Παραλείψεις και αδιαφορία οδήγησαν στο θάνατο του 14χρονου

Η φράση περί «προστασίας και στήριξης των ευάλωτων ομάδων» από την κυβέρνηση έχει καταντήσει πια υποκριτική. Η ανεπάρκεια του κράτους επιβεβαιώνεται κάθε φορά που στο όνομα της αδιαφορίας των αρμοδίων γίνονται εγκλήματα. Πολλές υποθέσεις βασισμένες στην ανεπάρκειά τους έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Άλλες τόσες, όχι. Η Υπουργός Εργασίας είχε αναφέρει σε ομιλία της τρία χρόνια πριν ότι «στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι η εφαρμογή αποτελεσματικού και δίκαιου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας για προστασία των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό». Η κυβέρνηση όμως, δεν ανταποκρίθηκε στην ανάγκη για στήριξη του 14χρονου που τελικά έδωσε τέλος στη ζωή του. Υπόθεση γνωστή στις κοινωνικές υπηρεσίες από το 2007. Οι παραλείψεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, της Αστυνομίας, του Υπουργείου Παιδείας και γενικότερα όλου του Κράτους, οδήγησαν στο έγκλημα. Ένα έγκλημα που προέκυψε από την αδιαφορία και την ανευθυνότητά τους και που είχε ως θύμα του ένα ανήλικο παιδί. Αυτό το έγκλημα θα μας υπενθυμίζει την υποκρισία και τη μικροψυχία των αρμοδίων που γύρισαν την πλάτη σε έναν άνθρωπο που χρειαζόταν τη βοήθεια και τη στήριξή τους.

Ο 14χρονος δεν αντιμετώπιζε ψυχοσωματικά προβλήματα, ανάφερε χθες στον Άστρα η Άννα Παραδεισιώτη, διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Όπως ανάφερε, δεν υπήρχε ψυχοπαθολογία αλλά οι συνθήκες διαβίωσης έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ψυχική του υγεία. Η κ. Παραδεισιώτη ανέφερε ότι μέσω της υπηρεσίας εκπαιδευτικών ψυχολόγων παραπέμφθηκε στην Υπηρεσία για την κοινωνική του κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω της φτώχειας και όχι γιατί αντιμετώπιζε ψυχοσωματικά προβλήματα. Ενώ επισήμανε ότι το περιστατικό ήταν γνωστό σε όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του κράτους. Η κ. Παραδεισιώτη τόνισε ότι πρέπει να λυθούν τα χέρια των υπηρεσιών και να βελτιωθεί η σχετική νομοθεσία για να μπορούν να παρέμβουν χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών.

Τη στιγμή που η διευθύντρια Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας έκανε λόγο για ανάγκη βελτίωσης της νομοθεσίας, ώστε οι υπηρεσίες να μπορούν να παρεμβαίνουν και χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών, η πρόεδρος της Επιτροπής για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια, Σουζάνα Παύλου, ανάφερε ότι η νομοθεσία δίνει εργαλεία και εξουσίες στον οικογενειακό σύμβουλο για να παρέμβει όταν υπάρχει έντονη υποψία για κακοποίηση και παραμέληση. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο οικογενειακός σύμβουλος είχε τα εργαλεία για να παρέμβει με τη συνοδεία της αστυνομίας, αν δεν τους άφηνε η οικογένεια», ανέφερε. «Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην αναδιοργάνωση και στην περαιτέρω στελέχωση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών», ανάφερε στον Άστρα χθες ο Ανδρέας Φακοντής.

Κάλια Ανδρέου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy