Παράπονα στην Ελληνική για υπερχρεώσεις της ΣΚΤ

Δεν τους επιστράφηκαν τα χρήματα και τώρα ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους

Ένα ακόμη πρόβλημα της συμφωνίας την οποία συνομολόγησε η κυβέρνηση με την Ελληνική για τη Συνεργατική έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο μετά τα προβλήματα με τις καταθέσεις των δήμων, τους συμψηφισμούς και το κλείσιμο των υποκαταστημάτων.

Το νέο πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει αφορά πελάτες της πρώην Συνεργατικής, οι οποίοι διαθέτουν δάνεια στα οποία εντοπίστηκαν υπερχρεώσεις από τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, αλλά δεν τους επιστράφηκαν πίσω τα χρήματα τα οποία δικαιούνται. Με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να τρέχουν τώρα να βρουν το δίκιο τους.

Όπως κατήγγειλαν στην εφημερίδα δανειολήπτες οι οποίοι επηρεάζονται από το πιο πάνω πρόβλημα, τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να επικοινωνήσουν με την πρώην Συνεργατική, χωρίς επιτυχία αφού ο ένας τους παραπέμπει στον άλλο. Επίσης ορισμένοι επιχείρησαν να επικοινωνήσουν και με την Ελληνική, η οποία όμως τους παρέπεμψε στην πρώην Συνεργατική. Μάλιστα πελάτης της πρώην Συνεργατικής ο οποίος έχει στα χέρια του απόφαση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου στην οποία αναφέρεται ότι το δάνειό του περιλαμβάνει υπερχρεώσεις και ότι πρέπει να του επιστραφούν 4 χιλ. ευρώ, απευθύνθηκε γραπτώς προς την Ελληνική σε μία προσπάθεια να βρει το δίκιο του. Ωστόσο η τράπεζα τού απάντησε γραπτώς ότι: «Εφόσον οι χρεώσεις στις οποίες αναφέρεστε αφορούν την περίοδο πριν τη μεταφορά των εν λόγω διευκολύνσεών σας στην Ελληνική Τράπεζα, για το συγκεκριμένο θέμα δεν φέρει ευθύνη η Ελληνική Τράπεζα».

Εν τω μεταξύ ο συγκεκριμένος δανειολήπτης ζήτησε επίσης να εξεταστεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης υπερχρεώσεων οι οποίες του επιβλήθηκαν μετά την 1η Σεπτεμβρίου 2018, δηλαδή μετά τη μεταφορά του δανείου του από την πρώην Συνεργατική στην Ελληνική, καθώς και το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου που πληρώνει. Η Ελληνική τού απάντησε ότι το πρώτο αίτημά του «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό», ενώ για το δεύτερο τον ενημέρωσε ότι το επιτόκιό του μειώθηκε από 2,30% σε 2,05%.

Υπάρχει πρόνοια στη συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας η Ελληνική έχει γίνει δέκτης αριθμού παραπόνων για παρόμοιες υποθέσεις και εξετάζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Ανάλογη έρευνα πραγματοποιείται επίσης από τη Συνεργατική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΣΕΔΙΠΕΣ – πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα).

Όπως ανέφεραν στην εφημερίδα μας πηγές από τους δύο οργανισμούς, η συμφωνία η οποία συνομολογήθηκε για τη μεταφορά μέρους των εργασιών της πρώην Συνεργατικής στην Ελληνική περιλαμβάνει ρήτρες οι οποίες καλύπτουν τέτοιου είδους υποθέσεις. Σημείωσαν ωστόσο ότι η κάθε περίπτωση έχει τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται πάντως ότι με βάση τη νομοθεσία οι αποφάσεις του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου δεν είναι δεσμευτικές ούτε για τις τράπεζες ούτε για τους δανειολήπτες, εκτός εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ τους. Σε διαφορετική περίπτωση ο μόνος δρόμος ο οποίος απομένει είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη.

«Το λάθος έχει διορθωθεί»

Σημειώνεται ότι η πρώην Συνεργατική ανακοίνωσε στα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 ότι αναγνώρισε λάθος στον υπολογισμό του επιτοκίου σε δάνεια τα οποία συνομολογήθηκαν την περίοδο 2007-2011 και ότι προτίθετο να επιστρέψει 111 εκατ. ευρώ σε 11.323 δανειολήπτες. Μάλιστα στις οικονομικές καταστάσεις για το εννεάμηνο του 2017 ανακοίνωσε ότι «το λάθος το οποίο εντοπίστηκε έχει διορθωθεί με την αναπροσαρμογή των συγκριτικών ποσών που επηρεάζονται για τις προηγούμενες περιόδους των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2016». Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχουν άλλες περιπτώσεις στις οποίες δεν επιστράφηκαν τα χρήματα.


1,02 εκατ. ευρώ σε Freshfields για την περίοδο 28/3 – 7/7/2018

Η αμοιβή του νομικού οίκου Freshfields, ο οποίος διορίστηκε από την κυβέρνηση για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Συνεργατικής, ανήλθε σε 1,02 εκατ. ευρώ για την περίοδο 28/3/2018 – 7/7/2018, όπως αναφέρεται σε επιστολή την οποία απέστειλε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών προς τη Βουλή, σε απάντηση σε σχετική ερώτηση την οποία υπέβαλε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Το Υπουργείο Οικονομικών απευθύνθηκε αρχικά στη Βουλή για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους 393 χιλ. ευρώ. Με αφορμή το πιο πάνω αίτημα αλλά και πληροφορίες ότι η αμοιβή του οίκου ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη, η Ε. Χαραλαμπίδου έστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο απάντησε πρόσφατα ότι η αμοιβή του οίκου ανήλθε σε 1,02 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το θέμα με το διορισμό του Freshfields απασχόλησε έντονα τον Γενικό Εισαγγελέα και τον Γενικό Ελεγκτή, μετά από καταγγελία της Ε. Χαραλαμπίδου όσον αφορά τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε. Μάλιστα οι δύο θεσμοί διαπίστωσαν μετά από έρευνα ότι υπήρξε «συνταγματική εκτροπή» από πλευράς του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη.

Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που η απόφαση για το διορισμό του Freshfields λήφθηκε από τον Χ. Γεωργιάδη, το ποσό πληρώθηκε από τη Συνεργατική. Μάλιστα η Συνεργατική πλήρωσε και δεύτερο νομικό σύμβουλο τον οποίο προσέλαβε η ίδια από προηγουμένως (Shearman & Sterling LLP Λονδίνου). Σημειώνεται ότι ούτε η συμφωνία με Freshfields ούτε οι συμφωνίες μεταξύ της κυβέρνησης και της Ελληνικής δεν ελέγχθηκαν από τη Νομική Υπηρεσία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy