Παραμύθια φτιαγμένα με αγάπη

Οταν η Μαρία και η Αγάθη αποφάσισαν να δημιουργήσουν τα «Παραμυθονόματα»…

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η αγάπη της Μαρίας και της Αγάθης για τα βιβλία και το διάβασμα έγινε πράξη μετά που και οι δυο έγιναν μανούλες. Τα παιδάκια τους αποτέλεσαν το έναυσμα για να αρχίσουν να γράφουν τα δικά τους παραμύθια, αφού θέλησαν να έχουν τη δική τους ιστορία και πορεία σε αυτό τον κόσμο. Το ξεχωριστό για τα «Παραμυθονόματα» είναι πως η κάθε ιστορία έχει ήρωα το όνομα του παιδιού για το οποίο δωρίζεται το παραμύθι αυτό. Η δική τους μοναδική ιστορία ξεκινά από το όνομά τους! Ετσι λοιπόν έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε για τη μικρή Ελένη που κάποτε συνάντησε ένα ελέφαντα, ένα λύκο, έναν εφημεριδοπώλη, ένα νάνο και μια ηλιακτίδα που της χάρισαν τα αρχικά τους για να φτιαχτεί το όνομά της… 

Οπως ομολογούν οι δύο κοπέλες, μέσα από κάθε βιβλίο προσπαθούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις και το λεξιλόγιο του κάθε παιδιού και να προάγουν αξίες και ιδανικά όπως αυτά της αλληλοβοήθειας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της αγάπης για το περιβάλλον, της φιλίας και της συνεργασίας.

Οι δύο συγγραφείς όμως δεν σταματούν εδώ. Ηδη προγραμματίζουν τα επόμενα σχέδιά τους με τη νέα χρονιά όπου και πάλι το προσωποποιημένο στοιχείο θα ξεχωρίζει.

paramythi elena agathi

Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να προχωρήσετε με τα «Παραμυθονόματα»;

Θα λέγαμε πρωτίστως η αγάπη μας για τα βιβλία και το διάβασμα αλλά και η αγάπη μας για το γράψιμο. Η αρχή έγινε με τον ερχομό των νέων μικρών μας φίλων στην οικογένεια – ο μικρός Κυριάκος και η μικρή Κρίστια- οι οποίοι αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής μας αλλά και το εναρκτήριο λάκτισμά μας θα λέγαμε. Βλέποντας μέσα από τα δικά τους μάτια, φανταστήκαμε πόσο ωραία θα ήταν αν κάθε παιδάκι αποκτούσε το δικό του παραμύθι, στα ελληνικά, στο οποίο ήρωας θα ήταν ο ίδιος και στο οποίο μέσα από φανταστικές και μαγικές περιπέτειες θα έφτιαχνε την ιστορία του δικού του ονόματος. Και λέμε στα ελληνικά γιατί σαν ιδέα υπάρχει στο εξωτερικό, στην Αγγλία και Αμερική, είναι όμως πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα!

Τι σας εμπνέει κάθε φορά για να φτιάξετε ένα παραμύθι;

Καθώς φτιάχνουμε κάθε παραμύθι προσπαθούμε να φανταστούμε τη λαχτάρα και την ανυπομονησία με την οποία το κάθε παιδάκι θα διαβάζει την ιστορία στην οποία πρωταγωνιστεί μέχρι να δει το όνομά του να εμφανίζεται στο τέλος του βιβλίου! Και αυτή η χαρά και η αγάπη με την οποία οι μικροί μας φίλοι αγκαλιάζουν το έργο μας, είναι και η έμπνευσή μας!

Από τα μέχρι σήμερα σχόλια που έχετε πάρει, πόσο ενθουσιάζονται τα παιδάκια όταν παίρνουν παραμύθια με το όνομά τους;

Τα σχόλια που παίρνουμε είναι πολύ γλυκά και ενθαρρυντικά και είναι σίγουρα αυτά που μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε να δημιουργούμε προσωποποιημένα παραμυθάκια. Οι γονείς επικοινωνούν μαζί μας για να μοιραστούν μαζί μας τον ενθουσιασμό με τον οποίο το παιδάκι τους διάβασε το παραμυθάκι μας και την έκπληξη με την οποία έρχεται το παιδάκι τους αντιμέτωπο όταν όχι μόνο βλέπει το όνομά του στο παραμυθάκι, αλλά και όταν αντιλαμβάνεται ότι είναι ο ήρωας αυτής της μοναδικής περιπέτειας. Πολλοί γονείς μάς ευχαριστούν που κάνουμε το παιδάκι τους να νιώθει μοναδικό και ξεχωριστό και δεν σας κρύβουμε ότι αυτά τα σχόλια είναι η κινητήριος δύναμή μας!

Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά το βιβλίο;

Κάθε βιβλίο που διαβάζει ένα παιδάκι είναι πολύ σημαντικό. Και εμείς προσπαθήσαμε μέσα από το δικό μας βιβλίο να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις και το λεξιλόγιο του κάθε παιδιού και να προάγουμε αξίες και ιδανικά όπως αυτά της αλληλοβοήθειας, της αποδοχής της διαφορετικότητας, της αγάπης για το περιβάλλον, της φιλίας και της συνεργασίας.

Τι συμβουλεύετε τους γονείς για να ωθήσουν τα παιδιά τους να αγαπήσουν τα βιβλία;

Πιστεύουμε πως ένα παιδάκι για να αγαπήσει τα βιβλία πρέπει όχι μόνο να έχει καθημερινή τριβή και εμπειρίες από μικρή ηλικία αλλά και για τους ίδιους τους γονείς το διάβασμα να αποτελεί μέρος της ζωής τους! Γι’ αυτό η συμβουλή μας προς τους γονείς είναι να διαβάζουν στα παιδιά τους από μικρή ηλικία και να αφιερώνουν και οι ίδιοι χρόνο στο διάβασμα!

Θεωρείτε ότι στην Κύπρο υστερούμε κάπως στη φιλαναγνωσία;

Μπορούμε να πούμε ότι η νέα γενιά έχει κάνει στροφή στο διάβασμα! Και για μας είναι μια ευχάριστη έκπληξη ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που αγοράζει βιβλία σήμερα ή χαρίζει βιβλία στα παιδάκια σαν δώρο! Αυτό δείχνει ότι ο μέσος Κύπριος έχει αρχίσει να διαβάζει περισσότερο!

Τι να περιμένουμε από τα «Παραμυθονόματα» απ’ εδώ και πέρα;

Σίγουρα δεν θα σταματήσουμε εδώ! Η αγάπη με την οποία ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το έργο μας αλλά και τα θετικά μηνύματα μάς κάνουν να σκεφτόμαστε τα επόμενά μας βήματα! Δεν θέλουμε να πούμε πολλά ακόμα αλλά σίγουρα με τη νέα χρονιά θα επανέλθουμε με ένα νέο έργο στο οποίο δουλεύουμε τώρα! Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι το προσωποποιημένο στοιχείο θα διέπει και το νέο μας έργο!


Λίγα λόγια για τις συγγραφείς

Η Μαρία Καλλούσια γεννήθηκε στη Λεμεσό, αλλά δηλώνει πρόσφυγας αφού κατάγεται από τον Αγιο Σέργιο Αμμοχώστου. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα «Νέες Τεχνολογίες Μάθησης και Επικοινωνίας». Λατρεύει τα παιδιά, τον αυθεντικό και αυθόρμητο τρόπο που σκέφτονται και ενεργούν. Εύχεται το παραμύθι της να οδηγήσει σε ένα μαγικό κόσμο…

Η Αγάθη Προδρόμου γεννήθηκε στη Λεμεσό. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στον κλάδο της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Leeds και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στον κλάδο της εκπαίδευσης όσο και στη Μηχανική Περιβάλλοντος. Από το 2013 εργάστηκε σε σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας. Με τον ερχομό του γιου της Κυριάκου θέλησε να του χαρίσει την ευκαιρία όπως και σε κάθε παιδί να ανακαλύψει τη μοναδικότητα του ονόματός του μέσα από φανταστικές περιπέτειες.

Τα «Παραμυθονόματα» μπορείτε να τα βρείτε στη σελίδα τους http://paramithonomata.com.