Παραμύθι με…λυπημένο τέλος και απότομη προσγείωση ο East Med

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν έργα σαν αυτά της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής μέσω της διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Κύπρο και την Ελλάδα, και την προτεινόμενη ηλεκτρική διασύνδεση του Ισραήλ με την Κύπρο και το Ευρωπαϊκό δίκτυο» διαμηνύνησε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον. Αυτά τα σχέδια, είπε, θα είναι προπομπός της ενεργειακής μετάβασης στην περιοχή και στην Ευρώπη. Επισήμανε επίσης ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης είναι, περισσότερο από ποτέ, θέμα εθνικής ασφαλείας των κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να ενισχύσουν τις σχέσεις τους στην περιοχή και να προωθήσουν τις τεχνολογίες πράσινης ενέργειας.

Αναφορικά με τις επιφυλάξεις της Ουάσιγκτον για την οικονομική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα του East Med, ο εκπρόσωπος εξήγησε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα ήταν πιο χρήσιμο να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στις επιλογές διασύνδεσης μέσω ηλεκτρικής ενέργειας.

ΑΚΕΛ: Τα παραμύθια τελειώνουν κάποτε

Τα παραμύθια κάποτε τελειώνουν και όσοι τα καλλιέργησαν, όπως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο τέως ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης και ο ΔΗΣΥ προσγειώνονται ανώμαλα, τόνισε στον Άστρα το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ Νεοκλής Συλικιώτης, σχολιάζοντας τις αμερικανικές δηλώσεις για τη μη βιωσιμότητα του αγωγού και την απόσυρση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την κατασκευή του.

Μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση ο κ. Συλικιώτης επισήμανε ότι η κυβέρνηση γνώριζε εδώ και χρόνια ότι ο East Med δεν ήταν βιώσιμος.

Ωστόσο, πρόσθεσε, καλλιέργησαν και άλλες ψευδαισθήσεις όπως το ότι θωρακίστηκε η ΑΟΖ, ενώ ακόμα και χθες είδαμε τουρκικά πολεμικά πλοία να ανακόπτουν τη δραστηριότητα του ερευνητικού πλοίου το οποίο τώρα αγκυροβολεί στο λιμάνι της Λάρνακας.

Επισήμανε ότι ο East Med είναι ένα πολύπλοκο έργο για το οποίο η Ιταλία, όπου θα κατέληγε ο αγωγός, δεν έλαβε μέρος στις φιέστες που έγιναν. Υπενθύμισε ακόμη ότι η Ελλάδα πριν από 2 χρόνια έκαναν συμφωνία με την Αίγυπτο για αλλαγή πορείας του αγωγού, κάτι που έδειχνε ότι το έργο όπως σχεδιάστηκε δεν προχωρούσε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.
Επισήμανε ακόμη ότι γίνονται ήδη συζητήσεις με την Τουρκία, ακόμα και από το Ισραήλ για πιθανή όδευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Σημειώνοντας ότι με τις σημερινές συνθήκες ούτε αυτό είναι εφικτό, τόνισε ότι υπάρχει και ένα άλλο εμπόδιο που είναι το πέρασμα του αγωγού αυτού από τα ύδατα της Κύπρου.

Επικρατεί προβληματισμός για το θέμα του East Med κυρίως για το κατά πόσον οι δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ γίνονται για να εξυπηρετήσουν τα τουρκικά συμφέροντα, δήλωσε στον Άστρα ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.
Παράλληλα, είπε στην Πρωινή Έκδοση, υπάρχει και το πολιτικό και το οικονομικό σκέλος του θέματος στο οποίο εμπλέκονται και το Ισραήλ και η Ελλάδα, που θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους επί του θέματος.
Επισήμανε ότι η αμερικανική πλευρά διατυπώνει ενστάσεις όσον αφορά το οικονομικό κόστος του αγωγού, παρόλο που δεν έχουν ολοκληρωθεί οι οικονομικές μελέτες για την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου.

Θα είναι μεγάλο λάθος, πρόσθεσε, εάν η κυπριακή πλευρά συναινέσει να γίνει ένας αγωγός μέσω Τουρκίας και γι’ αυτό η Κύπρος μαζί με τις άλλες χώρες με τις οποίες συνεργάζεται θα πρέπει να δουν πολύ προσεκτικά το θέμα.
Τόσο τα συμφέροντα του Ισραήλ όσο και της Αιγύπτου αυτή τη στιγμή, σημείωσε, δεν ευνοούν την όδευση του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.