Πυρετός διαβουλεύσεων με τη Φραγκφούρτη για την επόμενη μέρα και για τη σύσταση Φορέα

Μέρα αποκαλύψεων θα είναι η ερχόμενη Παρασκευή 28 Απριλίου για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα, αφού θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών και θα ξεκινήσει άμεσα η αξιολόγησή τους.

Η τελική απόφαση για του πού θα καταλήξει ο διαγωνισμός για τη ΣΚΤ αναμένεται να ληφθεί στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την επόμενη μέρα, οι οποίες θα διαρκέσουν το αργότερο μέχρι τις 8 Μαΐου. Στο μεταξύ, όπως πληροφορείται η εφημερίδα μας, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρετός διαβουλεύσεων με τη Φραγκφούρτη τόσο για την επιλογή του επενδυτή για τη ΣΚΤ, αλλά και για τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Σημειώνεται ότι η Φραγκφούρτη αλλά και η κυβέρνηση της Κύπρου έχουν δείξει τις προθέσεις τους, προκρίνοντας τη διάσπαση της ΣΚΤ και τη μεταφορά των καλών στοιχείων σε άλλη κυπριακή τράπεζα. Επίσης οι πληροφορίες επιμένουν ότι η τελική επιλογή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η Ελληνική Τράπεζα, η οποία θα εξαγοράσει τα καλά στοιχεία μέσω ταμείου από το εξωτερικό.

Όπως πληροφορούμαστε, οι διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών με τη Φραγκφούρτη επικεντρώθηκαν στα νομικά ζητήματα της σύστασης του Φορέα, ώστε οι ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν να μην συνιστούν κρατική ενίσχυση. Επίσης έγινε συζήτηση για νομοθεσίες και κανονισμούς που θα πρέπει να αλλάξουν, όπως για παράδειγμα ο κώδικας για τις αναδιαρθρώσεις ο οποίος αναφέρεται μόνο σε Αδειοδοτημένα Πιστωτικά Ιδρύματα (ΑΠΙ) και ως εκ τούτου δεν θα καλύπτει τον Φορέα.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου