Παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές

Παρά τη μείωση βρισκόμαστε δραματικά πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

 

Μείωση της κατανάλωσης του αλκοόλ ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό διαπιστώνει η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, με βάση πανευρωπαϊκή έρευνα μαθητικού πληθυσμού, η οποία διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια. Σημείωσε ωστόσο ότι η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές στην Κύπρο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, στην οποία παρουσιάστηκε ο προϋπολογισμός της Αρχής για το 2021, ο εκτελεστικός διευθυντής της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, Κωνσταντίνος Στυλιανού, είπε ότι στην προηγούμενη έρευνα η Κύπρος βρισκόταν στην τρίτη θέση στην επεισοδιακή κατανάλωση αλκοόλ (περισσότερα από 4 ποτά) ανάμεσα στους μαθητές Λυκείων.

Σημείωσε πως η κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές στην Κύπρο παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα και είμαστε δραματικά πιο πάνω από τον μέσο όρο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ακόμα ότι παρατηρείται μείωση του συμβατικού καπνίσματος ανάμεσα στον μαθητικό πληθυσμό, ωστόσο έχουν αυξηθεί άλλες μορφές καπνίσματος όπως είναι το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου, καθώς και του ναργιλέ, που είναι εξίσου επικίνδυνα.

Επίσης, σημείωσε ότι προκαλεί ανησυχία και η αύξηση της πειραματικής χρήσης κάνναβης.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου προβλέπει δαπάνες €3.180.000 από τα οποία τα €2.470.000 προέρχονται από κρατική χορηγία.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε πως το κόμμα στηρίζει με κάθε τρόπο το έργο της Αρχής και εξαίροντας το έργο της έκανε λόγο για «προμετωπίδα» και «δίχτυ προστασίας της υγείας του λαού και της νέας γενιάς».

«Οι εξαρτησιογόνες ουσίες πλέον επηρεάζουν και οριζόντια και κάθετα ένα ευρύ φάσμα της κυπριακής κοινωνίας. Χρειάζεται ειδικότερα στο θέμα των ναρκωτικών να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προστασίας το λαού μας», είπε.

Επίσης κάλεσε το κράτος, την κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία, όπως δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις, ώστε να στηρίξουν ακόμα πιο δυνατά την Αρχή δημιουργώντας υποδομές για όλο τον κόσμο, ώστε να θωρακιστεί η νέα γενιά και ευρύτερα η κοινωνία.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου, εξέφρασε ικανοποίηση για τις δράσεις που έχει προωθήσει η Αρχή, «ιδιαίτερα μέσα στη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδίου και την αποστολή κατευθυντήριων γραμμών σε όλες τις δομές, ώστε να εφαρμόζεται ομοιόμορφα η στήριξη προς τα άτομα, που έχουν εξάρτηση από ουσίες».

Πρόσθεσε ότι «θετικό είναι και το γεγονός ότι όλο και περισσότερα άτομα ζητούν στήριξη στις συγκεκριμένες δομές και όλα τα επίπεδα των εξαρτήσεων», σημειώνοντας ότι «είναι πάρα πολύ θετικό ιδιαίτερα αυτή τη δύσκολη στιγμή που αντιμετωπίζουμε όλοι με τις συνέπειες του εγκλεισμού».

Εξάλλου, η κα Ορφανίδου χαιρέτισε την πρωτοποριακή ιδέα που προωθείται από την Αρχή, τo «One Stop Center» για την παροχή στήριξης σε άτομα με εξαρτήσεις.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.