Παραλίμνι: Χώροι πρασίνου έγιναν ξενοδοχεία – Φύτρωναν κατοικίες και έξτρα όροφοι

Σοβαρές παρανομίες από ιδιώτες αλλά και τον ίδιο τον Δήμο Παραλιμνίου

Μπάτε σκύλοι αλέστε είναι η κατάσταση στον Δήμο Παραλιμνίου, αφού τεμάχια γης που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας της παραλίας καθώς και χώροι πρασίνου μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία, βίλες και άλλες τουριστικές αναπτύξεις. Μάλιστα πολλές παρανομίες έγιναν από τον ίδιο τον δήμο. Ενδεικτικές είναι οι ακόλουθες περιπτώσεις, οι οποίες καταγράφονται σε έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας:

• Ξενοδοχείο πρόσθεσε πέμπτο όροφο χωρία άδεια, ενώ «το Δημοτικό Συμβούλιο επέδειξε, ανεπίτρεπτα, ασύγγνωστη ανοχή στην εκτέλεση και ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών».

• Ντίβέλοπερ πήρε άδεια για 21 κατοικίες, αλλά ανέγειρε 30, εκ των οποίων οι δύο σε χώρο πρασίνου.

• Σε τεμάχια στη ζώνη προστασίας της παραλίας φύτρωσαν εστιατόρια, καφετέριες, παγωταρίες, παιχνιδότοποι, κιόσκια κτλ.

• Ο δήμος πήρε άδεια για χρήση κρατικής γης για σκοπούς  δημιουργίας αποχωρητηρίων/αποδυτηρίων για εξυπηρέτηση του κοινού, αλλά «επέτρεψε, μετά από σχετικό διαγωνισμό, την κατασκευή/εγκατάσταση καντίνας».

• Σε άλλη περίπτωση, ο δήμος πήρε υποστατικό από Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών (μέχρι την αξιοποίηση του) και έδωσε άδεια για λούνα παρκ.

• Σε τρίτη περίπτωση, η οποία αφορά την κατασκευή δρόμου, ο δήμος προχώρησε παράνομα στην ένταξη των εργασιών, παρόλο που απαιτείτο η απαλλοτρίωση ιδιωτικών τεμαχίων γης.

• Σε τέταρτη περίπτωση, «ο δήμος, κατά παράβαση των όρων της άδειάς του, κατασκεύασε ασφαλτοστρωμένο δρόμο μήκους 150 μέτρων σε κρατική δασική γη».

Σημειώνεται ότι στην έκθεση καταγράφονται και πολλές παρατυπίες. Ενδεικτικά ο δήμος ενοικιάζει από το 2007 χώρο για βιβλιοθήκη έναντι 1.900 ευρώ το μήνα (παλαιότερα 4,983 ευρώ), αλλά «τα βιβλία που αγοράζονται παραμένουν αχρησιμοποίητα/ατακτοποίητα σε κιβώτια σε αποθηκευτικό χώρο του δήμου, εφόσον δεν λειτουργεί βιβλιοθήκη», όπως αναφέρεται στην έκθεση.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.