Ρευστό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις, αφού δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων. Την ίδια ώρα στο Κοινοβούλιο διαβιβάζονται καθημερινά βροχή από καταγγελίες για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας λίγες μέρες πριν την εφαρμογή του σχεδίου Εστία, ενώ οι οργανώσεις προστασίας των δανειοληπτών τρέχουν από πόλη σε πόλη για να αποτρέψουν εκποιήσεις.

Στη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών τέθηκαν οι δύο προτάσεις νόμου οι οποίες βρίσκονται σε εκκρεμότητα και οι οποίες αφορούν: η πρώτη τη δυνατότητα αναστολής της εκποίησης μετά από προσφυγή στο δικαστήριο στις περιπτώσεις που δεν τηρείται ο Κώδικας της Κεντρικής Τράπεζας για τις αναδιαρθρώσεις, και η δεύτερη την αναστολή των εκποιήσεων μέχρι να ολοκληρωθούν οι διεργασίες για το «Εστία» ή/και μέχρι να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την πρώτη πρόταση. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από το ερώτημα κατά πόσο θα τεθούν οι δύο προτάσεις στη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου, ή κατά πόσο θα αναβληθεί η συζήτηση για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Συζητήθηκε επίσης η σειρά με την οποία θα τεθούν οι δύο προτάσεις, καθώς και το ενδεχόμενο κατάθεσης τροπολογιών. Ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη, πέρα από τον ΔΗΣΥ ο οποίος επανέλαβε ότι θα καταψηφίσει όλες τις προτάσεις οι οποίες θα τεθούν στην Ολομέλεια και οι οποίες αποσκοπούν στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, σε μία προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη σε μία κοινή πρόταση.

Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι και οι δύο προτάσεις θα βρίσκονται στην ατζέντα της Ολομέλειας της Βουλής. Από κει και πέρα όμως υπάρχουν τρία σενάρια: πρώτο να υποβληθεί αίτημα από πλευράς του ΔΗΣΥ για αναβολή της συζήτησης για τον Σεπτέμβριο, δεύτερο να αποσυρθεί η μία εκ των δύο προτάσεων και να γίνει ψηφοφορία μόνο για τη δεύτερη, και τρίτο να κατατεθούν τροπολογίες οι οποίες να αλλάζουν το πεδίο των προτάσεων.

Πρώτες κατοικίες γραμμένες  ως χωράφια και οικόπεδα

Εν τω μεταξύ στη Βουλή διαβιβάζονται καθημερινά στοιχεία για καταγγελίες, για πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές ξεκινούν κάτω από 150 χιλ. ευρώ, δηλαδή πολύ πιο κάτω από το όριο των 350 χιλ. ευρώ που θέτει το “Εστία”, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που τα ακίνητα πουλήθηκαν σε τρίτους. Επίσης, οι καταγγελίες αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η ειδοποίηση για τον πλειστηριασμό κάνει λόγο για χωράφι ή οικόπεδο, αλλά στην πραγματικότητα εντός του ακινήτου υπάρχει πρώτη κατοικία.

Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο τέθηκαν σε διαδικασία πρώτου πλειστηριασμού 41 πρώτες κατοικίες, 163 άλλες κατοικίες και διαμερίσματα, 101 οικόπεδα και 444 χωράφια και αγροτεμάχια. Επίσης, πουλήθηκαν 32 κατοικίες και διαμερίσματα, 23 οικόπεδα και 34 χωράφια. Ακόμη, οι τράπεζες αγόρασαν 2 πρώτες κατοικίες, 15 άλλες κατοικίες και διαμερίσματα, 11 οικόπεδα και 183 χωράφια και αγροτεμάχια.

Επίσης, με βάση τις καταγγελίες το δεύτερο τρίμηνο οι πλειστηριασμοί αυξήθηκαν κατακόρυφα, ενώ αναμένεται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο με τις ηλεκτρονικές εκποιήσεις.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου