Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ανακοινωθέν του ΟΗΕ – Στο επίκεντρο ο Ειδικός Απεσταλμένος

ΠτΔ – Ηγέτης Τουρκοκυπριακής κοινότητας και ΓΓ ΟΗΕ – Άτυπη Τριμερής Διάσκεψη Νέα Υόρκη Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κ. António Guterres παραθέτει γεύμα εργασίας στο πλαίσιο της Άτυπης Τριμερούς Διάσκεψης προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη της Τουρκοκυπριακής κοινότητας κ. Ersin Tatar. // PoR – Turkish-Cypriot Leader and UN Secretary General – Informal Trilateral Meeting New York The United Nations Secretary General, Mr António Guterres, hosts a working lunch in the framework of the Informal Trilateral Meeting on the Cyprus issue, for the President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, and the Turkish-Cypriot Leader, Mr Ersin Tatar.

Γίνονται παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το ανακοινωθέν που αναμένεται από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τον ρόλο και το όνομα του Ειδικού Απεσταλμένου που θα διορίσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, προκειμένου να διερευνηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και η πιθανότητα εξεύρεσης κοινού εδάφους για μια μελλοντική προοπτική επανέναρξης του διαλόγου.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ στη Νέα Υόρκη Πανίκος Παναγιώτου, θα πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων, τόσο σε σχέση με το πως θα κατονομάζει ο ΓΓ του ΟΗΕ τον τίτλο του απεσταλμένου (αν είναι προσωπικός ή ειδικός) αλλά και για το τι θα περιλαμβάνει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον Πανίκο Παναγιώτου, οι Τούρκοι επιμένουν ότι πρόκειται για προσωπικό και όχι ειδικό απεσταλμένο, που θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο των καθηκόντων που είχε η Τζέιν Χολ Λουτ δηλαδή δεν θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και θα ενημερώνει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο ανταποκριτής του ΑΣΤΡΑ, μετέδωσε επίσης ότι λόγω άλλων περιπτώσεων και γεγονότων, τα δυο μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας Ρωσία και Κίνα είχαν θέσει θέμα για τους απεσταλμένους και ζήτησαν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να επιλέγει ειδικούς απεσταλμένους που θα λογοδοτούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, μετά τη χθεσινή τριμερή συνάντηση, το σκηνικό στο κυπριακό παραμένει το ίδιο και δεν προέκυψε κάτι που να αλλάζει τα δεδομένα στο κυπριακό.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.