Παραμένει η ένταση στην Ουκρανία: Βομβαρδισμοί στα Ανατολικά – Πιθανή συνάντηση Μπλίνκεν και Λαβρόφ

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Βομβαρδισμοί σημειώνονται και σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου την Πέμπτη ο στρατός της Ουκρανίας βομβάρδισε θέσεις των ρωσόφονων οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι ανταπάντησαν. Η ένταση διατηρείται στα ύψη και η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη.

Πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου αναφέρουν βομβαρδισμό κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

Πιθανή συνάντηση Μπλίνκεν – Λαβρόφ

Έτοιμος να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν , δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις, απαντώντας σε ερώτηση του TASS.

«Ο Γραμματέας σημείωσε στις παρατηρήσεις του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα ότι, επειδή πιστεύουμε ότι ο μόνος υπεύθυνος τρόπος επίλυσης αυτής της κρίσης είναι μέσω της διπλωματίας και του διαλόγου, είχε προτείνει να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα. Οι Ρώσοι απάντησαν με προτεινόμενες ημερομηνίες για τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, τις οποίες αποδεχόμαστε, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», είπε.

Άσκηση ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση περί την Ουκρανία.

«Στις 19 Φεβρουαρίου, υπό την διεύθυνση του ανωτάτου διοικητή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βλαντίμιρ Πούτιν, θα οργανωθεί σχεδιασμένη άσκηση των δυνάμεων στρατηγικής αποτροπής», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, όπως αυτή μεταδόθηκε από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise θα πραγματοποιηθούν» στο πλαίσιο των ασκήσεων αυτών. Θα συμμετάσχουν επίσης μονάδες της νότιας στρατιωτικής περιφέρειας της Ρωσίας, οι αεροδιαστημικές δυνάμεις, οι στρατηγικές δυνάμεις και οι ρωσικοί στόλοι του Βορρά και της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ασκήσεις αυτές έχουν ως στόχο, σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, «να δοκιμάσουν την ετοιμότητα» των στρατιωτικών δυνάμεων και «την αξιοπιστία των πυρηνικών και μη πυρηνικών στρατηγικών όπλων».

Οι «στρατηγικές» δυνάμεις της Ρωσίας, βάσει του διασταλτικού προσδιορισμού τους, προορίζονται για να απαντήσουν σε απειλές περιλαμβανομένου του πυρηνικού πολέμου. Είναι εξοπλισμένες με διηπειρωτικούς πυραύλους, με στρατηγικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλου βεληνεκούς, υποβρύχια, πλοία επιφανείας και αεροπορία του πολεμικού ναυτικού εξοπλισμένη με συμβατικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ «διαβεβαίωσε» ότι πρόκειται για μία «διαδικασία εκπαίδευσης ρουτίνας», της οποίας «προηγήθηκε μία ολόκληρη σειρά γνωστοποιήσεων προς διάφορες χώρες μέσω διαφόρων διαύλων».

«Ολα αυτά είναι ξεκάθαρα ρυθμισμένα και κανείς δεν έχει ερωτήματα ή ανησυχίες διότι όλα έχουν γνωστοποιηθεί εκ προοιμίου», συνέχισε προσθέτοντας ότι οι ασκήσεις αυτές είναι «απολύτως διαφανείς, τελείως κατανοητές από τους ξένους ειδικούς».

«Δεν πρέπει να προκαλέσουν ανησυχία σε οποιονδήποτε», διαβεβαίωσε.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εποπτεύει την διεξαγωγή των ασκήσεων από το κέντρο ειδικής διοίκησης.

Πηγή: 902.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.