«Παράλογη» χαρακτηρίζει η Βόρεια Κορέα την προσφορά βοήθειας της Σεούλ έναντι αποπυρηνικοποίησης

Η αδερφή του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιο-Γιονγκ, απέρριψε την Παρασκευή την προσφορά οικονομικής βοήθειας της Σεούλ με αντάλλαγμα κάποια βήματα αποπυρηνικοποίησης, χαρακτηρίζοντάς την ως «το άκρον άωτον του παραλογισμού» και μια συμφωνία που η Πιονγκγιάνγκ δεν θα αποδεχόταν ποτέ.

Η δήλωση ακολουθεί την πρόταση αυτή την εβδομάδα του Προέδρου της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ-γεόλ, για ένα «τολμηρό» σχέδιο βοήθειας που θα περιλαμβάνει βοήθεια σε τρόφιμα, ενέργεια και υποδομές με αντάλλαγμα την εγκατάλειψη του προγράμματος πυρηνικών όπλων του Βορρά.

Αναλυτές είχαν πει ότι οι πιθανότητες να αποδεχθεί η Πιονγκγιάνγκ μια τέτοια συμφωνία ήταν ελάχιστες, καθώς επενδύει ένα τεράστιο κομμάτι του ΑΕΠ της σε οπλικά προγράμματα ενώ έχει καταστήσει σαφές από καιρό ότι δεν θα έκανε αυτή την ανταλλαγή.

Η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, Γιο Γιονγκ, την Παρασκευή χαρακτήρισε την προσφορά του Γιουν ως «το άκρον άωτον του παραλογισμού» υποστηρίζοντας ότι ήταν τόσο ρεαλιστική όσο η δημιουργία «χωραφιών με μουριές στον σκούρο μπλε ωκεανό». «Καταλάβαμε ότι είναι πραγματικά απλοϊκός και ακόμη παιδικός», πρόσθεσε, σε δήλωση που μεταδόθηκε από το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Πιονγκγιάνγκ.

Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ διαπραγματεύσεις μεταξύ των χωρών που χρησιμοποίησαν την αποπυρηνικοποίηση ως σημείο εκκίνησης. «Κανείς δεν ανταλλάσσει τη μοίρα του με κέικ καλαμποκιού», είπε.

Κατηγόρησε επίσης τον Νότο για ανακυκλωμένες προτάσεις που είχε απορρίψει προηγουμένως ο Βορράς, ενώ συνέκρινε τον Γιουν με ένα σκυλί που γαβγίζει λέγοντας ότι θα ήταν καλύτερο για την εικόνα του «να κρατά το στόμα του κλειστό».

Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας εξέφρασε «έντονη λύπη» για τα «αγενή» σχόλια της Γιο Γιονγκ , αλλά πρόσθεσε ότι η προσφορά οικονομικής βοήθειας παραμένει σε ισχύ.

«Η στάση της Βόρειας Κορέας δεν βοηθά σε καμία περίπτωση την ειρήνη και την ευημερία της κορεατικής χερσονήσου, καθώς και το δικό της μέλλον, και απλώς προωθεί την απομόνωση από τη διεθνή κοινότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Η Πιονγκγιάνγκ προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα «εξαφάνιζε» τις αρχές της Σεούλ λόγω μιας πρόσφατης έξαρσης του COVID-19, μια απειλή που ήρθε λιγότερο από ένα μήνα αφότου ο Κιμ Γιονγκ Ουν είπε ότι η χώρα του ήταν «έτοιμη να κινητοποιήσει» την πυρηνική της ικανότητα σε οποιονδήποτε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Νότο.

Η Βόρεια Κορέα διεξήγαγε φέτος ρεκόρ δοκιμαστικών εκτοξεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσης διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου για πρώτη φορά από το 2017.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.