Παραμένει ψηλά η ανεργία παρά την «ανάπτυξη»

Η ανεργία παραμένει σταθερά σε πολύ ψηλά επίπεδα χωρίς ουσιαστικά οποιαδήποτε αισθητή τάση μείωσης της, ακόμα και σε μια περίοδο που εμφανίζεται θετικός ρυθμός ανάπτυξης, έστω και ισχνός, αναφέρει η ΠΕΟ σε ανακοίνωσή της με αφορμή τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία και η Eurostat.

«Είναι σαφές ότι η αντιμετώπιση της ανεργίας απαιτεί ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, η οποία να οδηγεί στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Η έλλειψη τέτοιου σχεδιασμού και η προσκόλληση της κυβέρνησης σε αντιαναπτυξιακές πολιτικές σκληρής λιτότητας, δυστυχώς δεν αφήνει περιθώρια για αποτελεσματική αντιμετώπιση της ανεργίας και πραγματική αναστροφή των δεδομένων», αναφέρεται.

Η ΠΕΟ αναφέρει ότι από την ανάλυση των στοιχείων φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ανεργίας συνεχίζουν να χειροτερεύουν και οι μακροχρόνια άνεργοι συνεχίζουν να αυξάνονται. Αναφέρει ότι με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία για το 3ο τρίμηνο του 2015 το ποσοστό στο σύνολο των ανέργων όσων παραμένουν άνεργοι για πάνω από 6 μήνες έφτασε το 62,5%. Επίσης, προστίθεται, στις στατιστικές και έρευνες για την ανεργία δεν υπολογίζονται όσοι μετανάστευσαν, οι οποίοι υπολογίζεται ότι είναι περίπου 30 χιλιάδες άτομα και Eurostat πρόσφατα κατέγραψε τη Κύπρο ως τη χώρα με τους μεγαλύτερους αριθμούς μετανάστευσης στην Ε.Ε. Αναφέρεται επίσης ότι με βάση τη Στατιστική Υπηρεσία οι άνεργοι το Δεκέμβριο ήταν 44,550 και σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκαν κατά 948 άτομα, ενώ σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο του 2014 μειώθηκαν κατά 3,336 άτομα.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Eurostat ανακοίνωσε χτες ότι η ανεργία στη Κύπρο το Νοέμβριο ανήλθε στο 15,8 %. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα η ανεργία αυξήθηκε κατά 0,4% ενώ σε σχέση με τον περασμένο Νοέμβριο του 2014 μειώθηκε κατά 0,6%. Η Κύπρος, αναφέρεται, συνεχίζει να καταλαμβάνει την 3η χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη μετά την Ελλάδα και την Ισπανία και την 4η χειρότερη σε όλη την Ε.Ε. Επίσης ότι ένας στους τρεις νέους είναι άνεργος, με το ποσοστό να φτάνει το 32.6%, πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο Ευρωζώνης που είναι 22,5% και Ε.Ε. που είναι 20 %.

ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.