Παράλυτος ξαναπερπατά χάρη σε ρομποτικό εξωσκελετό – Τον ελέγχει με τη σκέψη – Βίντεο

Ένας άντρας παράλυτος από τους ώμους και κάτω κατόρθωσε να περπατήσει ξανά χάρη σε ένα ρομποτικό εξωσκελετό που ελέγχει με το μυαλό του.

Ο 30χρονος είχε μείνει καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα, μετά από πτώση από ταράτσα ύψους 16 μέτρων.

«Ήταν σαν να ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στο Φεγγάρι», είπε ο 30χρονος μόλις περπάτησε για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια.

Ο Τιμπό, από τη Λυών της Γαλλίας είχε τραυματιστεί το 2015, πέφτοντας από την οροφή νυχτεριμνού μαγαζιού.

Πέρασε 2 χρόνια στο νοσοκομείο, προτού συμμετάσχει στις  δοκιμές για έναν υπερ-μοντέρνο εξωσκελετό του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ, στη Γαλλία.

Οι προηγούμενες εκδόσεις της ρομποτικής στολής λειτουργούσαν με αισθητήρες ενσωματωμένες στο εγκέφαλο, αλλά κάποια στιγμή σταματούσαν να λειτουργούν.

Πλέον, έχει μάθει να ελέγχει τα μοτέρ στη στολή με τη σκέψη και είναι σε θέση να μπορεί να περπατήσει για περισσότερα από 10 μέτρα και να απλώνει τα χέρια και να αγγίζει στόχους.
Συνδέονταν με καλωδίωση που επέτρεπε τον έλεγχο και την κίνηση μόνο ενός άκρου τη φορά ή επικεντρώνονταν στην ενδυνάμωση της κίνησης στους μύες.

Μέχρι να έρθει η σειρά του Τιμπό, οι γιατροί είχαν κατορθώσει να τοποθετούν τα εμφυτεύματα μεταξύ του εγκεφάλου και του δέρματος του κρανίου, στην κάθε πλευρά του κεφαλιού, μια αρκετά λιγότερο επεμβατική χειρουργική διαδικασία.

Τα εμφυτεύματα επικοινωνούν ασύρματα με έναν υπολογιστή που έχει προγραμματιστεί να αποκωδικοποιεί τις σκέψεις του Τιμπό και να δίνει κίνηση στα μοτέρ της ρομποτικής στολής.

Πλέον, έχει μάθει να ελέγχει τα μοτέρ στη στολή με τη σκέψη και είναι σε θέση πια να μπορεί να περπατήσει για περισσότερα από 10 μέτρα στο εργαστήριο και ν’ απλώνει τα χέρια και να αγγίζει στόχους.

Προς το παρόν ο εξωσκελετός πρέπει να συνδέεται στο ταβάνι του εργαστηρίου με ειδικούς ιμάντες

«Δεν είναι ακόμη ένας εξωσκελετός για να πάω στο μπαράκι με τους φίλους μου, αλλά κάτι κατάφερα κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Δε μπορούσα να κουνηθώ για δυο χρόνια και είχα ξεχάσει πώς είναι να στέκεσαι όρθιος», ανέφερε ο 30χρονος Τιμπό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα The Sun.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Στεφάν Καμπαρντέ, που εγχείρησε τον 30χρονο τόνισε:

«Τα ευρήματά μας θα μπορούσαν να μας προχωρήσουν ένα βήμα πιο κοντά στο να βοηθήσουμε τετραπληγικούς ασθενείς να χειρίζονται υπολογιστές και να οδηγούν τα αναπηρικά αμαξίδια, χρησιμοποιώντας μόνο εγκεφαλικά κύματα».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.