Η αξίωση των ιδιωτών γιατρών για άσκηση ιδιωτικής ιατρικής στο πλαίσιο του ΓΕΣΥ, παραμένει το μεγάλο αγκάθι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που γίνεται για ένταξη των γιατρών στο Γενικό Σχέδιο Υγείας.

Αυτό διαφάνηκε και στην χθεσινή πολύωρη συνάντηση που είχαν στο Υπουργείο Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι γραπτές προτάσεις που επέδωσε ο ΟΑΥ προς τον ΠΙΣ και διαπιστώθηκαν συγκλίσεις αλλά και αποκλίσεις στις θέσεις των δυο πλευρών.

Σε δήλωση του ο υπουργός υγείας ανέφερε ότι ο ΠΙΣ αναμένεται να αποστείλει γραπτώς τις θέσεις του τις επόμενες μέρες και εκεί που υπάρχουν συγκλίσεις καλώς, εάν υπάρχουν κάποιες διαφωνίες ή διαφορές, που φαίνεται ότι υπάρχουν σε κάποια θέματα, επαφίεται πλέον ατομικά στον κάθε γιατρό να αποφασίσει αν θα συμβληθεί με το σύστημα ή όχι, σημείωσε.

Όσον αφορά στο θέμα της εξάσκησης ιδιωτικής ιατρικής, ο κύριος Ιωάννου τόνισε ότι «ο νόμος είναι ξεκάθαρος ως προς το τι προβλέπεται και τι όχι, και δεν είναι πρόθεσή του υπουργείου να αλλάξει την φιλοσοφία του Σχεδίου όσον αφορά στο τι προβλέπει ιδιωτικά στον νόμο στο θέμα της ιδιωτικής απασχόλησης.

Είπε ότι κατέθεσε πρόταση για να μπορούν είτε οι προσωπικοί είτε και οι ειδικοί ιατροί σε συγκεκριμένες ώρες και τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δηλαδή εκτός πλαισίου, να χρεώνουν συμπληρωμή 25 ευρώ.

Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Πέτρος Αγαθαγγέλου ανέφερε ότι ο στόχος της συνάντησης ήταν να αναλυθούν οι προτάσεις του ΟΑΥ και ότι προκύπτουν αρκετά θέματα που θα πρέπει να οριστικοποιηθούν, συγκλίσεις σε ορισμένα, αποκλίσεις σε άλλα. Πρόσθεσε ότι στόχος και σκοπός είναι εν μέσω αυτού του διαλόγου να διαφανεί η τελική θέση όχι μόνο του ΟΑΥ, αλλά και του ΠΙΣ, έτσι ώστε να καθοριστεί το πλήρες και τελικό πλαίσιο συμμετοχής των γιατρών μέσα στο ΓεΣΥ, για το καλώς νοούμενο συμφέρον των ασθενών.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσθεσε, «έχουμε να διανύσουμε πολύ χρόνο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ανταποκριθούμε στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, αλλά ο στόχος είναι να μπουν σε συγκεκριμένες βάσεις αυτές οι τελικές θέσεις, να αναλυθούν».

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Θωμάς Αντωνίου ανέφερε ότι δόθηκαν διευκρινίσεις στις θέσεις που είχε καταθέσει ο ΟΑΥ μετά τις συναντήσεις που είχε με τον ΠΙΣ. Ξεκαθάρισε ότι οι εισηγήσεις που δόθηκαν από τον ΟΑΥ είναι οι τελικές και συμπλήρωσε πως πάντα θα υπάρχουν ζητήματα προς διαβούλευση με τον Ιατρικό Σύλλογο.