Παραμένει εντελώς ρευστό το εκλογικό κλίμα στην Τουρκία

«Φαβορί» να ηγηθούν της αντιπολίτευσης είναι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο Εκρέμ Ιμάμογλου

 

Του ειδικού μας συνεργάτη  Βαγγέλη Αρεταίου

Πλήρης αβεβαιότητα κυριαρχεί στην Τουρκία ενόψει των επερχόμενων εκλογών, καθώς η οικονομία σε συνδυασμό με την πολιτική και κοινωνική πόλωση έχουν καλλιεργήσει ένα ιδιαίτερα τεταμένο και εντελώς ρευστό κλίμα.

Το ΑΚΡ έχει αναμφισβήτητα εξασθενίσει σε σχέση με τις εκλογές του 2018, αλλά παραμένει πρώτο κόμμα, ενώ η αντιπολίτευση δεν έχει ακόμα καταφέρει ούτε να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στους πολίτες ούτε να τους ενθουσιάσει με την προοπτική αλλαγής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με σενάριο της Fitch, που δημοσιεύθηκε στον αντιπολιτευόμενο Τύπο, 55% πιθανότητες έχει ο Ερντογάν να επανεκλεγεί Πρόεδρος αλλά ΑΚΡ και ΜΗΡ να χάσουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. 22,5% πιθανότητες δίνει η Fitch στο σενάριο ο Ερντογάν να κερδίσει και ΑΚΡ – ΜΗΡ να έχουν την πλειοψηφία -θεωρώντας ότι είναι το χειρότερο σενάριο για την τουρκική οικονομία- και 22,5% πιθανότητες έχει ο Ερντογάν να μην επανεκλεγεί και ΑΚΡ – ΜΗΡ να χάσουν την πλειοψηφία. Τα πάντα όμως παραμένουν ρευστά και το τοπίο δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέχρι η αντιπολίτευση να αποφασίσει ποιος θα είναι ο κοινός της υποψήφιος, με τα «φαβορί» να είναι ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. Πίσω πάντως από τα όποια πρόσωπα μαίνεται μια άλλη, μεγαλύτερη μάχη.

Όπως εκτιμά η πολιτική επιστήμονας Seda Demiralp, γράφοντας στο Panorama, η εκλογική αναμέτρηση διαδραματίζεται ανάμεσα στη «λογική» και το «συναίσθημα».«Στην πραγματικότητα, αυτός ο αγώνας δεν είναι μόνο μεταξύ δύο συμμαχιών, αλλά και μεταξύ δύο στιλ πολιτικής επικοινωνίας, καθώς η εκλογική διαδικασία μετατρέπεται μέρα με τη μέρα σε έναν αγώνα ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα». Και συνεχίζει σημειώνοντας ότι «τα μηνύματα που βασίζονται στη λογική κυριαρχούν στη γλώσσα επικοινωνίας της Συμμαχίας Μιλλέτ (τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης εκτός του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών, HDP), ιδίως του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), του πιο κυρίαρχου παράγοντα αυτής της συμμαχίας. Το κύριο περιεχόμενο της προεκλογικής εκστρατείας της αντιπολίτευσης είναι ότι η Συμμαχία Μιλλέτ πρέπει να είναι η διεύθυνση των ψηφοφόρων που έχουν κουραστεί από την οικονομική κρίση και τη διαφθορά».

Αντίθετα, «η πολιτική επικοινωνία της κυβέρνησης, ιδίως του Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζεται από διαχείριση συναισθημάτων. Ο υπολογισμός της κυβέρνησης ότι η προσφυγή στη λογική δεν θα ήταν πολύ χρήσιμη στις σημερινές συνθήκες κρίσης, καθώς και η φυσική προδιάθεση και οι ικανότητες του Ερντογάν, πρέπει να έπαιξαν ρόλο σε αυτή τη μέθοδο. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν ρομαντικοποιεί στο μέτρο του δυνατού τη σχέση του με τους ψηφοφόρους του, ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει ποιος εξακολουθεί να βρίσκεται στην εξουσία μέσω των βημάτων του στην εξωτερική πολιτική. Ο ρόλος των πραγματιστικών συμφερόντων στην εκλογική υποστήριξη που διατηρεί ο Ερντογάν εδώ και χρόνια δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ωστόσο, καθώς οι πόροι που μπορεί να μεταφέρει στους ψηφοφόρους του συρρικνώνονται στην τρέχουσα κρίση, η πολιτική του συναισθήματος έχει γίνει η κύρια εκλογική στρατηγική της κυβέρνησης Ερντογάν».

Η «λογική» κυριαρχείται από την οικτρή κατάσταση της οικονομίας που ταλαιπωρεί όλο και πιο πολύ ένα αυξανόμενο μέρος της κοινωνίας. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας δημοσκοπήσεων Turkiye Raporu, το 75% των Τούρκων πολιτών εκτιμά ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι άσχημη, ενώ μόνο το 15% εκτιμά ότι είναι καλή.

Τόσο για την Turkiye Raporu όσο και για την άλλη έγκριτη εταιρεία δημοσκοπήσεων, Metropoll, το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΑΚΡ και του ΜΗΡ θεωρούν ότι η διαχείριση της οικονομίας είναι ιδιαίτερα υψηλά, και αυτό, σύμφωνα με δημοσκόπους με τους οποίους μίλησε το Inside Story, οφείλεται κυρίως στη συναισθηματική αντίληψη ότι ο Ταγίπ Ερντογάν διαχειρίζεται καλύτερα την οικονομία.

Χαμηλά επίσης παραμένουν τα ποσοστά των πολιτών που θεωρούν ότι η αντιπολίτευση μπορεί να διαχειριστεί την οικονομία καλύτερα από τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ, σύμφωνα με τη Metropoll, τους τελευταίους μήνες αυξάνεται σταδιακά το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι η διαχείριση της οικονομίας βελτιώνεται.

Πίσω από τις αντιλήψεις για την οικονομία «κρύβεται», ωστόσο, το ταυτοτικό ζήτημα και η βαθιά πόλωση στην Τουρκία. Η θρησκευτικότητα εξακολουθεί να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κατάσταση της οικονομίας, με τους συντηρητικούς θρησκευόμενους να κρατούν, προς το παρόν τουλάχιστον, αποστάσεις από αρνητικές αντιλήψεις για την οικονομία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy