από εφαρµογές της Apple στα iPhones καταγράφουν µια σειρά από προσωπικά δεδοµένα των κατόχων τους.

O Τόµι Μισκ και ο Ταλάλ Χατζ Μπάκρι είναι ειδικοί σε θέµατα ασφάλειας ηλεκτρονικών συστηµάτων και η έρευνά τους εστίασε στο λογισµικό λειτουργίας των iPhones iOS 14.6. Όπως υποστηρίζουν, µια σειρά από προεγκατεστηµένες εφαρµογές των iPhones όπως το App Store, το Apple Music, το Apple TV, το Books and Stocks apps κατασκοπεύουν τους κατόχους των κινητών τηλεφώνων της Apple.

Σύµφωνα µε τους δύο ερευνητές, οι εφαρµογές αυτές κατέγραφαν τις κινήσεις των κατόχων των iPhones στο διαδίκτυο, τις κάθε είδους προτιµήσεις τους (από σεξουαλικές µέχρι θρησκευτικές), τις µετοχές αλλά και τις διαφηµίσεις που µπορεί να παρακολουθούσαν. Κατέγραφαν ακόµη και το τι πληκτρολογούσαν οι κάτοχοι των iPhones σε µηνύµατα ή τους κωδικούς που χρησιµοποιούσαν σε διαδικτυακές υπηρεσίες και συναλλαγές µε ό,τι αυτό συνεπάγεται σε περίπτωση που οι κωδικοί αυτοί πέσουν σε κακόβουλα χέρια.

Οι δύο ειδικοί που δηµοσίευσαν στο Twitter τα ευρήµατα της έρευνάς τους αναφέρουν ότι δεν ξέρουν αν το νέο λογισµικό έχει παρόµοια λειτουργία, αλλά δηλώνουν ότι η αρχιτεκτονική του είναι σε γενικές γραµµές η ίδια.

Αν και ζητήθηκε από την Apple να σχολιάσει, η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν τοποθετηθεί. Να σηµειώσουµε ότι η Apple προσφέρει την επιλογή απενεργοποίησης της καταγραφής προσωπικών δεδοµένων σε εφαρµογές και πλατφόρµες όπως το Facebook. Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει µάλιστα την αντίδραση του Facebook και άλλων εταιρείες που βασίζουν την ύπαρξή τους στις διαφηµίσεις.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.