Παραμένουν στάσιμα τα Στροβίλια

Επιμένει για κίνητρα στους λιγοστούς κάτοικους ο Δήμος Δερύνειας


Καταδικασμένοι στη στασιμότητα είναι οι λιγοστοί άνθρωποι που έχουν μείνει στην ακριτική περιοχή Στροβιλιών, όπως επιβεβαιώθηκε σε συνάντησή τους με τον Πολιτικό Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας – Αγίου Νικολάου.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού τα Στροβίλια είναι σε διοικητικά όρια Δερύνειας. Οι κάτοικοι έθεσαν επί τάπητος διάφορα προβλήματα καθημερινότητας όπως η δημόσια ασφάλεια και υγεία και οι μεγάλες δυσκολίες απρόσκοπτης επικοινωνίας ένεκα των κεραιών των Βρετανών. Το πιο καυτό θέμα όμως είναι οι προοπτικές για μελλοντική ανάπτυξη και παραμονή ανθρώπων στην περιοχή οι οποίες είναι μηδαμινές, όπως διαφάνηκε από τη συμφωνία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διοίκησης των Βρετανικών Βάσεων για την πολεοδομική ανάπτυξη σε περιοχές των Βάσεων που ανοίγουν.

Τα Στροβίλια δεν εντάσσονται σε αυτές τις περιοχές, όπως κατέστη ξανά σαφές, αφού η περιοχή εξαιρέθηκε από τους Βρετανούς για στρατιωτικούς λόγους, με τους κάτοικους και το Δήμο Δερύνειας να εκφράζουν λύπη. Σύμφωνα με το Δήμο Δερύνειας, αυτή η αρνητική εξέλιξη περιορίζει την οικιστική και εμπορική ανάπτυξη στα Στροβίλια, με αποτέλεσμα η περιοχή να ερημώνεται και οι κάτοικοι να λιγοστεύουν με ορατό τον κίνδυνο παρακμής ολόκληρης της περιοχής. Παρόλες τις αρνητικές προοπτικές όμως, ο Δήμος Δερύνειας, μετά από αίτημα των δημοτών της περιοχής Στροβιλιών, θα αποταθεί σ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειάς τους, καθώς επίσης και για την παραχώρηση κινήτρων για παραμονή τους σ’ αυτή την ευαίσθητη και υψίστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχή της Δερύνειας.

Τάσος Περδίος

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News