Η παράκτια ζώνη της Κύπρου καταστρέφεται κομματάκι-κομματάκι

 

 

Οι παράκτιες ζώνες είναι ένας σημαντικός παράγοντας του περιβάλλοντος της Κύπρου που παραγκωνίζεται, καθώς όχι μόνο δεν εφαρμόζεται ο σχετικός νόμος, αλλά ούτε και υπάρχει ένα ολιστικό πρόγραμμα διαχείρισής του. Έχουμε γίνει μάρτυρες δεκάδων παρανομιών, όπως η πρόσφατη παρέμβαση σε παραλία στο Λατσί που διενήργησαν τρεις ιδιοκτήτες παραθαλάσσιων εστιατορίων, ένας εκ των οποίων είναι συγγενικό πρόσωπο υψηλόβαθμου στελέχους του κυβερνώντος κόμματος. 

 

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

«Τα ζητήματα αναπτύξεων στις παραλιακές περιοχές της Κύπρου αποτελούν τα τελευταία χρόνια τεράστιο πρόβλημα, αφού δυστυχώς είμαστε μάρτυρες πολλών παραβιάσεων», ανέφερε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και δη των παράκτιων ζωνών της Κύπρου θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για όλους, επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία ορίζει τουλάχιστον 100 μέτρα ελεύθερης παραλίας από οποιαδήποτε δόμηση. Εντούτοις, όπως σημειώνει, δεν βλέπουμε την εφαρμογή της νομοθεσίας και παρατηρούμε να ξεφυτρώνουν αναπτύξεις πάνω στο κύμα.

Η Χ. Νικολάου τόνισε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ είχε υποχρέωση να κυρώσει το 7ο Πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης για την αειφόρο διαχείριση και χρήση των παράκτιων ζωνών, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει. «Ως εκ τούτου, δημιουργούνται τεράστια ερωτήματα ως προς τους λόγους καθυστέρησης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Είτε δυσκολεύονται, είτε τα συμφέροντα είναι τόσα πολλά που δεν τους αφήνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια υπενθύμισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε εκφράσει τις ανησυχίες του σε σχέση με το άρθρο 8 του Πρωτοκόλλου, το οποίο προβλέπει ότι δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η δόμηση σε απόσταση 100 μέτρων από την υψηλότερη χειμερινή ίσαλη γραμμή εκτός υπό κάποιες προϋποθέσεις.

Για το ΑΚΕΛ, ανέφερε, η προστασία του περιβάλλοντος ήταν και θα είναι προτεραιότητά του. «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να καταθέσει για έγκριση όσο το δυνατόν πιο σύντομα το 7ο πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης, έτσι ώστε να υπάρχουν τα σωστά νομικά εργαλεία για προστασία των παραθαλάσσιων περιοχών», κατέληξε.

 

Ξεπουλούν στην κυριολεξία γη και ύδωρ

«Η διαχρονική άρνηση της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ να επικυρώσει τη Σύμβαση της Βαρκελώνης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαπλοκή σε σχέση με την παραχώρηση ιθαγένειας και τη γενικότερη ικανοποίηση αιτημάτων διαχρονικών χορηγών του κόμματός τους από διάφορους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης γης και σε δικηγορικά και λογιστικά γραφεία», ανέφερε στη «X» η αναπληρώτρια πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Έφη Ξάνθου.

Τόνισε ότι, παρά τις επανειλημμένες υποδείξεις δύο Γενικών Εισαγγελέων ότι το πρωτόκολλο της Σύμβασης της Βαρκελώνης αποτελεί Ενωσιακό Δίκαιο και είναι δεσμευτικό για την Κυπριακή Δημοκρατία, το Υπουργείο Εσωτερικών αρνείται να εφαρμόσει τις πρόνοιές του, με ό,τι κι αν αυτό συνεπάγεται. «Με άλλα λόγια, ξεπουλούν στην κυριολεξία γη και ύδωρ για το προσωπικό τους κέρδος», συμπλήρωσε. Η κα Ξάνθου υπογράμμισε ότι οι διαχρονικές παρανομίες που υφίστανται λόγω αμέλειας παρέμβασης του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα παράνομες επεκτάσεις εστιατορίων, καφέ, μπαρ και προκυμαίων, φαντάζουν ακόμα πιο διαπλεκόμενες όταν αναλογιστούμε την άρνηση των τεχνοκρατών να εφαρμόσουν ακόμη και το υφιστάμενο διάτρητο νομικό πλαίσιο.

