Παράνομα τα μισά «χρυσά» διαβατήρια – Εκτεθειμένη η κυβέρνηση η οποία επέμενε ότι όλα έγιναν νομότυπα

Η Ερευνητική εντόπισε ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ εισηγήθηκε αποστέρηση δεκάδων διαβατηρίων

 

Περισσότερα από τα μισά «χρυσά» διαβατήρια σε μέλη των οικογενειών των επενδυτών παραχωρήθηκαν παράνομα, σύμφωνα με το ενδιάμεσο πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής, το οποίο παραδόθηκε χθες στον Γενικό Εισαγγελέα.

Το πόρισμα επιβεβαιώνει τα ευρήματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και τις καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση η οποία μέχρι πρόσφατα επέμενε ότι όλα έγιναν νομότυπα και ότι είναι μεμονωμένες οι περιπτώσεις που έγιναν λάθη.

Σημειώνεται ότι από το 2013 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 που άλλαξε το νομικό πλαίσιο παραχωρήθηκαν 6.324 «χρυσά» διαβατήρια (3.147 σε επενδυτές και 3.177 σε μέλη των οικογενειών τους), ενώ στη συνέχεια παραχωρήθηκαν άλλα 221 «χρυσά» διαβατήρια. Επισημαίνεται επίσης ότι εκκρεμούν άλλες 1.099 αιτήσεις (619 για επενδυτές και 480 για μέλη των οικογενειών τους).

Ακόμη, επισημαίνεται ότι το θέμα της παράνομης πολιτογράφησης μελών των οικογενειών των επενδυτών το είχε επισημάνει εδώ και μήνες ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, με αφορμή τα «χρυσά» διαβατήρια τα οποία δόθηκαν στα μέλη της οικογένειας του Σαουδάραβα φίλου του Προέδρου Αναστασιάδη με το ιδιωτικό τζετ και τα ταξίδια στις Σεϊχέλλες. Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επέμενε για μήνες ότι όλα έγιναν νομότυπα.

Στην ανακοίνωση της Ερευνητικής Επιτροπής επισημαίνονται τα ακόλουθα:

• Εξετάστηκαν 6.779 «χρυσά» διαβατήρια και διαπιστώθηκε ότι το 51,81% των μελών των οικογενειών των επενδυτών πολιτογραφήθηκαν παράνομα.

• Εντοπίστηκαν περιπτώσεις στις οποίες οι επενδυτές δεν πληρούν τα κριτήρια (σ.σ.: για το υπό αναφορά θέμα υπήρξε έντονη συζήτηση τις τελευταίες μέρες με αφορμή τις πολιτογραφήσεις προσώπων που συνδέονται με τη μαρίνα Αγίας Νάπας στην οποία διευθυντής είναι ο γαμπρός του Προέδρου Αναστασιάδη και οι οποίες έγιναν με μεσάζοντα το δικηγορικό γραφείο των θυγατέρων του Αναστασιάδη).

• Εντοπίστηκαν «κάποιες δεκάδες περιπτώσεις» για τις οποίες γίνεται εισήγηση για αποστέρηση των «χρυσών» διαβατηρίων.

• Εξετάστηκε και καταγράφηκε ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και άλλους κρατικούς και πολιτειακούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων και μελών των εκάστοτε Υπουργικών Συμβουλίων.

• Εξετάστηκε και καταγράφηκε ο ρόλος και οι ενδεχόμενες ευθύνες των παρόχων υπηρεσιών. Μάλιστα, η Επιτροπή εισηγείται τη διερεύνηση των ευθυνών τους από τις αρμόδιες Αρχές.

• Εντοπίστηκαν ενδεχόμενες ποινικές, πειθαρχικές και διοικητικές ευθύνες.

Προανήγγειλε «μαύρο» ο Εισαγγελέας

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, δήλωσε ότι το πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα. Προανήγγειλε ωστόσο ότι θα απαλειφθούν στοιχεία «για σκοπούς προστασίας των ερευνών που ενδέχεται να διαταχθούν εφόσον από τη μελέτη της ενδιάμεσης έκθεσης διαφανεί η ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων και, για σκοπούς προστασίας των προσωπικών δεδομένων».

«Σκοπός μας δεν πρέπει να είναι οι όποιες ενδεχόμενες ποινικές υποθέσεις να οδηγηθούν σε λαϊκό δικαστήριο, αλλά στο ποινικό Δικαστήριο», ανέφερε ο Γ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι «η υπερβολική δημοσιότητα σε κάποια θέματα, πριν οδηγηθεί ύποπτος στο δικαστήριο, νομολογημένα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην έκβαση της υπόθεσης».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.