 

Είναι πολλά τα λεφτά στην παράκτια ζώνη

«Δεν μας λείπουν νόμοι. Μας λείπει η αγάπη για τον τόπο και μας μαστίζει η “παρέκκλιση’’ από τους ισχύοντες νόμους», τόνισε η πολιτικός μηχανικός/ακτομηχανικός και πρόεδρος του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, δρ Ξένια Λοϊζίδου. «Με απασχολούν», είπε, «οι βαριές κατασκευές, οι κυματοθραύστες, οι τσιμεντένιοι τοίχοι αντιστήριξης, αυτά τα βαριά έργα που καταστρέφουν την ακτή. Για μένα αυτή είναι η ουσία. Και αυτά τα έργα κατασκευάζονται παντού. Είτε με τη διαδικασία των παρεκκλίσεων είτε με άλλες διαδικασίες. Είναι πολλά τα λεφτά στην παράκτια ζώνη, γι’ αυτό και δεν υπάρχει ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ένα πλούσιο θεσμικό πλαίσιο, κυρίως χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το κεκτημένο.

Επεσήμανε ότι έχουμε τον «δικό μας» νόμο, τον Περί Προστασίας της Παραλίας Νόμο, που ισχύει από τον καιρό της Αγγλοκρατίας, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή στη ζώνη προστασίας της παραλίας, η οποία ορίζεται στα 100 μέτρα από την ακτογραμμή.

«Τηρείται αυτός ο νόμος; Προφανώς όχι. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι το πρόβλημα της παράκτιας ζώνης της Κύπρου δεν είναι πρόβλημα που προκύπτει από την έλλειψη νόμων, αλλά από την αδυναμία εφαρμογής των νόμων», δήλωσε. Η δρ Λοϊζίδου ανέφερε ότι η παράκτια ζώνη της Κύπρου λεηλατείται και καταστρέφεται κομματάκι κομματάκι διά της μεθόδου της σαλαμοποίησης. «Να κάνουμε εδώ έναν κυματοθραύστη και βλέπουμε, να κάνουμε εκεί ένα εστιατόριο μέσα στην ενεργό ζώνη του κύματος, να φτιάξουμε ένα πεζόδρομο πάνω σε τοίχο αντιστήριξης, να τραβήξουμε λίγο πιο κάτω την πισίνα, να φτιάξουμε μία μαρίνα και δεν πειράζει που θα καταστρέψουμε την πιο τουριστική παραλία της Κύπρου, να πουλήσουμε πύργους μέσα στη θάλασσα και δεν έχει τέλος αυτή η ασυδοσία».

 

Η Σύμβαση της Βαρκελώνης δεσμεύει τα κράτη-μέλη

 

Σε ό,τι αφορά τη Σύμβαση της Βαρκελώνης η δρ Ξένια Λοϊζίδου τόνισε ότι είναι από τις πιο σημαντικές περιφερειακές συμβάσεις και πραγματικά τα οικοσυστήματα της Μεσογείου χρωστούν πολλά στην πρωτοποριακή αυτή σύμβαση, της οποίας η Κύπρος, όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι συμβαλλόμενα μέρη, την έχουν δηλαδή προσυπογράψει.

«Η σύμβαση εξελίχτηκε από τότε που υπογράφτηκε (1976), με την προσθήκη Πρωτοκόλλων, τα οποία τα συμβαλλόμενα μέρη καλούνται να προσυπογράψουν. Ένα από τα πιο σημαντικά Πρωτόκολλα είναι το έβδομο, αυτό για τη Διαχείριση των Παρακτίων Ζωνών της Μεσογείου, που τέθηκε σε ισχύ στις 24 Μαρτίου 2011», εξήγησε.

Υπογράμμισε ότι η υπογραφή και η κύρωση του Πρωτοκόλλου από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ευρωπαϊκό δίκαιο και δεσμεύει τα κράτη-μέλη της. «Συνεπώς, η εφαρμογή του είναι δεσμευτική για την Κύπρο, παρόλο που δεν το υπέγραψε», ανέφερε.

Βασικά στοιχεία της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, είναι:

•Η προστασία και αειφόρος χρήση των παράκτιων ζωνών.

•Η διαφύλαξη των φυσικών πόρων από τις οικονομικές δραστηριότητες (γεωργία, βιομηχανία, αλιεία, υδατοκαλλιέργεια, τουρισμός, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, χρήση συγκεκριμένων φυσικών πόρων, υποδομή, ενεργειακές εγκαταστάσεις, λιμένες και θαλάσσιες εργασίες και δομές, θαλάσσιες δραστηριότητες).

•Η προστασία των χαρακτηριστικών ορισμένων ειδικών παράκτιων οικοσυστημάτων.

•Η αναγνώριση της φυσικής και πολιτιστικής αξία των παράκτιων τοπίων.

•Η διατήρηση και προστασία της πολιτιστικής, αρχαιολογικής και την ιστορικής κληρονομιάς των παράκτιων ζωνών.

•Η εξασφάλιση αποτελεσματικής διακυβέρνησης και συμμετοχής ενδιαφερομένων μερών.

•Η ανάληψη δραστηριοτήτων ευαισθητοποίησης, κατάρτισης, εκπαίδευσης και έρευνας.

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.